Connect with us

technokrata

A SAS vezető a Basel II kockázatkezelő alkalmazások piacán

Dotkom

A SAS vezető a Basel II kockázatkezelő alkalmazások piacán

A SAS a vezetők között van a Gartner Inc. „Basel II Risk Management Application Software Magic Quadrant” ábráján.

A Gartner jelentésében azok a cégek tartoznak a „vezetők” közé, amelyek azt bizonyították a Basel II követelményeinek kezelése terén végzett fejlesztéseikkel és üzleti befektetéseikkel, hogy felkészülten néznek szembe a jövő kihívásaival. E piac vezetőire jellemző, hogy a korszerű technológiát széles körű kínálattal ötvözik, vagy specifikus, gazdag funkcionalitású termékeket kínálnak.

A Gartner jelentése
A Magic Quadrant a Gartner objektív kutatási eszköze, amellyel az adott piac gyártóinak pozícióját grafikusan ábrázolja egy meghatározott időszakra vonatkozóan. A Gartner adatokat gyűjtött a gyártók Basel II megoldásainak felhasználóitól, és saját kritériumai alapján helyezte el a vállalatokat két koordinátatengely mentén. A legfontosabb ismérvek a Basel II területén szerzett szakmai kompetencia illetve a szoftverek funkcionalitása volt.

A Basel II direktíva
A 2000-ben elfogadott, hazánkban várhatóan 2007-től életbe lépő, Basel II direktívaként ismert szabályozás három pillére fejlettebb kockázatkezelésre ösztönzi a pénzügyi intézményeket. A minimális szavatoló tőke biztosítása, a tőke-megfelelési mutató folyamatos mérése, felülvizsgálata és a tőkemegfeleléssel kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatala kihívást jelent majd a bankok és a pénzügyi felügyeletek számára egyaránt. A közelmúltban a Magyar Bankszövetség és a SAS által közösen szervezett konferencia egyik tanulsága az volt, hogy megfelelő adattárházak és informatikai megoldások nélkülözhetetlenek lesznek a tőkemegfelelés belső méréséhez, és a kapcsolódó a szabályozói megfeleléshez.

Kockázatkezelés Basel II szerint
A SAS vállalati szintű kockázatkezelési megoldásai a Basel II ajánlásain túlmutató, integrált vállalati kockázatkezelő platform kialakítását teszik lehetővé. Elemző technikái segítségével a pénzintézetek gyorsan és könnyen mérhetik hitel-, piaci-, illetve működési kockázataikat. A Basel II által megkövetelt belső döntéshozatal és külső felügyeleti audit számára az átlátható rendszer azonnal megadja a szükséges információkat, például a szavatoló tőke mértékét, vagy a kockázati értékekkel súlyozott eszközök összegét.

Az SAS hitelkockázat-kezelő megoldásai közé tartozik a SAS Credit Risk Management és a SAS Risk Dimensions szoftver. A SAS Credit Risk Management a lakossági hitelpontozás, a vállalati hitelbesorolás és a hitelportfoliók kockázatainak kezelésére szolgáló nyílt, bővíthető környezet, amely lehetővé teszi, hogy a szervezetek gyorsan és pontosan kiszámíthassák legfontosabb kockázati mutatóikat, amilyen például a nem teljesítés valószínűsége, illetve kockázata, a hitel-átcsoportosítás, a szabályozások szerinti tőketartalék, a kockázattal súlyozott eszközök, a kockázatnak kitett hitelérték és a gazdasági tőke. A SAS Risk Dimensions vállalati szintű kockázatkezelési szoftver pedig, lehetővé teszi a kockázati adatok kezelését és kimutatását, valamint olyan hitel-, piac- és működési kockázatokat elemző technikákat kínál, amelyekkel a szervezet szinte korlátok nélkül láthatja át kockázati helyzetét.

A SAS működési kockázatokat kezelő megoldásai közé a kockázati mutatókra, a működési veszteségre, kockázatkezelési térképekre vonatkozó információk összegyűjtésére, kezelésére és riportolására alkalmas SAS OpRisk Monitor illetve a gazdag funkcionalitású, de könnyen kezelhető modellt kínáló SAS OpRisk VaR tartozik.

Basel II ajánlások teljesítésére SAS szoftvereket használ többek között a Lavoro (Olaszország egyik vezető bankcsoportja), az ERSTE bankcsoport, a Grupo Santander (a világ nyolcadik legnagyobb piaci értékű bankja), valamint a Swedbank (a skandináv terület egyik legnagyobb bankcsoportja).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp