Connect with us

technokrata

Milliónyi, rabigába hajtott PC

Dotkom

Milliónyi, rabigába hajtott PC

A becsültnél egy nagyságrenddel több, 1 milliót is meghaladó számú számítógépet térített el az a három holland férfi, akire a hónap elején csaptak le a rendőrök.

„A holland rendőrség három személyt vett őrizetbe pár napja. A meg nem nevezett gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy ártó szándékkal megalkotott kód (trójai program) révén több mint százezer számítógép operációs rendszere felett vették át az ellenőrzést, szerte a világon. A hatóságok közlése szerint az ügy felgöngyölítése folyamatban van, így az sem kizárt, hogy további letartóztatások is várhatóak.” – írtuk két hete. Időközben azonban kiderült, hogy a helyzet sokkal komolyabb, mint ahogy azt a szélmalmok hazájában először gondolták.

A tovább folytatódó vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy a három férfi közel másfél millió PC-t tartott ellenőrzése alatt, szerte a világon. Ezek közül „mindössze” 30 ezer található Hollandiában, a többit a Föld más szegleteiből „gyűjtötték” össze – azaz vontak irányítás alá egy trójai program révén. Wim de Bruin, a Holland Nemzeti Ügyészi Hivatal egyik szóvivőjének közlése szerint ez kulcsszerepet fog játszani a büntetés mértékének meghatározásában – azaz minden bizonnyal jóval súlyosabb ítélet fenyegetheti azt a három (19, 22 és 27 éves) fiatalembert, akiknek a rendőrség két hete mindegyik számítógépét lefoglalta.

Botnet trójai programmal
Idén bukkant fel először a W32.Toxbot nevű trójai program. Az év elején elszabadult digitális kártevő fő feladata az volt, hogy mihelyst bejutott egy számítógépbe, ott olyan változtatásokat eszközöljön, amiknek révén a támadó távolról irányíthassa a megfertőzött PC-t. Emellett bizalmas információkat tulajdonított el a leütött billentyűk naplózásával, állítják az ügyészségen. A vád szerint súlyosbító tényező, hogy habár az antivírus programok felismerték a digitális kártevőt, a most elkapott fiatalok folyamatosan újabb és újabb változatokat adtak ki a trójaiból, hogy kijátsszák a védelmi szoftvereket.

A nyomozók szerint a három férfi számítógépekbe való jogosulatlan behatolással, számítógépes hálózatok megsemmisítésével, adware és spyware alkalmazások telepítésével, botnet létrehozásával vádolhatók; ráadásul az ez utóbbiak nyújtotta szolgáltatások előnyeit mások számára is értékesítették. Emellett a bűnlajstromba került a bejelentkezési adatokat eltulajdonító vírusok írásának és a banki adatokkal való visszaélésnek a tétele is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp