Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a papírtologatásnak: több mint egy éves a spanyolviasz

Dotkom

Vége a papírtologatásnak: több mint egy éves a spanyolviasz

Új téma tartja lázban az informatikai szolgáltatókat.

“Az elektronikus számlázás 2004. május elsején a gyakorlatban is zöld jelzést kapott. A piac robbanásszerű fejlődés elé néz az elkövetkező néhány hónapban” – nyilatkozta Lengyel Tibor, az átálláshoz szükséges háttér-informatikai rendszert fejlesztő Euroexpert Holding Rt. elnök-vezérigazgatója.

“Az elektronikus aláírásról szóló törvény 2001-ben lépett hatályba. Ekkor kezdett el foglalkozni a tisztán elektronikus számla kiállításának és használatának lehetőségével az ebben úttörő szerepet vállaló Euroexpert Holding Rt.” – emlékezett vissza Lengyel Tibor. Amikor az elektronikus aláírás használatát a törvény lehetővé tette, már felderengett a lehetőség, hogy előbb-utóbb a nagyobb számlakibocsátók átállhatnak majd a tisztán elektronikus számlakezelésre és -kiállításra.

Ez a feladat amúgy is testreszabott volt, hiszen a cég által üzemeltetett távkönyvelési rendszert kiválóan kiegészíthette az elektronikus számla. Így amikor tavaly hatályba lépett a törvény, mely lehetővé tette, hogy a cégek az elektronikus úton kiállított számlák után is visszaigényeljék az áfát, a vállalatnak gyakorlatilag kész, saját fejlesztésű eszköze volt ennek használatára. Annak ellenére tehát, hogy most, 2005. októberében egyéb cégek is a téma úttörőjeként kívánnak tetszelegni a piacon, az első dokumentált, piacképes és máig is működő szoftveres megoldás az Euroexpert Holding Rt. nevéhez fűződik.

“Abból is látszik, hogy sem az elgondolás, sem a megoldás nem új, hogy 2004. május elsejétől kezdődően az Euroexpert – akkor még egyedülállóan – havonta 4.000 digitális számlát bocsátott ki” – mondta Lengyel Tibor.

“A cég – szemben más nagyvállalattal – nemcsak a saját maga által kibocsátott számlákat kívánja e-számlaként létrehozni, de szolgáltatási portfoliójából, a rendelkezésére álló szoftveres környezetből adódóan kész ezt másoknál is bevezetni, alkalmazni. Az általunk fejlesztett, több szakmai szervezet részéről támogatott rendszer biztosítja csak azt, hogy a megoldás a felhasználók legszélesebb köre számára is elérhetővé váljon. Ezt egyelőre a leghangosabb piaci szereplők sem vállalják. A multik és a hazai nagyvállalatok ott tartanak, hogy saját számlázásukat próbálják elektronikus formára alakítani. Úgy gondolom tehát – mondja Lengyel Tibor, hogy a piac és általában az e-számlázás robbanásszerű fejlődés elé néz az elkövetkező néhány hónapban, aminek mi igyekszünk az egyik motorja lenni.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés