Connect with us

technokrata

Noreg: elektronikus bizalom

Dotkom

Noreg: elektronikus bizalom

A Noreg Kft. rendhagyó konferenciát tartott az e-aláírásról és az e-számláról.

– Gazdasági és hivatali ügyeink elektronikus úton megvalósuló lebonyolításához három dologra van szükségünk: biztonságra, biztonságra és biztonságra. – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Kovács Tamás, a Noreg Kft. műszaki igazgatója – Az elektronikus irat előállítója biztos akar lenni abban, hogy elektronikus aláírásával egy később meg nem változtatható tartalmat igazol. Az irat címzettje biztos akar lenni abban, hogy az aláíró valóban az iraton jelzett személy. Az ellenőrzésre jogosultak pedig biztosan tudni akarják, hogy a hiteles elektronikus iratok tárolhatók, és megfelelő szempontok szerint visszakereshetők. Az elektronikus bizalmat az e-aláírás, és az időpecsét együttes alkalmazásával tudjuk megteremteni.

– Aláírásunk valójában jóval több, mint önazonosságunk igazolása. – magyarázta Budavári Zsuzsa grafológus – Az aláírás hű lenyomata a korszellemnek, az uralkodó művészeti iránynak. Tükre az aláíró jellemének. Aláírásunk magán viseli lelki állapotunk, betegségeink lenyomatát. Megmutatja viszonyunkat a világhoz, amelyben élünk, feltárja saját belső konfliktusainkat – vagy harmóniánkat. Kézjegyünk egyrészt jellemez minket, s ezért a hozzáértő számára rengeteget elárul rólunk. Másrészt minden egyes aláírásunk szerepjáték. Nem csak a minket meghatározó tényezőket, hanem az általunk fontosnak ítélt, az aláírás idején magunkkal szemben megfogalmazott elvárásainkat, a magunk választotta szerepet is megmutatja. Aláírásunk bizonyos értelemben állandó, tehát azonosít bennünket, más értelemben minden egyes szignónk más: tükrözi énünk pillanatnyi állapotát.

– Az aláírás és az időpecsét belépő egy olyan világba, ahol az eddig papírra írt, nyomtatott iratok már csak elektronikus formában léteznek. – mondta Kovács Tamás – Az ilyen iratok létrehozása olcsóbb, egyszerűbb, tárolásuk fillérekért megoldható, visszakeresésük villámgyors. A Noreg Kft. ma azon dolgozik, hogy a nagy számlakibocsátó cégek számára felépítse az e- aláírás használatának és e-számlák kibocsátásának lehetőségét. Olyan rendszert építünk, amely kielégíti a számla kibocsátójának és címzettjének igényeit éppúgy, mint ahogyan eleget tesz a könyvelési rendszerek és az ellenőrzési rendszerek (pl. APEH) elvárásainak is. Magyarországon mára egyértelműen megtörtént a szükséges jogi szabályozás, az Adóhatóság is megfogalmazta elvárásait. A Noreg által kifejlesztett rendszer megfelel minden előírásnak. A jelentős számlakibocsátók számára a beruházás megtérülése igen gyors: már havi 20 ezer számla esetén alig egyetlen év alatt megtörténik.

– Megráz-e minket a kommunikáció módjának megváltozása? – tette fel a kérdést Hoppál Kál Bulcsú, filozófus –Úgy tűnik, az európai ember számára az ilyen átmenetek bizony nem problémamentesek, vélhetően azért mert a kommunikáció változása megváltoztatja gondolkodásunk módját is. Platón például lejegyezte gondolatait, mégis írásaiban hangsúlyozta, hogy az igazi tanítás a hozzáértő ember okos szavában rejlik: az írás csupán emlékeztető. A középkor a kultúrája a fejlett személyes memóriára épült. Aquinói Tamás egyszerre több, fejében már kész könyvét párhuzamosan is képes volt diktálni. A nyomtatott könyvek megjelenése azt a félelmet vetette fel, hogy ezzel elveszíthetjük ezt a rendkívül fejlett emlékező képességet. Igaz, ma jóval kevesebb információt tartunk fejben, de a könyvek minden korábbinál teljesebb mértékben megőrzik gondolatainkat. Az ember végül megőrizte szóbeliségét, használja a kézírást, a könyvek kultúrájában él – s mindezt egyszerre teszi. Az Internet forradalma új, megrázó, kommunikációnk világát gyökerestől felforgató élmény. De pánikra nincs okunk. Történelmünk azt igazolja, nem válunk eszközzé, inkább egy új lehetőséghez jutunk az elektronikus háló használatával.

– A bankban egyrészt egymásután ötször is kérik, hogy aláírjak, mire úgy találják, hogy a kézjegyem megegyezik az eredetivel. – mondta Réz András – De a számítógépemből érkező jelszóval védett utasításomat minden további nélkül teljesítik. Ha én diktálom be a személyemhez kötött kódszámokat, azt ellenőrzik. Ha az Interneten küldök egy számsort, azt zokszó nélkül elfogadják. Szükség van-e még egyáltalán rám? Az én megismételhetetlen mivoltomra? Vagy nekem magamnak nem is kell többé kifejeznem, hogy én én vagyok? Szerencsére még úgy áll a dolog, hogy az Internetet én használom, s nem az Internet engem. Így hát még rajtam múlik. A világ használhatósága a felhasználó hozzáállásának függvénye. Ha úgy akarom, akkor az olyan dolgok, mint az e-aláírás, az időpecsét, az e-számla azt teszi lehetővé, hogy több időt fordítsak arra, ami valóban fontos a számomra.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák