Connect with us

technokrata

IT eredetű üzleti kockázatot csökkent a modellező rendszer

Dotkom

IT eredetű üzleti kockázatot csökkent a modellező rendszer

Stratégiai együttműködésre lépett az IDS-Scheer és az ICON.

Merőben új módon alkalmazza a régóta piacon levő – és piacvezető – IDS-Scheer cég ARIS nevű modellező szoftverét az ICON Számítástechnikai Rt. A magyar vállalat az eszközt nem üzleti, hanem IT-biztonsági és IT-üzemeltetési folyamatok modellezésére használja fel. Az együttműködésről a két cég megállapodást írt alá.

Az IDS-Scheer piacvezető szoftvereit (ARIS Toolset, Easy design) Magyarországon elsőként az ICON közreműködésével használják majd IT-üzemeltetési és biztonsági kockázatok elemzésére – mondta el az együttműködésről Fábián János, az ICON tanácsadási üzletágának vezetője.

Az eredetileg német készítésű, de azóta világszerte alkalmazott program működési elve egyszerű. A felhasználó a modellben először felvázolja a szervezet működését, majd részletesen kitölti munkakörökkel, tevékenységi leírásokkal. Leírja benne a munkafolyamatokat, az egyes alkalmazásokat.

Ugyanez a modellépítő munka némi változtatással az IT-ra is elvégezhető. Az eredmény azután a vállalati IT-rendszer, illetve az IT-biztonsági rendszer részletes, mindenre kiterjedő modellje lesz. Segítségével korábban átláthatatlan összefüggésekre derülhet fény. Az így kapott adatokból meghatározhatók a szűk keresztmetszetek, eszköztámogatási terv készíthető, életszerű és pontos szabályzatokat, munkaköri leírásokat lehet létrehozni.

Ez azért fontos, mert az IT rendszerek óriási hatással vannak az üzleti eredményre, használatuk azonban kockázatokat is jelent, ezért üzemeltetésükre hazai és nemzetközi előírások vonatkoznak. A pénzintézetek esetében ezen szabályok betartását a PSZÁF, a kormányzati szervek esetében az ÁSZ ellenőrzi. Amennyiben az anyavállalat részvényei az USA valamelyik tőzsdéjén forognak, akkor ezen felül a Sarbanes-Oxley törvény előírásainak is meg kell felelni, aminek szintén vannak IT vonatkozásai.

Az IT-rendszer elkészült modellje jól összevethető a fenti, vonatkozó iparági szabványokkal, vagy akár az ITIL-metodológiával. Az eltérések azután egyben kijelölik a változtatások, fejlesztések szükséges irányát. A modell elemzése azután érintheti az IT-ügyfélszolgálat működését, a szolgáltatásfolytonosság biztosítását, az IT-vagyonkezelést, vagy a konfiguráció-menedzsmentet is.

Számos ügyfelünknél, akinek problémát jelentett IT-rendszerének áttekintése, illetve nem talált fogódzót annak fejlesztéséhez vagy átalakításához, már sikerrel használtuk az ARIS-t – számolt be a tapasztalatokról az üzletágvezető. Az elektronikusan rendelkezésre álló modellekből automatikusan előállíthatók szabályzatok, munkaköri leírások. A bekövetkező változások egyszerűen átvezethetők és a szükséges dokumentáció ismételten előállítható, napra készen tartható. Azt pedig, hogy a későbbiekben továbbra is velünk modellezteti-e cégének IT-működését, vagy inkább megtanulja, és saját használatra megvásárolja a programot, már mindenki maga dönti el. A lényeg, hogy újszerű alkalmazásával az elemzés és a döntés-előkészítés az IT területén is hatékony, újszerű eszközzel gyarapodott, mely alkalmazásában az ICON úttörő szerepet vállal. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben a vállalatok tömegesen használják majd ki a benne rejlő lehetőségeket – hangoztatta Fábián János.

Illés József, az IDS-Scheer kereskedelmi igazgatójának reményei szerint a magyar kezdeményezés révén a meglévő ügyfeleknél új lehetőségek nyílnak az ARIS alkalmazására, az IT-audit és -kockázatkezelési területeken pedig új piaci szereplőként tűnhet fel a termék.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom