Connect with us

technokrata

A korábbiaknál veszélyesebb mobilvírus jelent meg

Dotkom

A korábbiaknál veszélyesebb mobilvírus jelent meg

Az F-Secure a CommWarrior egy új, szabadon terjedő változatát észlelte. A kutatók szerint ugyan még nem történt túl sok fertőzés, de a CommWarrior.C az eddig felfedezett legveszélyesebb mobilvírus.

A CommWarrior.C Bluetooth kapcsolaton és multimédiás üzeneteken (MMS-en) keresztül, véletlenszerű fájlnevekkel terjed, ahogy a korábbi variánsok is. A kártevő a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra MMS üzeneteket küld, ahogy az A és a B változat is tette. A CommWarrior.C azonban a korábbi módokon kívül újabb terjedési mechanizmusokkal is rendelkezik.

A CommWarrior.C minden egyes beérkező SMS vagy MMS üzenetre automatikusan egy fertőzött MMS küldésével válaszol. Amikor a felhasználó elküld egy SMS-t, a kártevő ugyanerre a címre azonnal egy másik, fertőzött MMS-t küld. A CommWarrior.C által elküldött üzenetek olyan szöveget tartalmaznak, amelyet a kártevő a felhasználó készülékében tárolt SMS üzenetek közül véletlenszerűen választ ki. A CommWarrior.C ezenkívül bármilyen, a telefonhoz csatlakoztatott MMC kártyára felmásolja magát, így akkor is terjed, ha a fertőzött kártyát egy másik készülékbe helyezik.

Ahhoz, hogy a vírus megfertőzze a készüléket, a címzettnek – függetlenül a terjedés módjától – minden esetben el kell fogadnia és installálnia kell a vírus SIS fájlját, és el kell fogadnia az általános rendszer figyelmeztetést, amely felhívja a felhasználó figyelmét, hogy egy nem hitelesített alkalmazást akar telepíteni a készülékére.

Néhány telefonon a CommWarrior.C az operátor logót a saját logójára cseréli, amely a „CommWarriorral fertőzött” (Infected by CommWarrior) feliratot tartalmazza. A kártevő ezenkívül a telefon böngészőjében megnyithat egy Oroszországban bejegyzett weboldalt is. A megnyitott honlap tartalmának egy részét az F-Secure mobil anti-vírus oldaláról, a mobile.f-secure.com-ról másolták ki a készítők.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus átfogó megoldást kínál az intelligens telefonok számára a kártékony tartalom – például kéretlen üzenetek és a hibásan működő alkalmazások – elleni védelméhez, mivel a mobil eszközön futó valósidejű védelmet és automatikus vírusvédelmi frissítéseket biztosít szabadalmaztatott SMS frissítési mechanizmuson és HTTPS kapcsolaton keresztül.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák