Connect with us

Hirdetés

technokrata

Papírvékony adatmegjelenítők a csomagolástechnikában

Dotkom

Papírvékony adatmegjelenítők a csomagolástechnikában

Az is elképzelhető, hogy a csomagokon ily módon kis komputer-játékokat lehet működtetni, vagy a készülékek dobozán animált összeszerelési információt jelenítenek meg lépésenként.

Mint arról a hazai elektronikus sajtó már beszámolt, a frankfurti Műanyag Elektronika szakmai kiállításon a Siemens fejlesztői olyan miniatűr, rendkívül vékony kijelzőket mutattak be, amelyek papírra vagy fóliára nyomtathatók és az LCD panelekhez képest nagyon olcsón előállíthatók. Piaci megjelenésük 2007-ban lesz. Ezek a mini-display-ek termékinformációkat, kezelési/felhasználási utasításokat tudnak megjeleníteni élelmiszerek, gyógyszerek kartondobozaira vagy belépőjegyekre nyomtatva. Az is elképzelhető, hogy a csomagokon ily módon kis komputer-játékokat lehet működtetni, vagy a készülékek dobozán animált összeszerelési információt jelenítenek meg lépésenként.

A hajlékony mini-display-ek működése elektrokromatikus anyagok használatán alapul, amelyekben elektromos feszültség hatására töltések mozdulnak el a molekulákban, azaz a molekulák más színeket abszorbeálnak, mint nyugalmi állapotban. A display ilyen elektrokromatrikus anyag vékony rétegéből és az azon elhelyezkedő elektróda-elrendezésből áll. Elektromosan vezető műanyag fóliát használnak a másik elektróda céljára, egyben a mini-display átlátszó “ablakaként”.

A készülék vezérlésére eddig szilícium kapcsoló elemeket használtak. Most az a cél, hogy a nyomtatási eljárással a teljes display-t ki lehessen képezni a vezérléssel együtt, mégpedig vezető és félvezető műanyagokból.

A Siemens tudósai és mérnökei azon fáradoznak, hogy a konstrukciós anyagokat optimálják annak érdekében, hogy elég gyorsan reagáljanak mozgó képek megjelenítéséhez. A mini-display áramellátását ugyancsak nyomtatható elemek (telepek) adják, amelyek ma már rendelkezésre állnak, és amelyek néhány hónapig is működtethetik a mini-display-eket. Ennél hosszabb tárolási igények esetére felvetődött nyomtatott antennák alkalmazása, amelyek a raktárpolcokon működő transzmitterek impulzusait konvertálnák energiává.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés