Connect with us

technokrata

Hackerek rendőrkézen

Dotkom

Hackerek rendőrkézen

Több mint százezer PC-be hatoltak be szerte a világon a minap elfogott online bűnözők.

A holland rendőrség három személyt vett őrizetbe pár napja. A meg nem nevezett gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy ártó szándékkal megalkotott kód (trójai program) révén több mint százezer számítógép operációs rendszere felett vették át az ellenőrzést, szerte a világon. A hatóságok közlése szerint az ügy felgöngyölítése folyamatban van, így az sem kizárt, hogy további letartóztatások is várhatóak.

Egy 19 éves fiatalember a fő vádlott, két társa 22 és 27 éves. Mindhárom férfi számítógépét lefoglalták, elkoboztak jónéhány dokumentumot, elvették készpénzüket, sőt, még egy sportkocsira is rátették a kezeiket a holland rendőrök – ezek az értékek még jól jöhetnek a büntetés kiegyenlítésekor, ha rábizonyítják a vádlottakra a bűnösségüket. A felügyelők természetesen zárolták a három fiatal bankszámláját is.

Botnet trójai programmal
Idén bukkant fel először a W32.Toxbot nevű trójai program. Az év elején elszabadult digitális kártevő fő feladata az volt, hogy mihelyst bejutott egy számítógépbe, ott olyan változtatásokat eszközöljön, amiknek révén a támadó távolról irányíthassa a megfertőzött PC-t. Emellett bizalmas információkat tulajdonított el a leütött billentyűk naplózásával, állítják az ügyészségen. A vád szerint súlyosbító tényező, hogy habár az antivírus programok felismerték a digitális kártevőt, a most elkapott fiatalok folyamatosan újabb és újabb változatokat adtak ki a trójaiból, hogy kijátsszák a védelmi szoftvereket.

A nyomozók szerint a három férfi számítógépekbe való jogosulatlan behatolással, számítógépes hálózatok megsemmisítésével, adware és spyware alkalmazások telepítésével, botnet létrehozásával vádolhatók; ráadásul az ez utóbbiak nyújtotta szolgáltatások előnyeit mások számára is értékesítették. Emellett a bűnlajstromba került a bejelentkezési adatokat eltulajdonító vírusok írásának és a banki adatokkal való visszaélésnek a tétele is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák