Connect with us

Spamözön mobiltelefonokon

Dotkom

Spamözön mobiltelefonokon

A nagyvárosok mobiltelefonos hálózatai akár le is bénulhatnak a jövőben – figyelmeztették a nyilvánosságot nemrég IT-biztonsággal foglalkozó szakértők.

Az SMS-alapú támadások várható bekövetkezése kapcsán igyekeztek a kutatók a világ figyelmét erre a problémára irányítani. Habár eddig nem volt példa arra, hogy nagymennyiségű spamet küldtek volna a mobiltelefonos hálózatokon keresztül, egyre nő az esélye annak, hogy ez bekövetkezik. Ráadásul ezzel együtt fog járni az is – állítják a kutatók -, hogy a hangtovábbítás szintén lehetetlenné válik: azaz megbénulhat az egész rendszer.

Rövid szöveges üzenetek küldésére számos lehetőség kínálkozik, például az Interneten keresztül. Patrick D. McDaniel, a Pennsylvania Állami Egyetemének komputertudománnyal foglalkozó mérnökprofesszora ezt nemrég demonstrálta is: 165 üzenetet továbbított egy mobiltelefonos hálózatba – mindössze egyetlen másodperc alatt. Ezt már akár denial of service támadásnak is fel lehet fogni, azaz egy szolgáltatásmegtagadásra irányuló kísérletet egyáltalán nem lehetetlen kivitelezni ebben a közegben, állítja a professzor.

A tanár egy másik oktatótársával, Thomas F. La Porta segítségével végezett kutatást a témában, s eredményeiket bizonyos szemszögből a szolgáltatók is igazolták. Az USA területén a mobiltelefonálást lehetővé tevő nagy cégek szerint ehhez hasonló támadások lehetségesek, de közlésük értelmében már kifejlesztettek olyan rendszereket, amelyek a hatásos támadásokat képesek blokkolni. „Ha nem készülsz fel, megtörténhet.” – nyilatkozta Brian Scott, a Sprint vezetéknélküli üzenetküldéssel foglalkozó részlegének vezető menedzsere – „Ha felkészültél, azaz képes vagy azonosítani, észlelni és a hatásokat enyhíteni, akkor nem jelent akkora problémát.”

Ezek ellenére a kutatók mégis azt állítják, hogy az összes főbb mobiltelefon-hálózat sebezhető – ehhez pedig elegendő egy számítógép, egy kábelmodem, no és persze a szükséges tudás. Kísérleteik során – melyek alatt nagyon ügyeltek arra, hogy a kelleténél több üzenetet ne küldjenek el, és hogy csak a saját mobiltelefonjaikat spammeljék tele – úgy találták, hogy a hálózati adatforgalom blokkolása igenis lehetséges. Nem lett volna nehéz dolguk ezt általuk nem is ismert emberek telefonjaira is kiterjeszteni; a Google és egy kis keresési trükk révén csak New Yorkból több mint 7300, Washingtonból pedig közel 6200 mobiltelefonszámot tudtak megszerezni. Mindezt minimális erőfeszítéssel, ha komolyabban nekifekszenek, akár több tíz- vagy százezernyi számot is begyűjthettek volna. McDaniel elmondása szerint azonban egyelőre szerencsére csak a komoly tudással rendelkező hackerek lehetnek képesek hasonló akciók kivitelezésére; magának a mobilhálózatnak a floodolása (még) egyáltalán nem könnyű feladat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom