Connect with us

Hirdetés

technokrata

Spamözön mobiltelefonokon

Dotkom

Spamözön mobiltelefonokon

A nagyvárosok mobiltelefonos hálózatai akár le is bénulhatnak a jövőben – figyelmeztették a nyilvánosságot nemrég IT-biztonsággal foglalkozó szakértők.

Az SMS-alapú támadások várható bekövetkezése kapcsán igyekeztek a kutatók a világ figyelmét erre a problémára irányítani. Habár eddig nem volt példa arra, hogy nagymennyiségű spamet küldtek volna a mobiltelefonos hálózatokon keresztül, egyre nő az esélye annak, hogy ez bekövetkezik. Ráadásul ezzel együtt fog járni az is – állítják a kutatók -, hogy a hangtovábbítás szintén lehetetlenné válik: azaz megbénulhat az egész rendszer.

Rövid szöveges üzenetek küldésére számos lehetőség kínálkozik, például az Interneten keresztül. Patrick D. McDaniel, a Pennsylvania Állami Egyetemének komputertudománnyal foglalkozó mérnökprofesszora ezt nemrég demonstrálta is: 165 üzenetet továbbított egy mobiltelefonos hálózatba – mindössze egyetlen másodperc alatt. Ezt már akár denial of service támadásnak is fel lehet fogni, azaz egy szolgáltatásmegtagadásra irányuló kísérletet egyáltalán nem lehetetlen kivitelezni ebben a közegben, állítja a professzor.

A tanár egy másik oktatótársával, Thomas F. La Porta segítségével végezett kutatást a témában, s eredményeiket bizonyos szemszögből a szolgáltatók is igazolták. Az USA területén a mobiltelefonálást lehetővé tevő nagy cégek szerint ehhez hasonló támadások lehetségesek, de közlésük értelmében már kifejlesztettek olyan rendszereket, amelyek a hatásos támadásokat képesek blokkolni. „Ha nem készülsz fel, megtörténhet.” – nyilatkozta Brian Scott, a Sprint vezetéknélküli üzenetküldéssel foglalkozó részlegének vezető menedzsere – „Ha felkészültél, azaz képes vagy azonosítani, észlelni és a hatásokat enyhíteni, akkor nem jelent akkora problémát.”

Ezek ellenére a kutatók mégis azt állítják, hogy az összes főbb mobiltelefon-hálózat sebezhető – ehhez pedig elegendő egy számítógép, egy kábelmodem, no és persze a szükséges tudás. Kísérleteik során – melyek alatt nagyon ügyeltek arra, hogy a kelleténél több üzenetet ne küldjenek el, és hogy csak a saját mobiltelefonjaikat spammeljék tele – úgy találták, hogy a hálózati adatforgalom blokkolása igenis lehetséges. Nem lett volna nehéz dolguk ezt általuk nem is ismert emberek telefonjaira is kiterjeszteni; a Google és egy kis keresési trükk révén csak New Yorkból több mint 7300, Washingtonból pedig közel 6200 mobiltelefonszámot tudtak megszerezni. Mindezt minimális erőfeszítéssel, ha komolyabban nekifekszenek, akár több tíz- vagy százezernyi számot is begyűjthettek volna. McDaniel elmondása szerint azonban egyelőre szerencsére csak a komoly tudással rendelkező hackerek lehetnek képesek hasonló akciók kivitelezésére; magának a mobilhálózatnak a floodolása (még) egyáltalán nem könnyű feladat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés