Connect with us

technokrata

File-csere és csevegés – nagyobb veszélyben

Dotkom

File-csere és csevegés – nagyobb veszélyben

A peer to peer állománycserét és az azonnali üzenetküldő rendszereket egyre nagyobb mértékben fenyegetik a féregalapú és az ártó kódokra épülő támadások, állítja egy kutatás.

Döbbenetes mértékben, majdnem 3300 százalékkal ugrott meg egy év alatt az IM és P2P ellen irányuló fenyegetések száma. Az azonnali üzenőprogramok védelmi technológiáit fejlesztő IMlogic által a hét elején kiadott felmérés szerint 2005 harmadik negyedévében 3295 százalékos emelkedés tapasztalható, az egy évvel korábbi, hasonló időszak eredményeihez mérten. A robbanásszerű növekedés komolyságát tovább súlyosbítja, hogy „okosabbá” is váltak ezek a fenyegetések. A féregírók ugyanis egyre hatékonyabb módszerek kigondolásán és a gyakorlatba való átültetésén dolgoznak, aminek révén az emberek egyre nagyobb számát csaphatják be, és vehetik rá őket arra, hogy kattintsanak.

Az IMlogic egyik riválisa, az Akonix Systems felmérése szerint szeptemberben rekordot döntött az IM-ek ellen irányuló fenyegetések száma: az első őszi hónap 25 új fertőzést generált, ami azt jelenti, hogy majdnem minden napra jutott egy. A legfenyegetettebb a Microsoft hálózata: a harmadik negyedévben a támadások majdnem kétharmada, 62 százalékuk irányult az MSN és a Windows Messengert használók ellen, állítja az IMlogic. Második helyre az America Online rendszere jutott: az AIM-ot használók az összes fenyegetés 31 százalékát „kapták meg”. Harmadik helyen a Yahoo Messenger felhasználóit találhatjuk, ők azonban „csak” az esetek 7 százalékában voltak kifejezett célpontjai az új fenyegetéseknek.

A szakértők fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy egy-egy linkre nagy körültekintéssel kattintson a felhasználó – még akkor is, ha általa ismert embertől érkezik. Azaz hasonló felhasználói gyakorlat kialakítását sürgetik, mint amiket az internetezők zöme már alkalmaz az e-mailezés tekintetében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák