Connect with us

File-csere és csevegés – nagyobb veszélyben

Dotkom

File-csere és csevegés – nagyobb veszélyben

A peer to peer állománycserét és az azonnali üzenetküldő rendszereket egyre nagyobb mértékben fenyegetik a féregalapú és az ártó kódokra épülő támadások, állítja egy kutatás.

Döbbenetes mértékben, majdnem 3300 százalékkal ugrott meg egy év alatt az IM és P2P ellen irányuló fenyegetések száma. Az azonnali üzenőprogramok védelmi technológiáit fejlesztő IMlogic által a hét elején kiadott felmérés szerint 2005 harmadik negyedévében 3295 százalékos emelkedés tapasztalható, az egy évvel korábbi, hasonló időszak eredményeihez mérten. A robbanásszerű növekedés komolyságát tovább súlyosbítja, hogy „okosabbá” is váltak ezek a fenyegetések. A féregírók ugyanis egyre hatékonyabb módszerek kigondolásán és a gyakorlatba való átültetésén dolgoznak, aminek révén az emberek egyre nagyobb számát csaphatják be, és vehetik rá őket arra, hogy kattintsanak.

Az IMlogic egyik riválisa, az Akonix Systems felmérése szerint szeptemberben rekordot döntött az IM-ek ellen irányuló fenyegetések száma: az első őszi hónap 25 új fertőzést generált, ami azt jelenti, hogy majdnem minden napra jutott egy. A legfenyegetettebb a Microsoft hálózata: a harmadik negyedévben a támadások majdnem kétharmada, 62 százalékuk irányult az MSN és a Windows Messengert használók ellen, állítja az IMlogic. Második helyre az America Online rendszere jutott: az AIM-ot használók az összes fenyegetés 31 százalékát „kapták meg”. Harmadik helyen a Yahoo Messenger felhasználóit találhatjuk, ők azonban „csak” az esetek 7 százalékában voltak kifejezett célpontjai az új fenyegetéseknek.

A szakértők fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy egy-egy linkre nagy körültekintéssel kattintson a felhasználó – még akkor is, ha általa ismert embertől érkezik. Azaz hasonló felhasználói gyakorlat kialakítását sürgetik, mint amiket az internetezők zöme már alkalmaz az e-mailezés tekintetében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő