Connect with us

technokrata

Spyware: új taktikák, technológiák

Dotkom

Spyware: új taktikák, technológiák

A lehetséges nyereség ösztönzi a kibertéri bűnözőket új célpontok, új terjesztési csatornák és új támadási módok kiagyalására.

A kémprogramokat fejlesztő csoportok számára nagy csábítást jelent az elérhető profit, ezért új meg új technikákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy beférkőzhessenek a kiszemelt hálózatokra és számítógépekre – derül ki a Webroot Software Spyware Reportjának legutóbbi kiadásából. A jelentés a vállalati kémprogram-incidensek számának drámai emelkedéséről, valamint a céges számítógépeken talált spyware-ek mennyiségének riasztó növekedéséről számol be. Csak az elmúlt negyedév során 19%-kal nőtt meg a számuk. A kémprogramok egyre rafináltabb módon férkőznek be a számítógépekre, kerülik el a felfedezést, semlegesítik az eltávolításukra tett kísérleteket és tulajdonítják el a felhasználók adatait.

Hasonlóan aggasztó a Webroot kutatócsoportja által feltárt jelenség. A kémprogramok fejlesztői aktívan keresik a terjesztési csatornák bővítésének lehetőségét és igyekeznek új piacokra betörni. 2005 kezdete óta a kémprogramokat terjesztő weboldalak száma megnégyszereződött és mára elérte a 300 000-et. A kémprogramok is mind többen vannak: a Webroot kémprogram adatbázisában, melyet Spy Sweeper nevű antispyware megoldása alkalmaz, nemrég túllépte a 100 000 bejegyzést.

David Moll, a Webroot vezérigazgatója szerint egy nagyon fontos tényező fölött többnyire átsiklunk a kémprogramokkal kapcsolatban, és ez az, hogy ugyanolyan üzletről van szó, mint bármi más esetében.

– A vírusírókkal ellentétben, akiket a személyes büszkeség vagy a hírnév motivál, a kémprogramok fejlesztőit egy dolog érdekli: a profit – szögezte le David Moll. – Mindegy, hogy a felugró ablakok után csordogáló fillérekről vagy egy keylogger által szerzett értékes adatok miatti jelentősebb összegről van szó. Minden más üzleti tevékenységhez hasonlóan a kémprogram-fejlesztők is a nyereségüket akarják növelni. Ezért keresnek új terjesztési csatornákat, fejlesztenek új, kifinomultabb programokat és lépnek be új piacokra.

Az üzletág alatt azonban forrósodik a talaj. A kémprogramokkal szemben jelenleg az USA 19 államában van folyamatban egy-egy törvénytervezet tárgyalása, szövetségi szinten pedig négy olyan törvényjavaslat van, ami valamilyen módon a spyware-ekre is vonatkozik. A felhasználók egyre óvatosabbak, a Webroot Spy Sweeperhez hasonló kémprogram-elhárító szoftvereket telepítenek fel gépeikre, illetve megváltoztatják internetezési szokásaikat. A kémprogramok fejlesztői természetesen nem mondanak le egykönnyen megszerzett pozíciójukról: a Webroot jelentése szerint az amerikai PC-k 80%-án van valamilyen spyware. Ellenőrzéskor átlag 25 képmprogramot találnak a számítógépeken.

A Webroot Kémprogram jelentése tömör információkkal szolgál a reklámprogramok (adware-ek) iparágáról is és bepillantást enged abba, hogyan változtatta meg a fejlesztők üzleti gyakorlatát a közelmúltban ellenük történt nagy felzúdulás. A jelentésben megtalálható a jelenleg legveszélyesebbnek ítélt 10 kémprogram, a Webroot magánfelhasználók és cégek részére végzett SpyAuditjai eredményeinek az összegzése, a legújabb antispy törvények és a legsúlyosabb kémprogram-incidensek. Újdonság, hogy a világon először a kémprogramok földrajzi eredetét is megadják, valamint azt is, mely országokból származik a legtöbb spyware. A legtöbb az Egyesült Államokban bukkan fel, ezt követi Lengyelország, majd Hollandia.

A Kémprogram jelentést negyedévente adja ki a Webroot Software. Az elemzés jó része a Webroot magánszemélyek és vállalatok részére végzett SpyAuditjaiból származó, illetve az automatikus Phileas elemzőprogram által nyújtott eredményeken alapul. A SpyAudit bárki vagy bármely intézmény által ingyenesen igénybe vehető.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom