Connect with us

technokrata

Foci VB – támadnak az internetes csalók!

Dotkom

Foci VB – támadnak az internetes csalók!

Ahogy közeledik a jövő évi Labdarúgó Világbajnokság, egyre növekszik a neves eseményt kihasználó spamek, phishing támadások száma.

A közismert események már jó pár éve együtt járnak az azokat kihasználni igyekvő online csalások elszaporodásával. Gondoljunk csak a természeti katasztrófákra vagy a nagyobb sporteseményekre, sztárokkal kapcsolatos hírekre (lásd kapcsolódó híreinket, lent). A csalók még a szezonális érdeklődésre is rámozdulnak: nyáron például több az utazási ajánlat álcája mögé búvó csalás, mint télen. Sajnos ugyanez a jelenség tapasztalható a jövő évben tartandó Labdarúgó Világbajnokság kapcsán is.

Arra figyelmeztette a nyilvánosságot a minap a VB mögött álló FIFA, hogy az online csalók már pedzegetik a témát. Számos csoport kezdett olyan e-maileket küldözgetni, amelyek a szervezet designját utánozzák, és megpróbálják megtéveszteni a focirajongókat (és persze mindenki mást is, aki elolvassa a levelet). A hivatalosnak tűnő e-mailek arról értesítik a címzetteket, hogy a FIFA játékán nyertek, de ahhoz, hogy megkapják a nyereményüket, szükség van a személyes adatok megadására – például a bankszámlaszámmal kapcsolatos információkra.

Kedden ezért a svájci szervezet úgy döntött, hogy hivatalos közleményt ad ki, melyben felhívja az internetezők figyelmét a veszélyre. Emellett figyelmeztették a dél-afrikai, spanyol és brit hatóságokat. Az adatok szerint ugyanis ezekben az országokban működnek azok a csaló csoportosulások, amelyek megpróbálnak pénzhez jutni a hiszékeny embereken keresztül.

Ez a jelenség egyébként már korábban elkezdődött; pár hónappal ezelőtt egy olyan elektronikus levélben megbúvó féreg terjedt az Interneten, amely ingyenes jegyeket ígért a 2006-os VB-re. Az IT-biztonsággal foglalkozó Security Focus arra figyelmeztette az európaiakat, hogy az ellenük irányuló támadások vannak a leginkább felfutó szakaszban, tehát legyenek óvatosak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle