Connect with us

technokrata

Az első HD DVD-s notebook

Dotkom

Az első HD DVD-s notebook

Ki más jelenthette volna be az első, következő generációs optikai meghajtót tartalmazó hordozható számítógépet, mint a Toshiba.

A formátumharc megismétlődni látszik: a DVD esetén tapasztalt – és + szabványok közötti „vita” az újgenerációs optikai adattárolás esetében ismét fellángolt. Ezúttal a HD DVD és a Blu-Ray technológia készül megmérkőzni a vásárlók kegyeiért. Míg ez utóbbi nagyobb kapacitásával, ám a korábbi DVD-k felépítéséhez képesti inkompatibilitásával és valamivel magasabb költségeivel igyekszik bevenni a piacot, addig a HD DVD olcsóbb lesz, és nem kap olyan védőtokot, mint amit a Blu-Ray lemezek számára terveztek. Igaz, jóval kisebb is lesz a kapacitása riválisához képest: az egy adathordozó réteggel bíró korongok 15 GB-ot képesek tárolni (a Blu-Ray esetében ez az érték 25 GB). Az Intel és a Microsoft egyébként a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy a Toshiba mellé áll a HD DVD támogatása tekintetében.

Mivel a Sony, mint a Blu-Ray létrehozója és legrangosabb támogatója, bejelentette, hogy az új Playstationök ezt a drive-ot fogják használni, a másik tábor „vezére”, a Toshiba lépéskényszerbe került. Ennek következménye az az új noteszgép, amely a világ első olyan hordozható számítógépe, ami slim típusú HD DVD-ROM meghajtót tartalmaz. A Japánban 2006 elejétől kereskedelmi forgalomba kerülő eszköz magassága mindössze 12,7 milliméter. A drive egyébként a korábbi DVD-szabványokat és a CD-t is támogatja.

Aki kíváncsi rá, és netán Japánban jár a jövő hónap elején, a saját szemével is megtekintheti a vadonatúj notebookot. A gyártó közlése szerint ugyanis a Ceatec Japan 2005 nevű rendezvényen (amely október 4-e és 8-a között kerül megrendezésre a szigetországban) láthatja először a nyilvánosság a továbbfejlesztett optikai meghajtóval rendelkező noteszgépet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle