Connect with us

technokrata

Nemzeti információbiztonsági nap a szakma összefogásával – interjú Keleti Arthurral

Dotkom

Nemzeti információbiztonsági nap a szakma összefogásával – interjú Keleti Arthurral

Hagyományteremtő szándékkal, idén szeptemberben először kerül megrendezésre az Informatikai Biztonság Napja (ITBN). Keleti Arthur, a KFKI Csoporthoz tartozó ICON Számítástechnikai Rt. IT biztonsági üzletágának igazgatója nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban.

Az Informatikai Biztonság Napja (2005. szeptember 26.) független magyar kezdeményezés, mely előreláthatóan minden év szeptemberében kerül megrendezésre. Az ITBN fővédnöke az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, kiemelt együttműködő partnere a Microsoft Magyarország Kft. és az ICON mellett társszervezője a Puskás Tivadar Alapítvány. A rendezvény célja, hogy a kormányzati és vállalkozói szféra, valamint a lakosság figyelmét egyaránt felhívják a téma fontosságára, és az informatikai biztonsággal kapcsolatos ismeretek elmélyítésével, a rendelkezésre álló technológiai eszközök bemutatásával fokozzák a tudatosságot.

Minderről Keleti Arthur, a KFKI Csoporthoz tartozó ICON Számítástechnikai Rt. IT biztonsági üzletágának igazgatója nyilatkozott a Terminalnak.

Terminal – Mi az ITBN konferencia célja?

Keleti Arthur – A konferencia távlati, és legáltalánosabb célja, hogy az informatikai felhasználókban növelje a tudatosságot. Ez alatt értem egyrészt, hogy tisztában kell lenni mindazzal a veszéllyel, ami adatainkra, rendszereink működésére leselkedik. Másrészt azon túl, hogy tisztában vagyunk vele, aktívan tenni kell a védelemért. Nemcsak a saját érdekünkben, hanem azért is, mert egy elhanyagolt, védelem nélküli gép vagy rendszer amellett, hogy tönkremegy, másoknak is kárt okoz. A technológia adott, már csak alkalmazni kell.

Ehhez kapcsolódik a másik cél. Azzal egyidőben, hogy valaki ráébred a veszélyekre, képessé kell válnia azok kivédésére. Ehhez is segítséget kínál az Informatikai Biztonság Napja. A szervezők nevében mondhatom, hogy itt felvonul szinte mindenki, aki a biztonság témájában érintett. Szó esik a legújabb veszélyekről és elhárításukról, a legújabb programokról és mindenről, ami csak a téma kapcsán aktuális lehet. Igyekszik a rendezvény a mindennapok gyakorlatában is megteremteni azt az összefogást a legnagyobb gyártók és szolgáltatók között, ami elméletben és elvekben már jó ideje működik.

Terminal – Külföldi példa volt az alapötlet vagy hungarikum az Informatikai Biztonság Napja?

Keleti Arthur – Az ötlet és a megvalósítás is saját, de mint utóbb kiderült, nem egészen példa nélkül való. Finnországban illetve egyéb európai országokban már tartottak nemzeti információbiztonsági napot a közelmúltban. Ennek persze csak örülni lehet, hiszen eleve az volt a cél, hogy a rendezvényt előbb-utóbb világnappá nyilváníttassuk. Ha nem egyedül dolgozunk ezen, annál jobb. Az informatikai biztonság kérdéseivel foglalkozó nap megrendezése az Európai Unió egyéb tagállamaiban is hangsúlyos feladat, ezért várható, hogy hamarosan hasonló kezdeményezések jelennek meg más országokban is.

Terminal – Az ICON maga is csak egy piaci szereplő a sok közül. Nem áll fenn a veszélye, hogy a versenytársai távol maradnak a rendezvénytől?

Keleti Arthur – Távolról sem. Egyrészt az informatikai biztonság igénye, a törekvés ennek fokozására annyira egyértelműen közös érdek és mindenek felett álló cél, hogy – mint majd azt a rendezvény is bizonyítja – képes összefogásra késztetni az egyébként konkurens cégeket. Másfelől – épp azért, mert csak egy piaci szereplő vagyunk a sok közül – igyekeztünk tényleg mindenkit meghívni, aki csak számít, vagy létezik. És ha az ember a konkurenciának azt mondja: „én ott leszek, és szeretném, ha te is ott lennél”, akkor a konkurencia nehezen mond nemet, hiszen nincs rosszabb, mint egy egyoldalú ismertetés. Úgyhogy röviden: nem, nem félünk tőle, mindenki nagyon együttműködőnek mutatkozott. Ráadásul az esemény nem is kizárólag az ICON zászlaja alatt fut, mi csak egyek vagyunk a szervezők és az előadók hosszú sorában. Attól még, hogy miénk volt az alapötlet, nem kívánjuk, hogy az esemény rólunk szóljon. Szóljon arról, ami a címe: az informatikai biztonságról általában és konkrétan.

Terminal – Hogyan sikerül elkerülni, hogy önreklám legyen a konferencia?

Keleti Arthur – Mint azt fentebb kifejtettem, nem kívánunk semmilyen módon kiemelkedni sem a szervezők, sem pedig az előadók sorából. Lesznek ott nálunk jóval nagyobb cégek és szereplők is, és saját konkurenciánkat is igyekeztünk kivétel nélkül meghívni. Ha valaminek a reklámja lesz a rendezvény, akkor magáé az informatikai biztonságé, annak jelentőségéé. Olyan sokan jelezték a részvételüket, hogy nem hiszem, hogy ebből a tömegből bárkinek a reklámja ki tudna emelkedni, és ha igen, az biztosan nem a miénk lesz. Nem is erről szól.

Terminal – A nyár elején még egy konferencianaptárban sem szerepelt az ITBN, szeptemberben pedig már ettől hangos a sajtó. Nagy munka lehetett a szervezés nyáron, de miért hagyták az utolsó pillanatra?

Keleti Arthur – Természetesen a szervezés nem a nyáron kezdődött. A résztvevők nagy száma és sokfélesége azonban nagyon megnehezítette a munkát, így a télen még nem tudtunk pontos dátumot, vagy programot közzétenni. A pontos körvonalak csak a nyár közepén rajzolódtak ki, így a nyilvánosságot is csak ezt követően tudtuk érdemben tájékoztatni.

Terminal – Kiket várnak a konferenciára? Lesznek programok a nagyközönség számára is?

Keleti Arthur – Most itt következhetne egy hosszú, több tucat cégnevet felsoroló lista, amiből senkit nem illene kihagynom. Mondjuk, hogy tényleg majd’ minden cég képviseli magát, aki jelen van Magyarországon, és valamilyen módon érintett az informatikai biztonság kérdéskörében. Tűzfal és vírusirtó gyártók, hálózattal foglalkozó cégek, authentikációval foglalkozók stb. Arra, aki a pontos listára kíváncsi javaslom, hogy látogasson el a rendezvény honlapjára a www.itbn.hu-ra. Várni pedig mindenekelőtt a szakmát várjuk. Hálózatüzemeltetőket, rendszergazdákat, informatikai vezetőket és dolgozókat, programozókat, biztonsági vezetőket, üzleti döntéshozókat stb. Gyakorlatilag mindenkit, aki számítógéppel dolgozik vagy foglalkozik.

Ha nagyközönség alatt azt értjük – merthogy a szakmai résztvevők létszáma sem kicsi –, hogy úgymond az „utcáról” várunk-e egyéni felhasználókat, illetve lesznek-e programok a diákok, és egyszerű felhasználók számára, akkor azt kell mondanom, hogy lesznek, de erre az idén nem a konferencia adja meg a keretet. Az ITBN ideje alatt, pontosabban a nap délutánján különböző érdekes rádióprogramokkal próbáljuk a szélesebb közönséget bevonni, mert úgy érezzük ezen a médiumon keresztül több lehetőség kínálkozik a klasszikus otthoni felhasználó számára fontos üzeneteket továbbítani. De ha erre igény mutatkozik, az ITBN jövőre kibővülhet olyan előadásokkal illetve valódi konferenciaprogramokkal is, amelyek a szélesebb közönséghez is szólnak majd.

Terminal – Mi az a sikerkritérium, aminek teljesülése esetén jövőre is megrendezik az eseményt?

Keleti Arthur – Nincsenek ilyen sikerkritériumok. Úgy gondoljuk, hogy a téma nem kíván külön indoklást, önmagában is van annyira átfogó és aktuális, hogy megálljon a lábán. Ez nem valamiféle reklám, hogy méricskéljük a sikerét, azután vagy lesz folytatás, vagy nem. Azok a cégek és szervezetek, melyek az idén szervezőként érintettek az ITBN létrejöttében – de felsorolhatnék nem egy céget is, akik bár nem szervezők, de legalább annyira fontos számukra az ügy –, mélyen elkötelezettek, és kis túlzással egyfajta apostoli szerepet vállaltak ezen a téren. Így biztos, hogy jövőre és később is lesz Informatikai Biztonság Napja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle