Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: notebookhasználat még hosszabb ideig

Dotkom

Intel: notebookhasználat még hosszabb ideig

A héten jelentette be az amerikai chipgyártó vállalat új, 65 nanométeres gyártási eljárását, mellyel a felesleges energiafelhasználást hivatott csökkenteni, ezzel pedig az egy akkumulátortöltéssel való használati időt megnövelni.

Az aktív tranzisztorok „csupán” a processzor által elfogyasztott energia feléért felelősek, amikor azonban készenléti állapotban vagy hibernálva tartózkodik hordozható számítógépünk, szintén meríti (még ha jóval kisebb mértékben is) az akkumulátort. Ezzel tisztában is van az Intel, és igyekszik ezen változtatni – ennek a törekvésnek az eredménye az a héten tett bejelentés, miszerint a vállalat 65 nanométeres gyártási eljárásában részt vevő félvezető ostyák készítésének folyamata megváltozik.

P1265 névre keresztelte az óriásvállalat az új eljárást, melynek a gyártás nagy volumenében való alkalmazására 2007-ig kell várni. Az új technológia révén még közelebb kerülnek egymáshoz a tranzisztorok, amivel egyrészt növekszik az aktív elemek sűrűsége, másrészt mérsékelhető az (áram)szivárgás. A folyamat első haszonélvezői a Merom kódnévvel megjelölt CPU-k lesznek, amik – a lapkafejlesztő cég szerint – a jelenlegi Pentium processzorokhoz képest alig 10%-os fogyasztással fognak rendelkezni (több más fejlesztés együttes eredményeként).

Ismeretes, hogy mára már nem a teljesítmény kérdése az elsőszámú tényező, hiszen egy átlag processzorral is minden hétköznapi számítástechnikai feladat elvégezhető. Egyre inkább előtérbe kerül azonban a fogyasztás, főleg annak tükrében, hogy a pár év alatt döbbenetesen felfutó energiaigényt számos ország elektromos hálózata nem mindig képes kielégíteni (igaz, ez elsősorban nem a PC-k számlájára írható, hanem a légkondicionáló berendezések terjedésének oka). A hordozható számítógépek esetén inkább a lerövidülő használati idő okoz problémát. Az Intel ezért már több fejlesztést eszközölt e tekintetben: például a Speedstep eljárást, amely képes dinamikusan szabályozni a processzor órajelét, attól függően, hogy az milyen mértékű teljesítményre van szüksége a notebook tulajdonosának.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés