Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az internetes telefonálás veszélyei

Dotkom

Az internetes telefonálás veszélyei

Új és megújult támadási technikák jelenhetnek meg a terjedő VoIP révén.

Még márciusban írtunk arról, hogy IT-biztonsággal foglalkozó szakértők arra figyelmeztettek: a VoIP-ra való gyors átállás veszélyekkel fenyeget. A hangközvetítéssel foglalkozó rendszerek nem rendelkeznek olyan biztonsági hagyományokkal, mint az adattovábbítást megvalósító hálózatok. Ennek az lehet a következménye, hogy a VoIP egy vállalat hálózati infrastruktúrájának a leggyengébb részévé válhat, s ezzel a többi adatkommunikációs csatornát is veszélybe sodorhatja.

Július végén, augusztus elején aztán beszámoltunk a PGP titkosítóprogram alkotójának, Phil Zimmermannak „új” fejlesztéséről. Az amerikai a Black Hat konferencián előadott bemutatója szerint igyekszik a PGP-hez hasonló mértékű védettséget biztosítani a VoIP-technológiát használók számára, a kíváncsi fülekkel szemben. Maguk az internetes telefonívások nem annyira biztonságosak, mint amennyire azt a régi telefonhálózaton megszokattuk, állítja az amerikai férfi. „Az Internet egy borzalmasan ellenséges környezet. A PSTN mindig is egy sokkal biztonságosabb hely volt a telefonáláshoz, mint az Internet.” – mondta akkor Zimmermann. A PSTN a Public Switched Telephone Network rövidítése; ez jelöli a hagyományos telefonhálózatokat. Érdekesség, hogy Zimmermann majdnem tíz éve már létrehozta a PGPfone-t, ami hasonló lehetőségeket kínált az internetezőknek. Az amerikai szakember azonban egy dekáddal megelőzte a korát: „Az Internet akkor még nem állt készen [a titkosított VoIP-ra].” – mondta Zimmermann.

Most azonban készen áll, sőt, igényli azt. Egy újabb figyelmeztetés szerint ugyanis a hackerek a következő másfél év során fokozatosan „felfedezik” a VoIP platformban rejlő „előnyöket”, már ami egy-egy rendszer támadhatóságát illeti. A Symantec Threat Report nevű elemzése szerint a következő fenyegetésekkel, problémákkal kell hamarosan szembenézni:
– hangalapú spamek, amik a virtuális üzenetrögzítőket fogják elárasztani
– phishing (jelszóhalász) támadások hangalapú kivitelezése
– hívóazonosító-hamisítás, mellyel például egy valós banktól érkező hívásnak lehet álcázni egy ártó szándékkal kezdeményezett beszélgetést
– engedély nélküli hívásátirányítás stb.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés