Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Mozilla böngészők sebezhetőbbek, mint az IE

Dotkom

A Mozilla böngészők sebezhetőbbek, mint az IE

A Symantec állítása gyors és heves választ váltott ki az alapítványból.

A hét elején kiadott jelentés szerint a Mozilla webböngészői sebezhetőbbek egy online támadással szemben, mint az Internet Explorer, állítja a Symantec. Ennek ellenére a hackerek továbbra is a redmondi browser felhasználóira koncentrálnak, állapította meg az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat Internet Security Threat Report Volume VIII című összegzésében.

2005 első felében 25, a fejlesztő által elismert sebezhetőséget számoltak össze a Mozilla böngészői esetében, amely a legmagasabb szám volt az összes, tanulmányozott browsert tekintve. Ezek közül 18 magas veszélyességet jelentő besorolást kapott, közölték a Symantec kutatói. Ugyanezen időszak alatt az Internet Explorer esetében 13, a fejlesztő által elismert sebezhetőségre derült fény, melyek közül 8 bizonyult magas veszélyességűnek. Ezt a besorolást csak azok a sebezhetőségek kaphatták meg, amelyek révén az egész rendszer kiszolgáltatottá válhat, ha sikerrel kihasználta egy támadó.

Fontos kiemelni azt, hogy a fenti hibalista csak olyan sérülékenységeket vett alapul, amiknek meglétére már az adott szoftver fejlesztője is rábólintott. A valóságban ugyanis léteznek olyan sebezhetőségek is, amelyekről egyes kutatók már beszámoltak, de az alkalmazásfejlesztő még nem ismerte el, hogy létezik. Ezekből a Mozilla programjai esetében 3, az Internet Explorernél viszont 19 létezik, olvasható a dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia weboldalán.

A Symantec jelentése kitért arra is, hogy egy új sebezhetőség bejelentése és az azt kihasználó kód megjelenése közötti időszak mindössze átlagosa 6 napra rövidült. Tristan Nitot, a Mozilla európai részlegének elnöke pont ezt az adatot hozta fel ellenérvként az amerikai cég megállapításával szemben. Míg ugyanis a Microsoft havonta egyszer ad ki javításokat, addig a Mozilla Foundation a lehető leghamarabb kibocsátja a szükséges patch-eket, azaz jóval gyorsabban reagál, mint versenytársa, ezáltal pedig nagyobb biztonságban vannak a felhasználók.

Nitot rámutatott arra is, hogy egy nagyobb időtávot tekintve jóval borúsabb képet lehet festeni az Internet Explorerről: a 2003-2005 közötti időszakot vizsgálva a Secunia adatbázisa 22 figyelmeztetést tartalmaz a Firefox 1.x változatairól, míg az Internet Explorerrel kapcsolatban 85-öt (amelyek között jóval több a magas veszélyességi szintre besorolt sebezhetőség). A Mozilla európai elnöke egyébként nagyon a szívére vette a Symantec beszámolóját. Ez kiderült abból is, ahogy a két böngésző közti különbséget érzékeltette: „Mi a jobb, egy eltört ujj vagy egy letépett fej?”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés