Connect with us

Hirdetés

technokrata

A botfertőzés java egyetlen országot sújt

Dotkom

A botfertőzés java egyetlen országot sújt

A Symantec nemrég kiadott jelentése szerint a botok által megfertőzött számítógépek egyharmada egyetlen, európai országban található.

2005 első felének méréseit figyelve a Symantec IT-biztonsággal foglalkozó szakértői felfedezték, hogy az úgynevezett bot fertőzések majdnem harmada, 32 százaléka az Egyesült Királyságban jelentkezik. A szigetország ezzel megszerezte a lista kétes dicsőséget jelentő első helyét, melyet az internetezésben élenjáró Egyesült Államok követ, igaz, jócskán lemaradva. Az észak-amerikai ország ugyanis 19 százalékos szeletet tudhat magáénak, ami a botokkal fertőzött PC-ket illeti.

Ha hozzávesszük, hogy a földi populáció 20 százalékát adó Kína (amely egyre nagyobb mértékben részesedik az internetezők táborából is) területén található fertőzött számítógépek „mindössze” a bothálózatok 7 százalékát adják, akkor levonható az a következtetés, hogy Nagy-Britanniában nem fordítanak kellő figyelmet ezen fenyegetés kezelésére. A jelentés egyébként külön kitért arra is, hogy a ködös Albion mely területein a legnagyobb a koncentráció: nem meglepő módon London az első, „őt” követi Winsfield városa.

A botok olyan digitális kártevők, amelyek a férgekhez hasonlóan igyekeznek behatolni egy-egy komputerbe. Ha sikerrel jártak, akkor többnyire nem okoznak közvetlenül kárt az adott számítógép tulajdonosának, inkább igyekeznek csendben megbújni. Emellett visszajeleznek az alkotójuknak, és képesek is parancsokat elfogadni tőle. Ezáltal a botok írója hatalmas hálózatokat építhet ki, melyekkel például DoS-támadást kezdeményezhet tetszőlegesen kiválasztott website-ok ellen, spameket vagy más digitális fenyegetéseket (vírusokat, férgeket stb.) terjeszthet. Amint arról korábban beszámoltunk, találtak már olyan botnetet is, amely közel 100 ezer számítógépből állt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés