Connect with us

technokrata

A botfertőzés java egyetlen országot sújt

Dotkom

A botfertőzés java egyetlen országot sújt

A Symantec nemrég kiadott jelentése szerint a botok által megfertőzött számítógépek egyharmada egyetlen, európai országban található.

2005 első felének méréseit figyelve a Symantec IT-biztonsággal foglalkozó szakértői felfedezték, hogy az úgynevezett bot fertőzések majdnem harmada, 32 százaléka az Egyesült Királyságban jelentkezik. A szigetország ezzel megszerezte a lista kétes dicsőséget jelentő első helyét, melyet az internetezésben élenjáró Egyesült Államok követ, igaz, jócskán lemaradva. Az észak-amerikai ország ugyanis 19 százalékos szeletet tudhat magáénak, ami a botokkal fertőzött PC-ket illeti.

Ha hozzávesszük, hogy a földi populáció 20 százalékát adó Kína (amely egyre nagyobb mértékben részesedik az internetezők táborából is) területén található fertőzött számítógépek „mindössze” a bothálózatok 7 százalékát adják, akkor levonható az a következtetés, hogy Nagy-Britanniában nem fordítanak kellő figyelmet ezen fenyegetés kezelésére. A jelentés egyébként külön kitért arra is, hogy a ködös Albion mely területein a legnagyobb a koncentráció: nem meglepő módon London az első, „őt” követi Winsfield városa.

A botok olyan digitális kártevők, amelyek a férgekhez hasonlóan igyekeznek behatolni egy-egy komputerbe. Ha sikerrel jártak, akkor többnyire nem okoznak közvetlenül kárt az adott számítógép tulajdonosának, inkább igyekeznek csendben megbújni. Emellett visszajeleznek az alkotójuknak, és képesek is parancsokat elfogadni tőle. Ezáltal a botok írója hatalmas hálózatokat építhet ki, melyekkel például DoS-támadást kezdeményezhet tetszőlegesen kiválasztott website-ok ellen, spameket vagy más digitális fenyegetéseket (vírusokat, férgeket stb.) terjeszthet. Amint arról korábban beszámoltunk, találtak már olyan botnetet is, amely közel 100 ezer számítógépből állt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle