Connect with us

technokrata

IT-fejlesztések és -költségvetés

Dotkom

IT-fejlesztések és -költségvetés

A legtöbb hazai cégnél a tulajdonos szava határozza meg az informatikai fejlesztések irányát, a vállalatméret növekedésével emelkedik az IT-vezetők befolyása.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés informatikai moduljaiban a BellResearch éves rendszerességgel mutatja be a piacok állapotát és fejlődési trendjeit. Az informatikai területek “kemény” adatai mellett a kutatók azt is feltérképezik, mely szereplők és tényezők milyen módon befolyásolják a hazai vállalatok fejlesztéseit.

Döntéshozók az IT-ben
A PC-vel rendelkező magyarországi cégeknél az informatikai beruházások jellemző irányának kialakításában a tulajdonosok és a felsővezetés szava a leginkább meghatározó, befolyásuk ereje azonban a vállalat méretétől függően alakul.

A mikrovállalati szegmensben a cégek többségénél még nem válik ketté a tulajdonosi és az irányítói szerep, a fejlesztésekről a cégek túlnyomó többségénél (83 százalékánál) a tulajdonos dönt – ebben a körben nemritkán egy személyben. A valamivel differenciáltabb szervezeti felépítésű kisvállalatoknál viszont már hasonló arányban (80 százalék) jelennek meg a felsővezetők is az IT-döntéshozatalban, a funkcionális és az IT-vezetés befolyásoló ereje azonban átlagosan csak közepes mértékű: az alkalmazott 5-ös skálán 2,9-es, illetve 3,4-es értékkel jellemezhető.

A kisvállalatoktól a nagyobb cégek felé haladva a tulajdonosok egyre kevésbé vesznek részt az informatikai beruházásokról szóló döntéshozatalban, ezzel párhuzamosan nő a menedzsment szerepe, valamint – ahol ilyen van – az anyacég beleszólása. Az ügyfelek, a partnerek és a beszállítók valamennyi cégméretnél hasonlóan kis mértékben (1,4-2,1) befolyásolják az informatikai döntéseket.

Irányválasztás
Az informatikai fejlesztések irányát a 10 fő feletti hazai cégek legnagyobb hányadánál (49-55 százalék) a belső működési hatékonyság növelése és a versenyképesség megőrzése-fokozása, valamint a költségmegtakarítások határozzák meg. Ezek mellett a nagyvállalatok körében a kisebb cégeknél jelentősebb befolyásoló szerepet játszik a prioritások meghatározásában az üzleti folyamatok átláthatóságának megteremtése, illetve elektronizálása és automatizálása, valamint a hibalehetőségek minimalizálása is.

Maradékelv, akadályok
Az informatikai döntéshozók többsége (62 százalék) a fejlesztések legfőbb akadályának a cég korlátozott gazdasági, anyagi lehetőségeit tartja, és erről gondolják a legtöbben (44 százalék), hogy ez hosszabb távon is fennmarad. A nagyvállalatok körében a szervezeti rugalmatlanság is problémát jelenthet – mutatnak rá a BellResearch kutatói -, amit az érintett cégek 42 százaléka tartósnak, rövid távon leküzdhetetlennek ítél. A fejlesztések elé mindenképpen jelentős akadályt gördíthet az informatikai tervezés hiánya, valamint a beruházások maradékelven történő megvalósítása is: írásos, részletesen kidolgozott IT-stratégiája még a nagyvállalati szegmensben is csupán a cégek kevesebb mint felének van, s a kisebb szervezeteknél ez még ritkább.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle