Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gépeljünk halkan, mert lehallgathatnak!

Dotkom

Gépeljünk halkan, mert lehallgathatnak!

Állítólag több mint 96 százalékos pontossággal felismerhetők a leütött billentyűk, a lenyomáskor keletkező hang alapján.

Habár továbbra sem nélkülözhetők a „hagyományos” védekezési módszerek a jelszótolvaj, billentyűleütést figyelő keyloggerekkel, trójai programokkal szemben, ezek mind hatástalanok egy újabb fenyegetés ellen. A kaliforniai Berkeley egyetem tudósai ugyanis létrehoztak egy olyan rendszert, ami „hallás” alapján megállapítja, hogy a felhasználó mely billentyűket és milyen sorrendben nyomta le. Li Csuang, Feng Csou és JD Tygar nem kevesebbet állítanak, hogy a fenti műveletre 96%-os (!) pontossággal képesek, azaz 100 leütött karakterből 96-ot egy általuk kifejlesztett szoftver révén felismernek.

A három kutató, alátámasztandó állítását, közreadta a témában végzett munkálataik eredményét, amelyet bárki elolvashat (és bizonyára lesznek olyanok, akik nagy érdeklődéssel böngészik majd át a leírást). A módszer révén így nem csak jelszavak, hanem komplett beszélgetések is rögzíthetők (természetesen csak a megfigyelt személy oldalán keletkezett szövegek), ráadásul ez ellen védekezni igencsak bajos. Igaz, hogy egy mikrofon elrejtése nehézkes feladat egy szobában, de a titkosszolgálatok – speciális felszerelésük révén – messziről is képesek „meghallani”, mi történik az adott szobában.

Körülbelül 10-30 percnyi időt vesz igénybe annak a szoftvernek a tanítása, amelyet a három kutató hozott létre. Ezen időszak alatt a program megtanulja az egyes billentyűk leütésének jellegzetes hangját, így később könnyen értelmezi a már ismert hangot. Ezt a tanítási műveletet külön, minden egyes billentyűzet esetében el kell végezni, állítják a kutatók; nincsen univerzális kulcs, ami az összes billentyűzet „kopácsolás” felismerésére ráhúzható lenne.

Két megoldás létezik az efféle lehallgatás ellen. Vagy hangtalan billentyűzetet használunk, vagy pedig olyan hangos zajt keltünk (például zenét hallgatunk), ami elnyomja a leütött billentyűk kopogását. Ez utóbbit egyébként énekléssel is el lehet érni, ami bizonyára a helységben tartózkodó többi ember nagy örömére fog szolgálni (főleg munkaidőben).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés