Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még mindig a Katrina hurrikán – csaló weblap hegyek az Interneten

Dotkom

Még mindig a Katrina hurrikán – csaló weblap hegyek az Interneten

Az FBI arra figyelmezteti az adakozni vágyókat, hogy alaposan járjanak utána, hol teszik meg felajánlásaikat, mert rengeteg a csaló website.

Habár a Katrina pusztításának a nyomai már kezdenek eltűnni a New Orleans-i térségből, helyreállt a közrend és takarítják az utcákat, az ottani lakosság még mindig számos tekintetben nélkülözni kényszerül. A jószándékú emberek ezért a világ minden tájáról küldenek pénzt – sokan az Internet segítségével próbálják javítani a helyeik életkörülményeit.

Közel négyezer website üzemeltetője hirdeti magáról, hogy részt vesz a támogató akcióban. Ezeknek egy jelentős része azonban csak a saját zsebét tömi meg az önkéntes felajánlásokból, figyelmeztette a minap az FBI a nyilvánosságot. A Szövetségi Nyomozóiroda bejelentése szerint a csaló weboldalak 60 százaléka ráadásul nem is USA-beli, hanem a világ más tájairól származik. Chris Swecker, az FBI bűnügyi nyomozórészlegének vezetője elmondta, hogy a természeti katasztrófák a legjobbakat hozzák ki az emberekből, de vannak néhányan, akik ebből is megpróbálnak hasznot húzni.

A vizsgálatoknak már vannak következményei is: néhány csaló webhelyet sikerült bezáratni a hatóságoknak, azonban az összes tolvaj site nem iktatható ki. Ahogyan nem sikerült kiküszöbölni ezt a jelenséget a tavaly decemberben, Délkelet-Ázsiában bekövetkezett szökőár-katasztrófa után sem. Amint arról mi is beszámoltunk, sokan akkor is megpróbálták becsapni a jószándékú embereket, és bizony dollár százezrek jutottak rossz helyre emiatt.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy az adakozni vágyók fojtsák magukba segíteni akarásukat, csak arra szeretné az FBI felhívni mindenki figyelmét, hogy legyen körültekintő abban a tekintetben, melyik site-on kapcsolódik be a támogatásba. Sok helyen pont a legismertebb Vöröst Kereszt nevével, logójával élnek vissza, így elsősorban ne a tartalmi elemek alapján ítéljünk, olvasható a nyomozóiroda tanácsában. Ahelyett, hogy linkekre kattintunk, inkább a közvetlenül beírt URL-ekben bízzunk meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés