Connect with us

technokrata

Több milliárd dollárért kelt el a Skype

Dotkom

Több milliárd dollárért kelt el a Skype

2,6 milliárd dollárnyi részvényért és készpénzért vásárolta meg az Ebay a legismertebb, internetes telefonbeszélgetést lehetővé tevő szoftvert fejlesztő céget, amely összeg további másfél milliárddal nőhet.

A Kazaa fejlesztői 2002-ben jól látták át a helyzetet, miszerint lépni kell a peer to peer file-csere bizniszből. Az alapítók, a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis eladták az egészet az ausztrál Sharman Networks-nek (amit a minap a bíróság el is ítélt, amint arról mi is beszámoltunk egy korábbi hírünkben), majd az ebből befolyó összeget egy új vállalkozásba fektették. Nagy ötletük az volt, hogy létrehoztak egy olyan, egyszerűen, tűzfalak mögül is használható internetes telefonálásra használható szoftvert, melynek két további kulcstényezője volt: a PC-ről PC-re irányuló hívások ingyenesek, a szolgáltatás pedig P2P technológiája miatt nem igényel központi szervereket és nagy kapacitású, bérelt sávszélességeket. Ergo nagyon olcsón lehet működtetni a hálózatot, amely szépen lassan egyre népszerűbbé is vált – mára több mint 54 millió ember töltötte le a Skype-ot, s naponta közel 150 ezren csatlakoznak a rendszerhez.

Nemrég aztán szinte hihetetlen összegért cserél(t) gazdát az „alig” 20 millió dolláros tőkéből létrehozott Skype. Először úgy tűnt, hogy a Rupert Murdoch nevével fémjelzett News Corporation fogja 3 milliárd dollár körüli összegért felvásárolni a Skype-ot, de végül az Ebay lett a befutó. Ez utóbbi 1,3 milliárd dollárnyi részvényt és ugyanennyi készpénzt kínált fel az eredeti befektetőknek, illetve kilátásba helyezte, hogy további 1,5 milliárd dollárt fog fizetni, ha a Skype teljesíti a 2008-ra előirányzott üzleti feltételeket.

Az év végére befejezetté váló felvásárlás a legnagyobb akvizíció az Ebay 10 éves pályafutása során. A korábbi rekordot az online mikrofizetések megoldásáról híressé vált Paypal „beszerzése” tartotta: az Ebay akkor 1,5 milliárd dollárért kebelezte be a befektetőinek fontossá vált szolgáltatást. Habár már nem milliárdos összegért, de igen szép summáért jutott hozzá a Shopping.com domainhez (illetve a hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatásokhoz) is: azért 620 millió zöldhasút fizetett az egykori tulajdonosnak.

Visszatérve a Skype-ra: a 2,6 milliárd dollár talán kicsit soknak tűnik a valós bevételek tükrében. Az ingyenes szolgáltatás ugyanis „csak” a hagyományos hálózatokba/ból irányuló hívások kezdeményezéséért/fogadásáért számít fel díjat, illetve az extraszolgáltatások (például a hangposta) fizetős igénybevétele révén tesz szert bevételre. Ennek az idei évre tervezett nagysága „csupán” 60 millió dollár lesz, de jövő évre már 200 millió dollárra becslik az ennél egy-két nagyságrenddel kisebb üzemeltetési költséggel bíró vállalkozás bevételét. Igaz, ezt a Skype egyik képviselője jelentette be hétfőn, hivatalos adatok még nincsenek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle