Connect with us

technokrata

Dollármilliós veszteségek: az SCO rosszul jön ki a linuxellenes pereskedésből

Dotkom

Dollármilliós veszteségek: az SCO rosszul jön ki a linuxellenes pereskedésből

A bevételek éles zuhanása azt mutatja, hogy a kaliforniai vállalat azon erőfeszítése, hogy jogdíjakat szedjen be a linuxos vállalkozásoktól, kudarccal jár(t).

A Unix-forgalmazó a minap jelentette be az utolsó, július 30-ával lezárt negyedév pénzügyi eredményeit, amik komoly bevételcsökkenést mutatnak a tavalyi (már szintén nem túl fényes) helyzethez képest. Az SCO közlése szerint 9,35 millió dollárnyi bevételre tettek szert, ami majdnem két millióval kevesebb a 2004-es, hasonló időszakhoz képest. Ez ráadásul 2,4 millió dolláros veszteséget is jelent a három hónap alatt, míg tavaly ugyanekkor még 7,5 millió dolláros profitról számolhattak be.

Két oka van a hanyatlásnak: egyrészt az SCO bevétele a Unix-termékekből meglehetősen visszaesett. Másrészt benyújtották a számlát, ami a pereskedés nyomán keletkezett, és ez a kicsivel több mint 3 millió dolláros kitétel nem mutat jól a pénzügyi értékelésben. Különösen úgy nem, hogy az IBM ellen dollármilliárdos nagyságrendű per (és a többi, hasonló kategóriájú – például a Novellel szemben indított – jogi kezdeményezés) nem hozta meg az SCO számára a várt sikert, sőt.

Az SCO a 2003 tavaszán indított offenzívája után azt „találta ki”, hogy azon cégek számára, akik elfogadják a vállalat licencfeltételeit (azaz fizetnek), megígéri a büntetlenséget, azaz abban az esetben sem kezd ellenük eljárást, ha később az SCO javára ítél a bíróság. Az üzleti élet szereplői azonban arra számítottak már akkor is, hogy az ügyben nem az SCO számára kedvez majd az ítélet, így majdnem minden gazdálkodó szervezet figyelmen kívül hagyta az USA-beli vállalat által kínált „lehetőséget”. Az SCO Source névre keresztelt programból eddig mindössze 32 ezer dollár folyt be, míg a jogi költségek meghaladják a 3,1 millió dollárt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle