Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dollármilliós veszteségek: az SCO rosszul jön ki a linuxellenes pereskedésből

Dotkom

Dollármilliós veszteségek: az SCO rosszul jön ki a linuxellenes pereskedésből

A bevételek éles zuhanása azt mutatja, hogy a kaliforniai vállalat azon erőfeszítése, hogy jogdíjakat szedjen be a linuxos vállalkozásoktól, kudarccal jár(t).

A Unix-forgalmazó a minap jelentette be az utolsó, július 30-ával lezárt negyedév pénzügyi eredményeit, amik komoly bevételcsökkenést mutatnak a tavalyi (már szintén nem túl fényes) helyzethez képest. Az SCO közlése szerint 9,35 millió dollárnyi bevételre tettek szert, ami majdnem két millióval kevesebb a 2004-es, hasonló időszakhoz képest. Ez ráadásul 2,4 millió dolláros veszteséget is jelent a három hónap alatt, míg tavaly ugyanekkor még 7,5 millió dolláros profitról számolhattak be.

Két oka van a hanyatlásnak: egyrészt az SCO bevétele a Unix-termékekből meglehetősen visszaesett. Másrészt benyújtották a számlát, ami a pereskedés nyomán keletkezett, és ez a kicsivel több mint 3 millió dolláros kitétel nem mutat jól a pénzügyi értékelésben. Különösen úgy nem, hogy az IBM ellen dollármilliárdos nagyságrendű per (és a többi, hasonló kategóriájú – például a Novellel szemben indított – jogi kezdeményezés) nem hozta meg az SCO számára a várt sikert, sőt.

Az SCO a 2003 tavaszán indított offenzívája után azt „találta ki”, hogy azon cégek számára, akik elfogadják a vállalat licencfeltételeit (azaz fizetnek), megígéri a büntetlenséget, azaz abban az esetben sem kezd ellenük eljárást, ha később az SCO javára ítél a bíróság. Az üzleti élet szereplői azonban arra számítottak már akkor is, hogy az ügyben nem az SCO számára kedvez majd az ítélet, így majdnem minden gazdálkodó szervezet figyelmen kívül hagyta az USA-beli vállalat által kínált „lehetőséget”. Az SCO Source névre keresztelt programból eddig mindössze 32 ezer dollár folyt be, míg a jogi költségek meghaladják a 3,1 millió dollárt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés