Connect with us

technokrata

Forradalmian új elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer

Dotkom

Forradalmian új elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer

Sun és az InstantDx online orvosi megoldása az egészségügyi ellátás javítására.

A Sun Microsystems mint a Java technológia létrehozója, kifejlesztője és legfőbb támogatója valamint az – orvosok, kórházak, illetve egészségügyi szervezetek elektronikus receptírási szolgáltatásait (e-recept) kezelő OnCallData rendszerrel ismertté vált – InstantDx megállapodást kötött egy forradalmian új, közvetlenül az orvosoktól származó adatokon alapuló elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer kidolgozására. Az úttörő jellegű, az orvosok munkáját közvetlenül segítő betegadat-nyilvántartás egységes információkat biztosít az egészségügy minden szereplőjének, csökkenti a tévedések kockázatát.

A megoldás minden részletre kiterjedő elektronikus betegkartonjaival az egészségügy összes szereplője – ideértve a szolgáltatókat, a finanszírozókat, a munkáltatókat, az orvosokat, a betegbiztosítókat és a pácienseket – valós időben, az ellátás helyén használhatja az Interneten keresztül elérhető információs hálózatot. Az orvosok késedelem nélkül ellenőrizhetik a beteg társadalombiztosítási jogosultságát, a gyógyszerkölcsönhatásokat, az esetleges gyógyszerallergiákat, a beteg gyógyszeres kezelésének előzményeit és a preferált gyógyszerek körét. Az állampolgárok egészségügyi adatait számítógépesen kezelő egységes információs rendszer a korábban SeeBeyond ICAN Suite néven ismert Sun Java Integration Suite termékcsomag valamint az InstantDx OnCallData biztonságos elektronikus receptíró szolgáltatás ötvözete.

„A Sun az elmúlt években Magyarországon is számos új megoldással segítette az e-közigazgatás elterjedését. A kormányzati portál, az APEH elektronikus adóbevallás infrastrukturális hátterének kialakítása mellett most ezzel az új megoldással a hazai egészségügyi információtechnológia fejlesztéséhez kínál költséghatékony, megbízható és más rendszerekkel együttműködő azonosítási platformot. A vállalat a betegeknek nyújtott szolgáltatások színvonalának emeléséhez és egyebek mellett az adminisztrációs költségek csökkentéséhez is szeretne hozzájárulni.” – mondta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója.

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségügy problémáit nem lehet egy új IT rendszer bevezetésével megszüntetni, ám az új megoldás által nyújtott szolgáltatások olyan előnyöket kínálnak, amelyek azonnal érezhető javulást eredményeznek a betegek kiszolgálásában; átláthatóbbá, kezelhetőbbé teszi a vizsgálatokhoz szükséges adatokat. Kiemelt célunk, hogy összegyűjtsük és az érintett szakmákkal megosszuk a nemzetközi tapasztalatainkat, bízva abban, hogy az IT hálózat mielőbbi kiépülésével az orvosok és a gyógyszerészek összehangolhatják tevékenységeiket, automatikusan nyomon követhetik a gyógyszerfelhasználást, az adagolásra vonatkozó információkat, valamint a készítmények egymásra gyakorolt hatását.” – tette hozzá Hegedüs Gábor az orvosok számára közvetlenül elérhető elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerről. „Mivel látják az egyes készítmények árát, képesek olyan döntéseket hozni, amelyekkel hozzájárulhatnak az egészségügyi szolgáltatás költségeinek leszorításához.”

Az orvosoktól származó adatokon alapuló elektronikus egészségügyi kartonokból és a munkáltatók személyzeti törzsadataiból összeálló „betegdosszié”, valamint az e-receptírási szolgáltatás egyszerűbbé teszi az orvosok munkáját, ami a szakértők véleménye szerint elengedhetetlen a műhibák számának csökkentése, a betegek és orvosok elégedettségének javítása, illetve az egészségügyi szolgáltatások költségeinek mérséklése érdekében.

„A Sun rendelkezik a szükséges tapasztalatokkal az egészségügyi informatikai megoldások terén, és képes olyan rendszert kiépíteni, amely kapcsolatot teremt a betegellátási adatok között. A vállalati személyzeti törzsadatok, egyesített virtuális betegdossziék és elektronikus egészségügyi adatok kezelése terén szerzett nemzetközi tapasztalatunk kitűnően társul az InstantDx e-receptírási elképzeléseivel. Így ez az együttműködés – egyelőre az Egyesült Államokban, de reméljük, hamarosan a világ más részein is – hozzájárul az egészségügy korszerűsítéséhez és az ellátás javításához.” – mondta Hegedüs Gábor.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle