Connect with us

technokrata

6,8 GHz, 1 TB-nyi memória, 2 TB-nyi háttértár – egy notebookban!

Dotkom

6,8 GHz, 1 TB-nyi memória, 2 TB-nyi háttértár – egy notebookban!

Elképesztő paraméterekkel rendelkező noteszgépről számoltak be a külföldi források pár napja.

A kutatással és fejlesztéssel foglalkozó Atom Chip nevű USA-beli vállalat egy, úgynevezett Atomchip Quantum II processzort szerelt a noteszgépbe, amely hihetetlen, 6,8 GHz-es órajellel rendelkezik. Ugyanez megvalósítható 4 (!) darab 1,7 GHz-es Pentium M lapka révén is. Az előbbi chip érdekessége, hogy 256 MB-nyi (!), úgynevezett on-board memóriával rendelkezik. Ha már memória, akkor nézzük az operatív tárat, ami szintén elképesztően nagy kapacitású: egy terabyte-nyi jutott az AtomChip SG220-2 névre hallgató eszközbe. A 200 tűs NvIOpSRAM-SODIMM érdekessége, hogy non-volatile kivitelezésű, ami azt jelenti, hogy nem kell minden egyes adatkiolvasási ciklus után frissíteni a memóriában tárolt adatokat (szemben a ma elterjedt megoldásokkal) – ennek elsősorban sebességbeli előnyei vannak.

A háttértárat egészen másként oldotta meg a cég, mint ahogyan azt a ma kapható PC-k esetében megszoktuk: az általuk csak NvIOpRAM-ATA rövidítéssel illetett tároló 2 TB-nyi, szintén non-volatile Quantum RAM-ból áll. Emellett egészen eltörpül optikai meghajtójának tudása: a notebook egy multiformátumos DVD-íróval rendelkezik. Az előző monstre számok után szintén meglepő, hogy milyen kis kijelzőt kapott – egy 12,1 colos, szélesképernyős LCD-vel rendelkezik, amelyen WXGA, azaz 1280×800 pixeles felbontás jeleníthető meg. A kijelző tetejére egy 1,3 MPX-es CMOS kamera is jutott, amely webkameraként funkcionálhat.

Grafikai teljesítményéről két integrált videovezérlő gondoskodik: az Intel 855GME megoldása és az AtomChip DVM. 10/100 Mbps-os Ethernet csatolóján képes kommunikálni a helyi hálózat többi tagjával, illetve támogatja a 802.11a/b/g vezetékmentes hálózati szabványokat is. Gyártója szerint 8 órás működésre képes a Quantum II processzoros kialakításban, míg a négy darab Pentium M lapkával durván 3 órán keresztül használható.

Ára egyelőre nem ismert, de nem valószínű, hogy „földi halandó” megengedhetne ilyen teljesítményt magának – már ha nem kacsa az egész. Mindazonáltal érdemes a lenti linket átböngészni, érdekes adatok és képek találhatók a vállalat weboldalán.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle