Connect with us

technokrata

Kevesebb újraindítás az új Windows-ban

Dotkom

Kevesebb újraindítás az új Windows-ban

A Microsoft ígérete szerint még kevesebb újraindítást igényel majd a szoftverjavítások telepítése a Windows Vistában.

Freeze Dry kódnévre hallgat az a technológia, amely új restart menedzserként jelenik meg a Windows következő generációjában, számolt be a fejlesztésről a Microsoft. A legtöbb esetben a felhasználóknak többé nem kell újraindítaniuk számítógépüket, miután feltelepítettek vagy frissítettek egy alkalmazást. Sőt, néhány alkalmazás még működés közben is patch-elhető lesz – a Vista automatikusan lecseréli az érintett állományokat, mikor a szoftvert újraindítják. Mindez úgy történik, hogy a felhasználó adatait elmenti az operációs rendszer, bezárja az alkalmazást, feltelepíti a frissítést, majd újraindítja az adott szoftvert. Ennek következtében a legtöbb frissítés nem jár a felhasználó munkájának megszakításával.

Habár az otthoni internetezők kényelméhez is hozzájárul a patch-elési mechanizmus frissítése, a változásból leginkább mégis a vállalati környezetben dolgozók profitál(hat)nak. A rendszergazdák ugyanis teljesen automatizálhatják a frissítést az egyes PC-ken – többé nem fenyegeti adatvesztés az óvatlanul el nem mentett dokumentumokat, munkákat a rendszer automatikus update-elése során.

John Pescatore, a Gartner piackutató cég alelnöke szerint mindez pontosan illeszkedik a Microsoft tervébe – Redmond ugyanis minden újabb operációs rendszerével igyekezett lefaragni a bootolási időt és könnyebbé tenni a patch-elést. Igaz, teljesen nem gördülékeny még most sem az eljárás. Pescatore szerint a frissítés „Szent Grálja” a teljesen felhasználó-független patch-folyamat megvalósítása. Ha ez létrejönne, akkor a vállalatoknál az IT-részleg anélkül végezhetné el a helyi hálózat összes tagjának frissítését, hogy ahhoz újra kellene indítaniuk bármelyik gépet is, vagy rá kellene venniük az alkalmazottakat valamiféle beavatkozásra.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek