Connect with us

A mobiltelefonos vírus első nagy áldozata

Dotkom

A mobiltelefonos vírus első nagy áldozata

Az F-Secure bejelentette, hogy a Comwarrior.B mobiltelefonokon terjedő vírusnak megvan az első nagy vállalati áldozata.

Patrick Runald, az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat egyik biztonsági szakértője még a múlt héten nyilatkozott úgy, hogy a Comwarrior B változata egy konkrétabban meg nem nevezett skandináv vállalatot is megfertőzött. Runald szerint ez az első olyan eset, amikor egy gazdasági szervezetet fertőzött meg egy mobiltelefonos vírus. Az F-Secure egyébként még májusban jelentette be, hogy a digitális kártevő elérte Finnországot is – az áldozatul esett mobiltelefont érintő vizsgálat után a kutatók akkor a fertőzött mobiltelefonra telepítettek egy F-Secure Mobil Anti-Virust, és eltávolították a kártevőt, így a készülék újra hibátlanul üzemelhetett.

Az F-Secure szakemberei március 7-én délután észlelték először a Commwarriort. A Symbian Series 60 operációs rendszeren futó mobil készülékeket, azaz az ún. intelligens mobiltelefonok egy részét fenyegeti a vírus. A Commwarrior a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra és e-mail címekre véletlenszerűen MMS-eket küld, ami által megsokszorozhatja a gyanútlan felhasználó telefonszámláját. A Commwarrior Bluetooth kapcsolaton keresztül is terjed, aminek következtében a készülék akkumulátora a szokásosnál lényegesen gyorsabban merül le.

Visszatérve az észak-európai vállalatra: a cég egyik alkalmazottja megkapta a vírust, és volt olyan figyelmetlen, hogy megnyitotta és ezzel aktiválta. Ezt követően a Comwarrior elküldte magát minden, a címjegyzékben található bejegyzésre – a címzettek többsége pedig szintén annál a bizonyos vállalatnál dolgozott. Közülük is sokan megnyitották a fertőzött állományt; a kártetvő így terjedhetett egyre tovább a szervezeten belül.

A történtek azonban szerencsére nem érintették a cég működőképességét. Az ügy végére úgy tettek pontot, hogy az operátor ideiglenesen letiltotta az MMS használatát, s a Bluetooth-t szintén száműzték egy időre a vállalatnál. Ezt követte a mobiltelefonok fertőzöttség-mentesítése, majd minden visszaállhatott a régi kerékvágásba.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom