Connect with us

technokrata

Magyar tanárok Kaliforniában – hazánkban is beindult az Oracle Akadémia

Dotkom

Magyar tanárok Kaliforniában – hazánkban is beindult az Oracle Akadémia

Három iskolában indul be ősztől az adatbázis-tervező és -adminisztrátor képzés.

Július utolsó hetében a közép-európai régióból 33 – köztük három magyar – tanár vett részt az Oracle Academy program intenzív kurzusán a Kaliforniai Egyetemen (UCLA, University of California, Los Angeles), az azt megelőző hathetes intenzív oktatói tanfolyam záróeseményén. A magyar tanárok – egy budapesti, egy csongrádi és egy gyulai iskola oktatói – az Oracle Academy program keretében ősztől kezdik meg iskolákban az adatbázis-tervező és adminisztrátor képzést, amelyen a diákok térítésmentesen vehetnek részt. A kormány új szakemberképzési koncepciójával összhangban álló oktatáshoz az Oracle a tanárok ingyenes képzésével, a tananyaggal és az iLearning internetes oktatási keretrendszerrel járul hozzá – az idei évben iskolánként több mint egymillió forint értékben –, míg az iskolák a tanárokat, a tantermet, az Internet-hozzáférés és a program népszerűsítését biztosítják.

Az Oracle Hungary a közelmúltban újult erővel látott neki oktatási kezdeményezéseinek felélesztéséhez. Ennek keretében kapott kiemelt figyelmet az Oracle Academy program, amellyel a vállalat az informatikai szakemberhiányt szeretné csökkenteni, elsősorban a modern eszközökhöz értő programozók, valamint a magas szintű adabázis-adminisztrátori feladatok ellátására képes szakemberek képzésével. Az Oracle ennek megfelelően felsőfokú középiskolai – technikumi vagy szakközépiskolai – képzés nyújtó intézményeket ösztönöz kurzusai bevezetésében.

A program a képzésben résztvevő iskolákkal szoros együttműködésben folyik: az Oracle a tanárokon és az internetes tananyagon keresztül a legújabb szakmai ismereteket adja át a diákoknak. Az Oracle Academy tananyagának oktatása az iskoláknak évi 2500 USD-ba kerül, azonban a vállalat ezt a díjat egy regionális program keretében az első évre elengedi a résztvevő iskoláknak – így a magyarországi oktatási intézményeknek is.

A diákok a vizsgák sikeres teljesítésével a szakmában elismert Oracle Academy diplomát szerezhetik meg. Már folyamatban van a képesítés felvétele az országos képzési jegyzékbe (OKJ) is, így várhatóan a jövő évtől már államilag elismert képesítéshez juthatnak a kurzust elvégző tanulók. Mivel nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte hiány van szakképzett munkaerőből – többek között az informatikai szakmákban is –, ezért az EU és a magyar kormány is kiemelten támogatja az ilyen oktatási kezdeményezéseket.

Magyarország idén csatlakozott az Oracle Academy programhoz, a hazai leányvállalat pilot jelleggel három iskolával – a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégiummal, a csongrádi Batsányi János Gimnáziummal és Szakközépiskoléval, valamint a budapesti Teleki Blanka Gimnáziummal – kötött megállapodást az Oracle Academy tananyagának oktatására. A három iskolában összesen több mint 60 diák kezdi meg a két féléves tanagyag elsajátítását.

„Kiváló lehetőségnek tekintjük, hogy iskolánk világszinten is frissnek számító tananyagot taníthat diákjainak, és mindezt egy olyan szakmában, amely iránt hazánkban és külföldön is egyaránt nagy a kereslet.” – nyilatkozta Márki-Zay Dániel, a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanára. „Hogy az Oracle mennyire komolyan veszi az Internet Academy kezdeményezést, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a tanárok számára tartott hathetes internetes képzés és az egyhetes amerikai tanfolyam szigorú követelményei messze felülmúlták az előzetes várakozásainkat.” – tette hozzá.

Az iskolák érdeklődése a versenyképes szakmát nyújtó képzési lehetőség iránt igen nagy, így a vállalat tervei szerint a következő évben további 5-10 iskolát von be a programba, várhatóan az ideihez hasonlóan kedvező támogatási feltételekkel.
A program iránt érdeklődő iskolák az Oracle-nél jelentkezhetnek, a vállalat a részvétel lehetőségéről néhány szükséges feltétel megvizsgálása után dönt. Elsősorban egy elkötelezett tanárra van szükség, aki időt tud szakítani a hathetes intenzív tanári képzésre, jól beszél angolul, és minimum egy – de lehetőség szerint három évig vállalja a tananyag oktatását. Az iskolának rendelkeznie kell megfelelő számú számítógéppel és szélessávú Internet-hozzáféréssel ellátott tanteremmel, valamint vállalnia kell a tananyag órarend szerinti vagy szakkör jellegű oktatását. Mivel a tananyag jelenleg még angol nyelvű, a diákoknak alapszintű angol nyelvismerettel kell rendelkezniük.

Világszerte jelenleg 600 iskola 13.000 diákja vesz részt az Oracle Academy programban, ebből 117 az EMEA régió országaiban – Csehországba, Egyiptomban, Észtországban, Lettországban, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Romániáéban és az Egyesül Királyságban. A képzésben résztvevő európai iskolák lekötelezettségét mutatja, hogy a diákok számára minden évben két kategóriában meghirdetett versenyt az idei évben európai – egy román és egy angol diák – nyerte.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp