Connect with us

technokrata

Magyar tanárok Kaliforniában – hazánkban is beindult az Oracle Akadémia

Dotkom

Magyar tanárok Kaliforniában – hazánkban is beindult az Oracle Akadémia

Három iskolában indul be ősztől az adatbázis-tervező és -adminisztrátor képzés.

Július utolsó hetében a közép-európai régióból 33 – köztük három magyar – tanár vett részt az Oracle Academy program intenzív kurzusán a Kaliforniai Egyetemen (UCLA, University of California, Los Angeles), az azt megelőző hathetes intenzív oktatói tanfolyam záróeseményén. A magyar tanárok – egy budapesti, egy csongrádi és egy gyulai iskola oktatói – az Oracle Academy program keretében ősztől kezdik meg iskolákban az adatbázis-tervező és adminisztrátor képzést, amelyen a diákok térítésmentesen vehetnek részt. A kormány új szakemberképzési koncepciójával összhangban álló oktatáshoz az Oracle a tanárok ingyenes képzésével, a tananyaggal és az iLearning internetes oktatási keretrendszerrel járul hozzá – az idei évben iskolánként több mint egymillió forint értékben –, míg az iskolák a tanárokat, a tantermet, az Internet-hozzáférés és a program népszerűsítését biztosítják.

Az Oracle Hungary a közelmúltban újult erővel látott neki oktatási kezdeményezéseinek felélesztéséhez. Ennek keretében kapott kiemelt figyelmet az Oracle Academy program, amellyel a vállalat az informatikai szakemberhiányt szeretné csökkenteni, elsősorban a modern eszközökhöz értő programozók, valamint a magas szintű adabázis-adminisztrátori feladatok ellátására képes szakemberek képzésével. Az Oracle ennek megfelelően felsőfokú középiskolai – technikumi vagy szakközépiskolai – képzés nyújtó intézményeket ösztönöz kurzusai bevezetésében.

A program a képzésben résztvevő iskolákkal szoros együttműködésben folyik: az Oracle a tanárokon és az internetes tananyagon keresztül a legújabb szakmai ismereteket adja át a diákoknak. Az Oracle Academy tananyagának oktatása az iskoláknak évi 2500 USD-ba kerül, azonban a vállalat ezt a díjat egy regionális program keretében az első évre elengedi a résztvevő iskoláknak – így a magyarországi oktatási intézményeknek is.

A diákok a vizsgák sikeres teljesítésével a szakmában elismert Oracle Academy diplomát szerezhetik meg. Már folyamatban van a képesítés felvétele az országos képzési jegyzékbe (OKJ) is, így várhatóan a jövő évtől már államilag elismert képesítéshez juthatnak a kurzust elvégző tanulók. Mivel nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte hiány van szakképzett munkaerőből – többek között az informatikai szakmákban is –, ezért az EU és a magyar kormány is kiemelten támogatja az ilyen oktatási kezdeményezéseket.

Magyarország idén csatlakozott az Oracle Academy programhoz, a hazai leányvállalat pilot jelleggel három iskolával – a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégiummal, a csongrádi Batsányi János Gimnáziummal és Szakközépiskoléval, valamint a budapesti Teleki Blanka Gimnáziummal – kötött megállapodást az Oracle Academy tananyagának oktatására. A három iskolában összesen több mint 60 diák kezdi meg a két féléves tanagyag elsajátítását.

„Kiváló lehetőségnek tekintjük, hogy iskolánk világszinten is frissnek számító tananyagot taníthat diákjainak, és mindezt egy olyan szakmában, amely iránt hazánkban és külföldön is egyaránt nagy a kereslet.” – nyilatkozta Márki-Zay Dániel, a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanára. „Hogy az Oracle mennyire komolyan veszi az Internet Academy kezdeményezést, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a tanárok számára tartott hathetes internetes képzés és az egyhetes amerikai tanfolyam szigorú követelményei messze felülmúlták az előzetes várakozásainkat.” – tette hozzá.

Az iskolák érdeklődése a versenyképes szakmát nyújtó képzési lehetőség iránt igen nagy, így a vállalat tervei szerint a következő évben további 5-10 iskolát von be a programba, várhatóan az ideihez hasonlóan kedvező támogatási feltételekkel.
A program iránt érdeklődő iskolák az Oracle-nél jelentkezhetnek, a vállalat a részvétel lehetőségéről néhány szükséges feltétel megvizsgálása után dönt. Elsősorban egy elkötelezett tanárra van szükség, aki időt tud szakítani a hathetes intenzív tanári képzésre, jól beszél angolul, és minimum egy – de lehetőség szerint három évig vállalja a tananyag oktatását. Az iskolának rendelkeznie kell megfelelő számú számítógéppel és szélessávú Internet-hozzáféréssel ellátott tanteremmel, valamint vállalnia kell a tananyag órarend szerinti vagy szakkör jellegű oktatását. Mivel a tananyag jelenleg még angol nyelvű, a diákoknak alapszintű angol nyelvismerettel kell rendelkezniük.

Világszerte jelenleg 600 iskola 13.000 diákja vesz részt az Oracle Academy programban, ebből 117 az EMEA régió országaiban – Csehországba, Egyiptomban, Észtországban, Lettországban, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Romániáéban és az Egyesül Királyságban. A képzésben résztvevő európai iskolák lekötelezettségét mutatja, hogy a diákok számára minden évben két kategóriában meghirdetett versenyt az idei évben európai – egy román és egy angol diák – nyerte.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd