Connect with us

technokrata

Lopakodó féreg vette célba a titkos dokumentumokat

Dotkom

Lopakodó féreg vette célba a titkos dokumentumokat

A Myfip.H lopakodó féreg észrevétlenül tulajdonít el bizalmas dokumentumokat.

Az F-Secure bejelentette, hogy a Myfip.H lopakodó féreg vállalati hálózatokat vett célba, és bizalmas dokumentumokat tulajdonít el. A rootkit féreg kernel módú, fejlett rejtőzködési technikát alkalmaz, ezért észrevétlen marad a rendszergazdák és a hagyományos vírusvédelmi szoftverek számára. Jelenleg egyetlen kereskedelmi forgalomban lévő vírusvédelmi megoldás sem tartalmaz rootkit kereső technológiát. Az idén ősszel megjelenő F-Secure Internet Security 2006 termékben beépített keresőmotorként lesz elérhető a vállalat által kifejlesztett rootkit felismerő BlackLight technológia.

A rootkit olyan szoftverkészlet, mellyel a hacker illetéktelenül megszerezheti a legmagasabb szintű rendszergazdai jogosultságot a rendszerben. A lopakodó férgek és rosszindulatú kódok egyre gyakrabban használnak rootkit funkciókat. A Myfip férget 2004-ben észlelték először, amikor a kártevő a fertőzött számítógépek PDF fájljait vette célba. A Myfip.H férget azzal a céllal írták, hogy számítógépeket fertőzzön meg, és ellopja az azokon tárolt adatokat. Más férgektől eltérően a Myfip.H önmagában nem terjed, spamekhez csatolt fájlokban érkezik a címzettekhez. Amikor a felhasználó rákattint a csatolt fájlra, a Myfip átvizsgálja a helyi merevlemezt és a vállalati hálózatot, majd fájlokat továbbít a támadónak.

Ha a rendszert már a vírusvédelmi szoftver telepítése előtt megfertőzte a rootkit kártevő, vagy a rootkit még azelőtt elrejti magát, hogy a vírusvédelmi szoftver frissülne, a vírusvédelmi megoldás képtelen a rosszindulatú kód észlelésére. Az F-Secure ezért egy új technológiát fejlesztett ki a rootkitek elleni küzdelemhez: az F-Secure BlackLight rootkit keresőt. Az idén ősszel megjelenő F-Secure Internet Security 2006 biztonsági csomagban a BlackLight beépített keresőmotorként lesz elérhető. A vírusvédelmi frissítések során a keresőmotor is automatikusan frissül, és a BlackLight által megtalált rejtett rootkit fájlokat a víruskereső ellenőrzi.

A BlackLight először béta verzióként jelent meg a márciusban megrendezett hannoveri CeBIT vásáron.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle