Connect with us

technokrata

Animált GIF-től omlik össze a böngésző

Dotkom

Animált GIF-től omlik össze a böngésző

Az Apple Safari browserében felfedezett új hiba ismét a közkedvelt képformátum révén jelent veszélyt.

Habár az összes internetezőhöz viszonyítva kevesen használják, a felhasználói tábora mégis többszázezres. Az Apple saját fejlesztésű böngészőjéről, a Safariról van szó, amelyről a napokban kiderült, hogy bizonyos animált GIF-ek megjelenítése esetén lefagy(hat). Nemcsak a browsert érinti a hiba, hanem bármelyik olyan Mac OS X-es alkalmazást, amely a Webcore-on vagy a Webkiten alapul. Internet Explorer és a Mozilla-alapú böngészők esetében hibátlanul jelenik meg a grafika.

A jelenséget egy egyszerű, reklámként használt GIF révén fedezték fel, s egyelőre még az sem tiszta, hogy miért pont ez a kép produkálja a jelenséget. Közvetlenül nem okoz veszélyt, sem adatszivárgást, ám ha például valaki beteszi ezt a képet egy olyan fórumba avatarként, ahol sok, Safarit használó internetező fordul meg, akkor számukra nagy bosszúságot okozhat. Érdekesség, hogy ha az ominózus képet először elmentik az érintettek a merevlemezükre, és onnan nyitják meg, akkor már nem jelentkezik a probléma.

Nem ismeretlen egyébként a jelenség: a JPEG, GIF, PNG formátumok már többször okoztak problémát az internetezőknek más platformok alatt (is). Legutoljára július elején számoltunk be a francia FrSIRT IT-biztonsági cég közleményéről, mely szerint egyes Firefox böngészők rosszul kezelik a GIF állományokat. Az a hiba sokkal komolyabbnak bizonyult, mivel általa akár át is vehette a támadó az irányítást a kiszemelt PC felett. Természetesen azóta már rég kijavították azt a biztonsági rést.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd