Connect with us

technokrata

Animált GIF-től omlik össze a böngésző

Dotkom

Animált GIF-től omlik össze a böngésző

Az Apple Safari browserében felfedezett új hiba ismét a közkedvelt képformátum révén jelent veszélyt.

Habár az összes internetezőhöz viszonyítva kevesen használják, a felhasználói tábora mégis többszázezres. Az Apple saját fejlesztésű böngészőjéről, a Safariról van szó, amelyről a napokban kiderült, hogy bizonyos animált GIF-ek megjelenítése esetén lefagy(hat). Nemcsak a browsert érinti a hiba, hanem bármelyik olyan Mac OS X-es alkalmazást, amely a Webcore-on vagy a Webkiten alapul. Internet Explorer és a Mozilla-alapú böngészők esetében hibátlanul jelenik meg a grafika.

A jelenséget egy egyszerű, reklámként használt GIF révén fedezték fel, s egyelőre még az sem tiszta, hogy miért pont ez a kép produkálja a jelenséget. Közvetlenül nem okoz veszélyt, sem adatszivárgást, ám ha például valaki beteszi ezt a képet egy olyan fórumba avatarként, ahol sok, Safarit használó internetező fordul meg, akkor számukra nagy bosszúságot okozhat. Érdekesség, hogy ha az ominózus képet először elmentik az érintettek a merevlemezükre, és onnan nyitják meg, akkor már nem jelentkezik a probléma.

Nem ismeretlen egyébként a jelenség: a JPEG, GIF, PNG formátumok már többször okoztak problémát az internetezőknek más platformok alatt (is). Legutoljára július elején számoltunk be a francia FrSIRT IT-biztonsági cég közleményéről, mely szerint egyes Firefox böngészők rosszul kezelik a GIF állományokat. Az a hiba sokkal komolyabbnak bizonyult, mivel általa akár át is vehette a támadó az irányítást a kiszemelt PC felett. Természetesen azóta már rég kijavították azt a biztonsági rést.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle