Connect with us

technokrata

Letartóztatták a legújabb féregjárványok alkotóit

Dotkom

Letartóztatták a legújabb féregjárványok alkotóit

A Zotob és a Mytob férgek két feltételezett alkotóját csípték nyakon a hatóságok.

A mindössze 18 éves, orosz származású Farid Essebar (becenevén Diab10) csuklóján Marokkóban kattant a bilincs, míg a 21 éves Atilla Ekici (Coder) nyomára Törökországban akadtak a hatóságok. A két, előzetes letartóztatásba helyezett fiatalt azzal vádolják, hogy a többek között az American Express és a The New York Times szervereit is lebénító féreginváziót ők szabadították a világra. Paul Bresson, az FBI egyik szóvivője ezt még péntek délután jelentette be, s azt is közölte, hogy mindkét gyanúsított azon ország bírósága előtt köteles majd megvédeni magát, ahol elkapták.

Ismeretes, hogy a Zotob féreg a Windows 2000 operációs rendszerekben fellelt biztonsági rést kihasználva tarolta le a védtelen gépeket – alig pár héttel a biztonsági hibák javításához szükséges Microsoft patch kiadását követően. Kiderült, hogy a Zotob a Mytob kódjának bizonyos részleteit is tartalmazta – ez utóbbi e-mailféreg még márciusban terjedt a Világhálón. Napjainkra a Mytob több mint 100 variánsa ismert.

Visszatérve a vírusírókra: az FBI úgy volt képes nyomára akadni a két féreg minap lefülelt, feltételezett alkotóira, hogy szorosan együttműködött a Microsofttal. A redmondi szoftverfejlesztő vállalat jó ideje hadat üzent az ártalmas kódokat fejlesztők számára, többek között „vérdíjat” is alapított, melyből már többszázezer dollárt kifizetett például a Blaster féreg kapcsán. Bresson azt is elmondta, hogy a Microsoft segítsége mellett a fent említett országok hatóságai is kulcsszerepet játszottak a két gyanúsított kézre kerítésében. A nyomozóiroda egyébként jelenleg azon az állásponton van, hogy a két férget Essebar írta, Ekici „csak” megvásárolta azokat az alkotótól; további részletekkel azonban nem szolgált az esetről.

Maga a vizsgálat egyébként még márciusban, a Mytob debütálásával kezdődött, s a Zotob megjelenésével kapott új lendületet. Brad Smith, a Microsoft főtanácsadója elárulta, hogy ez utóbbi digitális kártevő jelentős segítséget nyújtott számukra: a féreg kódjának visszafejtésével bukkantak rá azokra a nyomokra, amelyek aztán elvezettek a két gyanúsítotthoz. A szoftverfejlesztő vállalat egyébként üdvözölte a letartóztatásokat, és a történteket a magánszektor és a bűnüldöző szervek sikeres együttműködésének példájaként értékelte.

A nyomozásnak azonban még koránt sincs vége, további letartóztatások is várhatóak. A marokkói és a török hatóságok mindenre kiterjedő vizsgálatot folytatnak, így könnyen lehet, hogy újabb emberek kerülhetnek a rendőrök kezére.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd