Connect with us

technokrata

Letartóztatták a legújabb féregjárványok alkotóit

Dotkom

Letartóztatták a legújabb féregjárványok alkotóit

A Zotob és a Mytob férgek két feltételezett alkotóját csípték nyakon a hatóságok.

A mindössze 18 éves, orosz származású Farid Essebar (becenevén Diab10) csuklóján Marokkóban kattant a bilincs, míg a 21 éves Atilla Ekici (Coder) nyomára Törökországban akadtak a hatóságok. A két, előzetes letartóztatásba helyezett fiatalt azzal vádolják, hogy a többek között az American Express és a The New York Times szervereit is lebénító féreginváziót ők szabadították a világra. Paul Bresson, az FBI egyik szóvivője ezt még péntek délután jelentette be, s azt is közölte, hogy mindkét gyanúsított azon ország bírósága előtt köteles majd megvédeni magát, ahol elkapták.

Ismeretes, hogy a Zotob féreg a Windows 2000 operációs rendszerekben fellelt biztonsági rést kihasználva tarolta le a védtelen gépeket – alig pár héttel a biztonsági hibák javításához szükséges Microsoft patch kiadását követően. Kiderült, hogy a Zotob a Mytob kódjának bizonyos részleteit is tartalmazta – ez utóbbi e-mailféreg még márciusban terjedt a Világhálón. Napjainkra a Mytob több mint 100 variánsa ismert.

Visszatérve a vírusírókra: az FBI úgy volt képes nyomára akadni a két féreg minap lefülelt, feltételezett alkotóira, hogy szorosan együttműködött a Microsofttal. A redmondi szoftverfejlesztő vállalat jó ideje hadat üzent az ártalmas kódokat fejlesztők számára, többek között „vérdíjat” is alapított, melyből már többszázezer dollárt kifizetett például a Blaster féreg kapcsán. Bresson azt is elmondta, hogy a Microsoft segítsége mellett a fent említett országok hatóságai is kulcsszerepet játszottak a két gyanúsított kézre kerítésében. A nyomozóiroda egyébként jelenleg azon az állásponton van, hogy a két férget Essebar írta, Ekici „csak” megvásárolta azokat az alkotótól; további részletekkel azonban nem szolgált az esetről.

Maga a vizsgálat egyébként még márciusban, a Mytob debütálásával kezdődött, s a Zotob megjelenésével kapott új lendületet. Brad Smith, a Microsoft főtanácsadója elárulta, hogy ez utóbbi digitális kártevő jelentős segítséget nyújtott számukra: a féreg kódjának visszafejtésével bukkantak rá azokra a nyomokra, amelyek aztán elvezettek a két gyanúsítotthoz. A szoftverfejlesztő vállalat egyébként üdvözölte a letartóztatásokat, és a történteket a magánszektor és a bűnüldöző szervek sikeres együttműködésének példájaként értékelte.

A nyomozásnak azonban még koránt sincs vége, további letartóztatások is várhatóak. A marokkói és a török hatóságok mindenre kiterjedő vizsgálatot folytatnak, így könnyen lehet, hogy újabb emberek kerülhetnek a rendőrök kezére.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek