Connect with us

technokrata

Kevesebb fejfájás – nyugodtabb és zavartalanabb informatikai működés

Dotkom

Kevesebb fejfájás – nyugodtabb és zavartalanabb informatikai működés

Az Intel segít az IT-vezetőknek megszabadulni a stressztől.

Pat Gelsinger, az Intel Corporation alelnöke és a Digital Enterprise Group ügyvezető igazgatója bemutatta, miként biztosít az Intel nagyobb reagálókészséget az IT-vezetők számára cégük informatikai infrastruktúrájának üzemeltetése terén. A vállalat több fontos képesség fejlesztésével javítja az egy wattra jutó számítási teljesítményt, és különféle beágyazott IT-megoldások és szakmai együttműködések segítségével fokozza a produktivitást.

„A reagálókészség kifejezés az IT-vezetőknek arra a képességére utal, hogy gyorsan tudnak alkalmazkodni az üzleti követelmények változásához. Ez a folyamat pedig a nap szinte minden percében, szünet nélkül zajlik.” – magyarázta Gelsinger, az Intel Fejlesztői Fóruma, az IDF tegnapi vitaindító előadásában. „Az Intel platformjai és technológiái segítségével a vállalatok proaktív módon megelőzhetik a hálózati problémákat, ha pedig mégis fellépnek, rövid időn belül orvosolni tudják őket.”

Az informatikai vezetők folyamatosan keresik az egyensúlyt a mind nagyobb számítási teljesítmény iránti igény, a növekvő energiafogyasztás, az emelkedő ingatlanköltségek és a menedzselhetőség követelményei között. Az adatközpontokban ma már az energiafogyasztással és a hűtéssel kapcsolatos kiadások teszik ki a teljes rendszerköltség (TCO) nagy részét. A vállalatok épp ezért gyakran az egy wattra jutó számítási teljesítmény alapján mérik platformjuk képességeit.

„Az Intel új vállalati platformjai kiváló teljesítménnyel és hatékony energiafogyasztással növelik a számítástechnikai sűrűséget és mérséklik a TCO-t.” – mutatott rá Gelsinger. „A szerverekben, irodai PC-kben és noteszgépekben használható többmagos processzorok elterjedésével további, kézzelfogható növekedést fogunk tudni elérni a számítástechnikai teljesítmény terén.”

Az Intel szerverplatformjainak különleges kihasználtság-optimalizáló technológiái akár 24 százalékkal is mérsékelhetik az energiaköltségeket, ami számszerűsítve évi 100 ezer dollár megtakarítást jelent egy 500 szervert üzemeltető nagyvállalatnál. Az új, „Sossaman” kódnevű processzor jól érzékelteti a vállalat elkötelezettségét a teljesítmény és az energiahatékonyság javítása iránt. A 2006 első felében piacra kerülő Sossaman kimondottan a helytakarékos szerverkeretes (rackes) illetve pengeszerveres (blade) környezetekhez készült – és csupán egy az Intel gazdaságos energiafogyasztású megoldásokra koncentráló fejlesztési ütemtervében szereplő termékek közül.

A Sossaman a szintén nagy energiahatékonyságot igénylő távközlési portfolióban is fontos szerepet játszik. Gelsinger kiemelte az Intel kommunikációs üzletágának tartósan jó eredményeit. „A Motorola épp ma jelentette be, hogy Intel-építőelemekből kívánja összerakni legújabb kommunikációs eszközét. Ez a cég egyébként nemrég bővítette ki részvételét az Intel Communications Alliance programban a kiemelt résztvevői státus megszerzésével.”

Vitaindító előadásában Gelsinger kiemelt hangsúlyt fektetett a cége által kidolgozott „beágyazott informatika” koncepcióra, amelynek értelmében az Intel az IT-képességeket közvetlenül a platformokba építve mérsékli a karbantartási igényt és a telepítési költségeket. Ilyen képesség jelenleg az Intel technológiáinál az „out-of-band” diagnosztika. Az Intel Active Management néven ismert technológia automatikusan észleli a platform működési problémáit, és lehetővé teszi az informatikusok számára a javítások távoli diagnosztizálását és elvégzését. Ezt a megoldást az idén szállított, új PC-knél fogják első ízben alkalmazni. Számos informatikai outsourcing szolgáltató – köztük az Atos Origin, a CapGemini, az EDS és a Siemens – készül rá, hogy a beágyazott IT-képességek segítségével fokozza az általa felügyelt több millió PC adminisztrációjának hatékonyságát.

A vállalati ügyvitel és együttműködés megkönnyítése érdekében az Intel a platformfejlesztésben is élen jár. Ezen a területen számos szoftverfejlesztő és OEM-gyártó céggel ápol szoros partnerkapcsolatot. Együttműködési programok keretében fejleszti például Voice over IP (VoIP) technológiára épülő termékeit, köztük a normál telefonvonalaknál kétszer több multimédiás funkciót nyújtó üzleti kategóriájú audio-megoldást (business class audio). Mai bejelentése szerint az Intel a Skype-pal közösen fejleszt Intel-platformokon futó praktikus VoIP alkalmazásokat.

Gelsinger többek között kiemelte, milyen lendületesen terjednek az Intel Itanium-alapú platformjai a felső kategóriás szerverek piacán, és bemutatta a vállalat következő generációs Itanium processzora, a „Montecito” új fejlesztéseit.

„Az Itanium család széles körű támogatottságnak örvend az OEM-gyártók és a fejlesztők körében. Jelenleg hét piacvezető OEM-cég forgalmaz Itanium-alapú termékeket, az e platformon futó számítástechnikai alkalmazások és programok száma pedig meghaladja a 4500-at.” – jelentette ki Gelsinger. „2004 és 2005 első negyedéve között 170 százalékkal nőtt az Itanium 2 processzoros gépek értékesítési volumene.”

„Többmagos processzoraink fejlesztési ütemtervébe tekintve elmondhatjuk, hogy a már bevezetésre ütemezett kétmagos processzorok mellett több mint 10 négy- vagy többmagos processzormodellünk van a fejlesztés különböző fázisaiban. Minden esélyünk megvan rá, hogy a jövőben is megőrizzük piacvezető pozíciónkat a többmagos processzorok szegmensében.” – vélekedett Gelsinger.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd