Connect with us

technokrata

Jokan: alkalmazásban a Generative Mechanical Design

Dotkom

Jokan: alkalmazásban a Generative Mechanical Design

A Jokan CATIA V5-öt és SMARTEAM-et használ a tervezés automatizálására és szabványosítására.

„Várakozásaink szerint a fejlesztési folyamataink korszerűsítésével a felmerülő hibák számát a felére csökkenthetjük. Jelenleg menetrend szerint haladunk a cél felé.” – Johnny Geertsen, termékfejlesztési menedzser, Jokan Systems A/S.

Áttekintés

  • A Jokan ügyfelei érdekében korszerűsíteni akarta a fejlesztést, illetve automatizálni és szabványosítani a tervezési folyamatokat, a Generative Mechanical Design (GMD) metódust alkalmazva.

  • A CATIA V5, a Plant Layout-tal együttműködve kezeli az egész tervezési folyamatot, miközben a SMARTEAM intézi és automatizálja a munkafolyamatot és a logisztikát.
  • A CATIA V5 és a SMARTEAM segítségével a Jokan csökkenteni tudja a ciklusidőket, egységesíti és automatizálja a termékek tervezését, miközben megszünteti a hibákat és a szükségtelen újratervezéseket.
  • A Jokan ezzel hatalmas előrelépést tett a termelés és az összeszerelés területén első olyan projektjében, ahol a CATIA V5-öt és a SMARTEAM-et alkalmazta.

Generative Mechanical Design – Célkitűzés a Jokan számára
A Jokan, amelyet 1970-ben Dániában alapítottak, belső szállítási feladatokat – például termékek kezelését, osztályozását, futószalagon való szállítását – szolgáló automatizált megoldások tervezésével és gyártásával foglalkozik. A 130 fős vállalat megoldásokat szállít több iparág cégei részére, például az ügyfelei között szerepelnek autóipari, autóalkatrész-gyártó vállalatok, de légitársaságok is.

Habár a Jokan kapacitásának 80%-át skandináv ügyfelek veszik igénybe, megoldásait a világ minden részére exportálja. Így a Jokan alapos tapasztalatot szerzett az anyagkezelés automatizálásának sok területén.

Hogy kiaknázza szakértelmét és teljes mértékben alkalmazza azt a jövőbeni termékek tervezésében, a Jokan megkísérelt elmozdulni a 2D tervezésről a 3D terméktervezés és automatizálás irányába a Generative Mechanical Design módszer segítségével.

„A kezdetektől az volt az elképzelésünk, hogy a tervezést minél jobban automatizáljuk.” – mondta Johnny Geertsen, a Jokan Systems A/S termékfejlesztési igazgatója. „Az általunk tervezett különböző megoldások általában ugyanazokon az elemeken és modulokon nyugszanak. Mi az aktuális igények szerint alakítjuk a paramétereket minden egyes installálás során. Így már a kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy minél több automatizálást építsünk be a tervezési folyamatba. Megoldásaink körülbelül 50%-ban tartalmaznak szabványos szállítási metódusokat. Célunk, hogy a szabványos szállítások tervezésének idejét a tizedére csökkentsük le a CATIA V5 és a SMARTEAM segítségével.”

A CATIA V5 és a SMARTEAM áthidalja a szakadékot
De a Jokan létező 2D-s tervezési megoldásai és a manuális folyamatok a tervezés korszerűsítésének és automatizálásának útjában álltak.

A vállalatnak szüksége volt egy olyan rendszerre, amely lehetővé teszi kiterjedt tapasztalatának, know-how-jának és meglévő tervezési tudásának hatékony hasznosítását, amely egyben az ügyfelek igényeivel is találkozik. A megoldásnak integrálnia kellett a cég már létező ERP-rendszerét és közeli kapcsolatot kellett biztosítania a mechanikai- és az üzemtervezés között. Számos lehetőség figyelembe vétele után a Jokan a Catia V5-öt választotta a Plant Layout-tal együttműködésben, hogy kezelje a vállalat teljes tervezési folyamatát. Ez a digitális mintadarab-készítés képességét is megadta, amely leegyszerűsíti a nagy készletek és tervek jóváhagyását. Ráadásul a Jokan a SMARTEAM-et választotta, hogy kezelje a párhuzamos munkafolyamatokat és a logisztikát a gyártás és a tervezés között.

„Egy olyan szállítót kerestünk, aki egy olyan rendszert tud adni, amely megfelelően működik a megadott feltételek között egy bizonyos időn belül.” – mondta Johnny Geertsen, a Jokan termékfejlesztési menedzsere. „Az IBM azon kevesek egyike volt, akik egy komplett rendszert tudtak ajánlani – a hardvert, a szoftvert és az integrációt. Nekünk tényleg integrációra volt szükségünk – és ezt csak az IBM tudta megadni.”

A CATIA V5 és SMARTEAM átalakítja a fejlesztést a Jokannál
Habár a CATIA és a SMARTEAM egyéb funkcióival még csak most ismerkednek a Jokannál, a vállalat máris érzi a megoldás sok előnyét.

„A CATIA V5-tel és a SMARTEAM-mel a Jokan korszerűsíteni tudja fejlesztését azáltal, hogy lecsökkenti az ajánlattevések idejét, növeli az ügyfelek iránti érzékenységet, újrahasznosítja a meglévő terveket és elemeket, és csökkenti a hibák számát.” – mondta Flemming M. Christensen, a Jokan értékesítési- és marketingmenedzsere.

„Megóv a hibáktól és a fölösleges újratervezésektől, mert a segítségével hamarabb észleljük a problémákat – és erre már a gyártás közben is felfigyeltünk.” – mondta Johnny Geertsen. „Kevesebb hibát ejtünk a gyártás során, mint amikor még kétdimenziós rajzokkal dolgoztunk, és ez a 3D-s rendszer automatikus update-jének köszönhető.”

A megoldás megengedi a tervezőknek, hogy leellenőrizzék a zavaró tényezőket, amelyek állandó problémákat okoznak a futószalag tervezésének korai fázisában, így csökkentve a költséges újratervezéseket. Ráadásul lehetővé teszi a Jokan gyártási szakértőinek, hogy részt vegyenek a tervezés elbírálásában, hogy elkerüljék a lehetséges hibákat, amelyek egy új termék gyártásakor jelentkeznek.

Flemming M. Christensen szerint a tervezési hibák csökkentése és a tervezetek késői megváltoztatásának lehetősége javítani fogja a Jokan ügyfélkapcsolatainak színvonalát. „A CATIA V5 3D-s képességei csökkentették a tervezési folyamat során adódó félreértéseket. A CATIA segítségével már a fejlesztés korábbi szakaszában megmutathatjuk az ügyfélnek a terveket, így ők könnyen jóváhagyhatják azokat, vagy módosításokat kérhetnek. Máris szereztünk egy újabb megrendelést ennek köszönhetően.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd