Connect with us

technokrata

Jokan: alkalmazásban a Generative Mechanical Design

Dotkom

Jokan: alkalmazásban a Generative Mechanical Design

A Jokan CATIA V5-öt és SMARTEAM-et használ a tervezés automatizálására és szabványosítására.

„Várakozásaink szerint a fejlesztési folyamataink korszerűsítésével a felmerülő hibák számát a felére csökkenthetjük. Jelenleg menetrend szerint haladunk a cél felé.” – Johnny Geertsen, termékfejlesztési menedzser, Jokan Systems A/S.

Áttekintés

  • A Jokan ügyfelei érdekében korszerűsíteni akarta a fejlesztést, illetve automatizálni és szabványosítani a tervezési folyamatokat, a Generative Mechanical Design (GMD) metódust alkalmazva.

  • A CATIA V5, a Plant Layout-tal együttműködve kezeli az egész tervezési folyamatot, miközben a SMARTEAM intézi és automatizálja a munkafolyamatot és a logisztikát.
  • A CATIA V5 és a SMARTEAM segítségével a Jokan csökkenteni tudja a ciklusidőket, egységesíti és automatizálja a termékek tervezését, miközben megszünteti a hibákat és a szükségtelen újratervezéseket.
  • A Jokan ezzel hatalmas előrelépést tett a termelés és az összeszerelés területén első olyan projektjében, ahol a CATIA V5-öt és a SMARTEAM-et alkalmazta.

Generative Mechanical Design – Célkitűzés a Jokan számára
A Jokan, amelyet 1970-ben Dániában alapítottak, belső szállítási feladatokat – például termékek kezelését, osztályozását, futószalagon való szállítását – szolgáló automatizált megoldások tervezésével és gyártásával foglalkozik. A 130 fős vállalat megoldásokat szállít több iparág cégei részére, például az ügyfelei között szerepelnek autóipari, autóalkatrész-gyártó vállalatok, de légitársaságok is.

Habár a Jokan kapacitásának 80%-át skandináv ügyfelek veszik igénybe, megoldásait a világ minden részére exportálja. Így a Jokan alapos tapasztalatot szerzett az anyagkezelés automatizálásának sok területén.

Hogy kiaknázza szakértelmét és teljes mértékben alkalmazza azt a jövőbeni termékek tervezésében, a Jokan megkísérelt elmozdulni a 2D tervezésről a 3D terméktervezés és automatizálás irányába a Generative Mechanical Design módszer segítségével.

„A kezdetektől az volt az elképzelésünk, hogy a tervezést minél jobban automatizáljuk.” – mondta Johnny Geertsen, a Jokan Systems A/S termékfejlesztési igazgatója. „Az általunk tervezett különböző megoldások általában ugyanazokon az elemeken és modulokon nyugszanak. Mi az aktuális igények szerint alakítjuk a paramétereket minden egyes installálás során. Így már a kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy minél több automatizálást építsünk be a tervezési folyamatba. Megoldásaink körülbelül 50%-ban tartalmaznak szabványos szállítási metódusokat. Célunk, hogy a szabványos szállítások tervezésének idejét a tizedére csökkentsük le a CATIA V5 és a SMARTEAM segítségével.”

A CATIA V5 és a SMARTEAM áthidalja a szakadékot
De a Jokan létező 2D-s tervezési megoldásai és a manuális folyamatok a tervezés korszerűsítésének és automatizálásának útjában álltak.

A vállalatnak szüksége volt egy olyan rendszerre, amely lehetővé teszi kiterjedt tapasztalatának, know-how-jának és meglévő tervezési tudásának hatékony hasznosítását, amely egyben az ügyfelek igényeivel is találkozik. A megoldásnak integrálnia kellett a cég már létező ERP-rendszerét és közeli kapcsolatot kellett biztosítania a mechanikai- és az üzemtervezés között. Számos lehetőség figyelembe vétele után a Jokan a Catia V5-öt választotta a Plant Layout-tal együttműködésben, hogy kezelje a vállalat teljes tervezési folyamatát. Ez a digitális mintadarab-készítés képességét is megadta, amely leegyszerűsíti a nagy készletek és tervek jóváhagyását. Ráadásul a Jokan a SMARTEAM-et választotta, hogy kezelje a párhuzamos munkafolyamatokat és a logisztikát a gyártás és a tervezés között.

„Egy olyan szállítót kerestünk, aki egy olyan rendszert tud adni, amely megfelelően működik a megadott feltételek között egy bizonyos időn belül.” – mondta Johnny Geertsen, a Jokan termékfejlesztési menedzsere. „Az IBM azon kevesek egyike volt, akik egy komplett rendszert tudtak ajánlani – a hardvert, a szoftvert és az integrációt. Nekünk tényleg integrációra volt szükségünk – és ezt csak az IBM tudta megadni.”

A CATIA V5 és SMARTEAM átalakítja a fejlesztést a Jokannál
Habár a CATIA és a SMARTEAM egyéb funkcióival még csak most ismerkednek a Jokannál, a vállalat máris érzi a megoldás sok előnyét.

„A CATIA V5-tel és a SMARTEAM-mel a Jokan korszerűsíteni tudja fejlesztését azáltal, hogy lecsökkenti az ajánlattevések idejét, növeli az ügyfelek iránti érzékenységet, újrahasznosítja a meglévő terveket és elemeket, és csökkenti a hibák számát.” – mondta Flemming M. Christensen, a Jokan értékesítési- és marketingmenedzsere.

„Megóv a hibáktól és a fölösleges újratervezésektől, mert a segítségével hamarabb észleljük a problémákat – és erre már a gyártás közben is felfigyeltünk.” – mondta Johnny Geertsen. „Kevesebb hibát ejtünk a gyártás során, mint amikor még kétdimenziós rajzokkal dolgoztunk, és ez a 3D-s rendszer automatikus update-jének köszönhető.”

A megoldás megengedi a tervezőknek, hogy leellenőrizzék a zavaró tényezőket, amelyek állandó problémákat okoznak a futószalag tervezésének korai fázisában, így csökkentve a költséges újratervezéseket. Ráadásul lehetővé teszi a Jokan gyártási szakértőinek, hogy részt vegyenek a tervezés elbírálásában, hogy elkerüljék a lehetséges hibákat, amelyek egy új termék gyártásakor jelentkeznek.

Flemming M. Christensen szerint a tervezési hibák csökkentése és a tervezetek késői megváltoztatásának lehetősége javítani fogja a Jokan ügyfélkapcsolatainak színvonalát. „A CATIA V5 3D-s képességei csökkentették a tervezési folyamat során adódó félreértéseket. A CATIA segítségével már a fejlesztés korábbi szakaszában megmutathatjuk az ügyfélnek a terveket, így ők könnyen jóváhagyhatják azokat, vagy módosításokat kérhetnek. Máris szereztünk egy újabb megrendelést ennek köszönhetően.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle