Connect with us

technokrata

Saját bankját lopta meg, de lebukott

Dotkom

Saját bankját lopta meg, de lebukott

Egy 26 éves finn férfit azt követően tartóztatták le, hogy kiderült, egy több mint 200 ezer eurós banki lopásért a pénzintézet egyik „belső” alkalmazottja a felelős.

Finnország fővárosában, Helsinkiben található a GE Money nevű, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég. A finn Helsingin Sanomat újság közlése szerint a minap a bank adatbiztonsági részlegének vezetőjét magyar forintra átszámolva körülbelül 50 millió forintos lopás elkövetésének vádjával tartóztatták le. A meg nem nevezett férfi még júniusban követte el tettét, két másik társával egyetemben. A bank szoftverét és jelszavát egy vállalati notebookra másolta fel, majd egy online banki számla használatával fértek hozzá a rendszerhez. Ehhez a szomszédos, védtelen vezetéknélküli hálózatot használták fel, ennek révén próbálták meg elrejteni nyomaikat – sikertelenül.

Először ugyan valóban a wireless hálózat tulajdonosát gyanúsították, ám a rendőrség egy házkutatás után tisztázta az ártatlan embert. A logok átkutatása azonban meghozta a kívánt eredményt: a csatlakozott noteszgép MAC adress-ének (hálókártyája fizikai címének) felfedezésével kiderült, hogy az ominózus notebook a GE Money tulajdonában van. Ezután a gyanú gyorsan a bank biztonsági részlegének vezetőjére terelődött, s a letartóztatás sem váratott sokáig magára.

A finn újság közlése szerint összesen négyen voltak érintettek az akcióban; a negyedik tolvajt akkor kapták el, amikor egy ötezer eurós összeget kísérelt meg lehívni arról a számláról, amelyre korábban átutalták a pénzt. A helyi rendőrség közölte, hogy visszaszerezték az ellopott összeget, így már csak az ügyet lezáró bírósági tárgyalás van hátra.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle