Connect with us

technokrata

Nyakunkon a távol-keleti Linux

Dotkom

Nyakunkon a távol-keleti Linux

Még a héten megjelenhet a Asianux 2.0-s változata.

Kína Red Flag (Vörös Zászló) és Japán Miracle Linux disztribútorai bejelentették: összefogtak annak érdekében, hogy közösen hozzák létre azt a Linuxot, mely az ázsiai cégek számára jelentene nyíltforrású alternatívát a Microsoft dominanciájával szemben – írtuk még tavaly januárban. Három hónappal ezután bejelentették, hogy elkészült az Asianux 1.0-s változatának béta verziója. Közben olyan nagy cégek álltak a projekt mellé, mint az NEC, a Hitachi, az amerikai Trend Micro és az Oracle; valamint a dél-koreai Haansoft is betársult a fejlesztésbe.

Ezt követően aztán megjelent a végleges kiadás, de a fejlődés természetesen nem állt le. Várhatóan egy héten belül piacra kerülhet az Ausianux 2.0-s változata; legalábbis számos dél-koreai és kínai szoftverfejlesztő cég bízik benne, hogy napokon belül elérhetővé válik a disztribúció legújabb verziója. Az ázsiai projekt weboldalán is az áll, hogy a hét csütörtökén (az eredeti időponthoz képest hetekkel korábban) esedékes a 2.0-s Asianux kiadása – igaz, Japánban októberig nem kerül hivatalosan forgalomba. A három szoftverfejlesztő vállalat egyébként – tervei szerint – külön csomagban és saját márkaneve alatt hozza majd forgalomba a szoftvert, és azt remélik, hogy más ázsiai disztribútorok is segédkezni fognak a terjesztésben.

Az operációs rendszert kifejezetten a Microsoft Windows-ának szánták konkurenciául, a távol-keleti országok így szeretnék csökkenteni a redmondi szoftvergigásztól való függőségüket. A Windows egyik hatalmas előnye az egységes szoftver és hardver tanúsítás; annak érdekében, hogy az Asianux is jól használható legyen és az inkompatibilitás ne okozzon problémát, ezt az elgondolást adoptálniuk kellett a fejlesztőknek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd