Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nyakunkon a távol-keleti Linux

Dotkom

Nyakunkon a távol-keleti Linux

Még a héten megjelenhet a Asianux 2.0-s változata.

Kína Red Flag (Vörös Zászló) és Japán Miracle Linux disztribútorai bejelentették: összefogtak annak érdekében, hogy közösen hozzák létre azt a Linuxot, mely az ázsiai cégek számára jelentene nyíltforrású alternatívát a Microsoft dominanciájával szemben – írtuk még tavaly januárban. Három hónappal ezután bejelentették, hogy elkészült az Asianux 1.0-s változatának béta verziója. Közben olyan nagy cégek álltak a projekt mellé, mint az NEC, a Hitachi, az amerikai Trend Micro és az Oracle; valamint a dél-koreai Haansoft is betársult a fejlesztésbe.

Ezt követően aztán megjelent a végleges kiadás, de a fejlődés természetesen nem állt le. Várhatóan egy héten belül piacra kerülhet az Ausianux 2.0-s változata; legalábbis számos dél-koreai és kínai szoftverfejlesztő cég bízik benne, hogy napokon belül elérhetővé válik a disztribúció legújabb verziója. Az ázsiai projekt weboldalán is az áll, hogy a hét csütörtökén (az eredeti időponthoz képest hetekkel korábban) esedékes a 2.0-s Asianux kiadása – igaz, Japánban októberig nem kerül hivatalosan forgalomba. A három szoftverfejlesztő vállalat egyébként – tervei szerint – külön csomagban és saját márkaneve alatt hozza majd forgalomba a szoftvert, és azt remélik, hogy más ázsiai disztribútorok is segédkezni fognak a terjesztésben.

Az operációs rendszert kifejezetten a Microsoft Windows-ának szánták konkurenciául, a távol-keleti országok így szeretnék csökkenteni a redmondi szoftvergigásztól való függőségüket. A Windows egyik hatalmas előnye az egységes szoftver és hardver tanúsítás; annak érdekében, hogy az Asianux is jól használható legyen és az inkompatibilitás ne okozzon problémát, ezt az elgondolást adoptálniuk kellett a fejlesztőknek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés