Connect with us

technokrata

Oracle: ´Gyermek-mentőorvosi kocsi´ indul Budapesten

Dotkom

Oracle: ´Gyermek-mentőorvosi kocsi´ indul Budapesten

A mentőorvosi kocsi évente közel 2000 gyermek mentését láthatja el.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat bemutatta gyermek-mentőorvosi kocsiját (MOK), amely a gyermekmentéshez szükséges speciális felszerelésével és gyermek szakorvosaival a 0-14 éves korú gyermekek gyors és magas szintű ellátását teszi lehetővé Budapesten és környékén szeptember 1-től. A több mint 12 millió forint értékű MOK a gazdasági szféra szereplőinek adományaiból jött létre: az autót az Oracle Hungary bocsátotta az alapítvány rendelkezésre, míg a speciális műszerek és a felszerelés költségét többek között a Philips Medical Systems, az Astra Zeneca, a Sárközi Szilasi és tsai ügyvédi iroda, a Medtronic és a Medplan cégek fedezték. Az autó és a felszerelés az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tulajdonába került, amely biztosítja az üzemeltetés és a személyzet költségeit. A „gyermek-MOK”-ot a 104-es számra érkező segélyhívás alapján az Országos Mentőszolgálat mentésirányítói riasztják, amennyiben a kis beteg súlyos állapota ezt szükségessé teszi.

A fejlettebb egészségügyi rendszerekkel rendelkező országokban már bevált MOK egy kombi személyautó, amelynek nagy előnye, hogy kis méreténél fogva – és az állandó telephelyül szolgáló Bethesda Gyermekkórház kedvező elhelyezkedése révén – a nagyméretű rohamkocsikhoz képest gyorsabban, legkésőbb 10-15 percen belül eljuthat Buda és Pest bármelyik részére. Az autó magas színvonalú – speciálisan gyermekek ellátására készült műszereket tartalmazó – felszereltsége és gyermekmentésre szakosodott személyzete révén a rohamkocsikkal azonos szintű ellátást képes biztosítani. Ha a gyermek kórházi ellátásra szorul, akkor a szállításra is alkalmas mentőautó érkezik a helyszínre, és átveszi a már stabil állapotú gyermek ellátását.

„A MOK a röntgen és a labor vizsgálatok lehetőségét leszámítva gyakorlatilag egy intenzív osztály felszereltségét képes a helyszínre vinni.” – mondta dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke az autó átadási ünnepségén. „Az eszközök a gyermekek nagy méretbeli különbözőségei miatt teljes méretválasztékban megtalálhatok az autón, így a készülékek alkalmasak az összes, 0-14 éves korú gyermek ellátására.” – tette hozzá.

„Az idei évben az Országos Mentőszolgálat nagy jelentőségű programot indított a gyermekek mentőellátási színvonalának javításáért. Megkezdődött az ország orvos nélküli kiemelt mentőkocsijainak (KIM) gyermekek ellátására alkalmas eszközökkel történő felszerelése, a személyzet továbbképzése, a szakmai fejlesztések összehangolására pedig a szolgálaton belül „Gyermek-sürgősségi Módszertani Központ”-ot hoztunk létre. E program lényeges eleme az újszerű gyermek-mentőorvosi kocsi rendszerbe állítása is.” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

„Fontosnak tartom, hogy a vállalatok – és általában az emberek is – ne csak akkor álljanak egy jó ügy mellé, amikor már egy megtörtént bajt orvosolni kell, hanem a bajokat megelőző kezdeményezések mellé előre tegyék le a voksukat. Ennek a szellemében támogattuk mi is a gyermekmentő létrehozását.” – monda Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetője. „Számomra megnyugtató értézés, hogy gyermekeink megmentésére olyan rendszer áll készen, amelyben a felnőtt társadalomra szabott eszközök és eljárások nem csökkentik a gyermekek gyógyulási esélyeit.” – tette hozzá.

Jelenleg Budapesten 1999 óta már működik egy gyermek-rohamkocsi, amely a speciális kórházak közötti szállítást igénylő esetek miatt sok esetben hosszú ideig foglalt. A most átadott gyermek-MOK ezt a problémát kiküszöböli, így a két autó várhatóan teljes mértékben el tudja látni az igényeket. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány a vidéki régiók gyermekellátási színvonalának jövőbeni emelését is fontos célnak tekinti, ehhez azonban még (elsősorban vidéki székhelyű) támogatókat keres.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd