Connect with us

Hirdetés

technokrata

IDF: mi várható a mobilprocesszoroktól jövőre?

Dotkom

IDF: mi várható a mobilprocesszoroktól jövőre?

Az Intel Developer Forum keretei között hivatalos információkat kaphattak az érdeklődők a jövő évben kiadni tervezett processzorokról.

„Olyan „10-es faktorú” áttörést viszünk számos platformba, amely vagy az energiafelhasználást csökkenti a tizedére, vagy tízszeresére növeli a mai termékek teljesítményét. Ugyanakkor az Intel fejlesztései továbbra is olyan egyedülálló digitális otthoni, vállalkozási, irodai és mobil tulajdonságokat céloznak majd, mint például a jobb kezelhetőség, nagyobb biztonság és virtualizáció, a digitális tartalmak könnyebb kezelhetőségével együtt.” – nyilatkozta Paul S. Otellini, az Intel vezérigazgatója az Intel Developer Forumon.

Otellini először mutatta be nyilvánosan a noteszgépek, asztali számítógépek és szerver platformok számára kifejlesztett, az Intel 65 nanométeres technológiáján alapuló Merom, Conroe és Woodcrest processzorokat. Elmondta továbbá, hogy az Intel jelenleg több, mint 10 olyan projekten dolgozik, amelyek lapkánként négy vagy több processzort tartalmaznak. Bejelentette emellett, hogy a várható alacsony energiafelhasználású termékek az ultra energia-hatékony „Handtop PC” eszközök új kategóriáját jelentik majd, amelyek többfunkciós kommunikációt és PC-szerű élményt nyújtanak, ugyanakkor kevesebb, mint egy watt energiát használnak fel és még fél kilogrammot sem nyomnak.

Konkrétumok

A marketingszöveg után azonban lássuk a konkrét adatokat! Az egyik legfontosabb változás, hogy a jövőre megjelenő processzorok jelentős részében már nem lesz jelen a Hyperthreading. Az Intel a fogyasztás csökkentése érdekében lépett vissza egyet a fejlesztési ütemben – igaz, az IDF-en elhangzottak szerint ez később visszakerülhet a chipekbe. A lapkák futószalagjainak méretét is csökkentik: egységesen 14 szakaszból fognak állni, szemben a Pentium 4 20, később 31 szakaszával. Ennek növelése ugyanis csak akkor jelent teljesítményemelkedést, ha az órajelet is vele „húzzák” – ez azonban a fogyasztásra van kedvezőtlen hatással. Másik fejlesztés az egységes cache lesz – ma mind az AMD, mind az Intel külön gyorsítótárakat használ kétmagos processzoraihoz. Ugyanakkor továbbra sem kerül memóriavezérlő a CPU-ba (az AMD már jó ideje használja ezt a megoldást).

Jelenleg az Intel egyik legfontosabb feladata a fogyasztás radikális csökkentése. Napjainkban egy Pentium M processzor átlagos fogyasztása 22 watt körül alakul, míg az ultraalacsony feszültségű (ULV) példányok 5 wattot fogyasztanak. Ezt szeretné az Intel a Merom kódnevű lapkával 5 és 0,5 wattos szinte lenyomni. Ezzel párhuzamosan a Conroe magos asztali Pentium, amely a Merom alapjain kerül kifejlesztésre, szintén jelentős csökkentést hoz: a mai tipikus 95 wattos P4 helyett immár csupán 65 wattos fogyasztást fog produkálni. Visszatérve a mobilprocesszorokhoz: Otellini hangsúlyozta, hogy az évtized végéig még tovább akarnak eljutni az energiafelhasználás csökkentése tekintetében. A szórakoztatóelektronikai piac számára például 2010 környékén egy olyan CPU-val akarnak előrukkolni, amely a Merom kategóriába tartozó lapkák fogyasztásának csak mintegy a tizedét produkálja majd.

Végül egy rövid ütemterv: a Yonah magos Intel processzorok a jövő év első felében debütálnak majd, és csak ezt követően (pontosabban meg nem határozott időpontban) kerülnek piacra a Merom kódnevű lapkák.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés