Connect with us

technokrata

Előretörőben az üzleti célra használt AMD-s notebookok

Dotkom

Előretörőben az üzleti célra használt AMD-s notebookok

A mobil számítástechnikát az Intel uralja már évek óta, különösen a Centrino megjelenését követően vált erőssé a gyártó. A legfrissebb hírek szerint azonban az Advanced Micro Devices is egyre jobban teljesít ebben a szegmensben.

Jó pár különbség van az AMD Turion és az Intel Pentium M processzora között, ám egyértelműen az előbbi javára írható az alacsonyabb ár (és a 64 bites utasításkészlet). Ennek ellenére az üzleti célokra szánt noteszgépek terén nem igazán jeleskedtek a gyártó processzorai, ám a jég megtörni látszik. Az Egyesült Államok több óriásvállalata is azt tervezi, hogy a HP Compaq nx6125-ös modelljéből, azaz a forgalmazó Turion CPU-ját tartalmazó típusából fog nagyobb tételben vásárolni. Mindezt Bar Mahony, az AMD mobil üzletágával foglalkozó részlegének marketingmenedzsere jelentette be, aki mérföldkőnek nevezte, hogy több, a Fortune 500-as listába tartozó vállalattal is tárgyalásokat folytatnak.

Az üzleti szféra meghódítása már régi vágya a chipgyártónak. 5 éve már a közelébe került egy hasonló megállapodásnak, de 2000-ben a hirtelen kedvezőtlenre fordult gazdasági környezet miatt bezsugorodó PC-eladások elütötték az üzlettől. Persze azt is meg lehet említeni, hogy az Intel keze is benne volt ebben, legalábbis egy-két megállapodást a nagy rivális torpedózott meg (emiatt aztán idén be is perelte az AMD nagy riválisát, mondván, hogy az az ezredfordulókor visszaélt erőfölényével). Arról azonban szó sincs, hogy a cég teljesen ismeretlen lenne a vállalati felhasználók körében. Az Advanced Micro Devices processzoraival szerelt noteszgépeket inkább a közepes és a kisméretű cégek vásárolják – például a fent említett, júniusban debütált nx6125 is a középszegmens számára készült.

Jönnek a duálprocesszoros notebookok

A fejlődés egyáltalán nem állt le: az AMD a jövő év első felében tervezi kiadni kétmagos Turion lapkáját – a Yonah, az Intel hasonló paraméterrel bíró chipjének megjelenésével „egy időben”. Természetesen az (is) presztízskérdés lesz, hogy melyik vállalat terméke jelenik meg először a piacon (ahogy az 1 GHz-es órajel első áttörése vagy a 64 bites utasításkészlet első alkalmazása is az volt). Igaz, a kétmagos kialakítás gyakorlati haszna egyelőre marginális, de ez a Windows Vista megjelenésével megváltozhat. Azzal azonban mindenképp meg fogja őrizni vezető helyét az AMD, hogy továbbra is „ő” lesz az egyetlen chipgyártó, „aki” 64 bites processzorokat kínál – a Yonah ugyanis még mindig 32 bites architektúrán fog alapulni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd