Connect with us

technokrata

Egyes Windows XP-ket is érinti a legújabb féregjárvány

Dotkom

Egyes Windows XP-ket is érinti a legújabb féregjárvány

A Zotob nevű féreg nem csak a Windows 2000 operációs rendszer hibája révén terjedhet, a Windows XP tulajdonosok egy része is veszélyben lehet.

Tegnap jelentette be a Microsoft, hogy a legújabb asztali operációs rendszerének, a Windows XP-nek az első javítócsomagjával rendelkező felhasználók számára is kockázatot jelent a múlt héten megjelent és gyors ütemben szaporodó Zotob. Akik az SP1-es Windows XP-t speciális beállítások mellett használják, azok hasonló támadásnak lehetnek kitéve, mind a Windows 2000-et futtatók.

A Zotob és változata komoly problémát okoztak a múlt héten – számos olyan Windows 2000 operációs rendszert futtató számítógépet „megfektettek”, amelyek fontos feladatokat láttak el. Például az ABC és a CNN televíziós csatornák és a The New York Times egyes rendszerei is áldozatul estek. Történt mindez annak ellenére, hogy a Microsoft a hónap második keddjén adta ki a kritikus minősítésű hibafoltozó patch-et, tehát lett volna idejük az érintetteknek letölteni és feltelepíteni azt, azaz megakadályozni a fertőzés kiteljesedését.

Térjünk vissza a Windows XP-féle sebezhetőséghez. Az SP1-gyel ellátott operációs rendszerek file- és nyomtatómegosztásaik révén válnak támadhatóvá, abban az esetben, ha a Windows vendég account engedélyezve van, közölte a Microsoft. Ez elsősorban az otthoni felhasználók számára jelent figyelmeztetést, mert a PC abban az esetben már nem sebezhető, ha hálózati domainhez csatlakozik – ez pedig tipikusan az üzleti környezetre jellemző.

Debby Fry Wilson, Redmond Security Response Centerének igazgatója kicsiny jelentőségűnek minősítette a kockázatot. Az igazgatóasszony pontos adatokat nem tudott mondani arról, hogy ez hány internetezőt érint, de elmondása szerint igen csekély a számuk, mivel a legtöbb (otthoni) Windows XP felhasználó már frissítette operációs rendszerét a második javítócsomagra. Wilson egyben burkoltan köszönetet mondott a Symantec-nek; az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat értesítette a támadás lehetőségéről a Microsoftot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle