Connect with us

technokrata

Egyes Windows XP-ket is érinti a legújabb féregjárvány

Dotkom

Egyes Windows XP-ket is érinti a legújabb féregjárvány

A Zotob nevű féreg nem csak a Windows 2000 operációs rendszer hibája révén terjedhet, a Windows XP tulajdonosok egy része is veszélyben lehet.

Tegnap jelentette be a Microsoft, hogy a legújabb asztali operációs rendszerének, a Windows XP-nek az első javítócsomagjával rendelkező felhasználók számára is kockázatot jelent a múlt héten megjelent és gyors ütemben szaporodó Zotob. Akik az SP1-es Windows XP-t speciális beállítások mellett használják, azok hasonló támadásnak lehetnek kitéve, mind a Windows 2000-et futtatók.

A Zotob és változata komoly problémát okoztak a múlt héten – számos olyan Windows 2000 operációs rendszert futtató számítógépet „megfektettek”, amelyek fontos feladatokat láttak el. Például az ABC és a CNN televíziós csatornák és a The New York Times egyes rendszerei is áldozatul estek. Történt mindez annak ellenére, hogy a Microsoft a hónap második keddjén adta ki a kritikus minősítésű hibafoltozó patch-et, tehát lett volna idejük az érintetteknek letölteni és feltelepíteni azt, azaz megakadályozni a fertőzés kiteljesedését.

Térjünk vissza a Windows XP-féle sebezhetőséghez. Az SP1-gyel ellátott operációs rendszerek file- és nyomtatómegosztásaik révén válnak támadhatóvá, abban az esetben, ha a Windows vendég account engedélyezve van, közölte a Microsoft. Ez elsősorban az otthoni felhasználók számára jelent figyelmeztetést, mert a PC abban az esetben már nem sebezhető, ha hálózati domainhez csatlakozik – ez pedig tipikusan az üzleti környezetre jellemző.

Debby Fry Wilson, Redmond Security Response Centerének igazgatója kicsiny jelentőségűnek minősítette a kockázatot. Az igazgatóasszony pontos adatokat nem tudott mondani arról, hogy ez hány internetezőt érint, de elmondása szerint igen csekély a számuk, mivel a legtöbb (otthoni) Windows XP felhasználó már frissítette operációs rendszerét a második javítócsomagra. Wilson egyben burkoltan köszönetet mondott a Symantec-nek; az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat értesítette a támadás lehetőségéről a Microsoftot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd