Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Cisco Systems nyitotta meg a NASDAQ tőzsdét – virtuálisan, a Szilícium-völgyből

Dotkom

A Cisco Systems nyitotta meg a NASDAQ tőzsdét – virtuálisan, a Szilícium-völgyből

A valós idejű adatfeldolgozáshoz fokozott biztonságú IP-magánhálózaton keresztül továbbították az adatokat a Cisco központjába.

2005. augusztus 10-én a hálózati technológiának köszönhetően a NASDAQ történetében először nem a Time Square-en lévő MarketSite stúdióban szólaltatták meg a kereskedési nap kezdetét jelző csengőt. A nevezetes napon John Chambers, a Cisco Systems vezérigazgatója és kétezer Cisco-alkalmazott 2.500 mérföldes távolságból, a cég San Joséban található központjából nyitotta meg a tőzsdét. A csengőszó nemcsak a kereskedési nap kezdetét jelezte, de egyben záróakkordja volt a Cisco fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő eseménysorozatnak.

Harmincnégy éves története során a NASDAQ minden egyes kereskedési napja ugyanúgy kezdődött. A nyitást jelző csengőt a NASDAQ MarketSite nevű stúdiójában nap mint nap olyan hírességek hozták működésbe, mint Serena Williams teniszcsillag, Jimmy Fallon humorista, vagy John W. Snow amerikai pénzügyminiszter. Augusztus 10-én azonban más volt a forgatókönyv.

A Cisco és a NASDAQ San Joséban közösen létrehozta a tőzsdei nap megnyitásakor és lezárásakor használt ünnepi helyszínt, a MarketSite stúdió tökéletes másolatát, ahol még a kék kijelzőfalat és az elektronikus színpadot is felépítették. A New York-i központból nagysebességű, kettőzött adatútvonalas, fokozott biztonságú IP-magánhálózaton keresztül továbbították az adatokat a Cisco Szilícium-völgyben lévő virtuális MarketSite helyszínére, ahol a kijelzőket meghajtó szerverek végezték el a tőzsdei árfolyamjelző gépek valós idejű adatainak megjelenítéséhez szükséges adatfeldolgozást. Az információ harminckét monitorból álló hatalmas kijelzőfalon jelent meg. Ezzel egy időben a Times Square-en lévő NASDAQ Tower homlokzatára kivetítve, élőben is figyelemmel kísérhető volt a kaliforniai esemény.

John Chambers a Cisco munkatársai és a NASDAQ elnök-vezérigazgatója, Bob Greifeld társaságában San Joséban, helyi idő szerint reggel fél hétkor szólaltatta meg a kereskedési nap kezdetét jelző csengőt. A virtuális megnyitó egyben záróakkordja volt annak az egész éves rendezvénysorozatnak, amellyel húszéves közösségi szerepvállalására, technológiai innovációjára és az iparágban betöltött vezető szerepére emlékezik a vállalat.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a NASDAQ-kel együttműködve elsőként valósíthatjuk meg a tőzsde virtuális megnyitását. Ez az alkalom egyben a Cisco húszéves innovációs eredményeit ünneplő rendezvénysorozat fénypontját is jelenti.” – nyilatkozta az esemény előtt John Chambers, a Cisco Systems elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: „A NASDAQ virtuális megnyitása kiváló példa arra, hogy a Cisco technológiájával miként növelhető az üzleti hatékonyság – ebben a konkrét esetben a vezető vállalatok több millió befektetőjét sikerült helytől és időtől függetlenül összehozni.”

„Az első virtuális tőzsdeként megjelenő NASDAQ már a kezdetektől felkarolta a decentralizáció, a nyíltság és a technológia alkalmazásának alapelveit, hogy a befektetőket a tőzsdei versenyhelyzetben is megfelelő eszközökkel lássa el.” – nyilatkozta Bob Greifeld, a NASDAQ Stock Market, Inc. elnök-vezérigazgatója, majd így folytatta: „A Cisco világosan látja a hálózatok szerepének jelentőségét és azt, hogy a miként válhat a technológia mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé, pénzpiacokon túl is. A NASDAQ MarketSite stúdióján kívül tartott virtuális tőzsdenyitás- és zárás kiválóan mutatja, hogy egy robusztus hálózat miként képes ellátni a befektetőket valós idejű tőzsdei adatokkal, illetve hogyan teremtheti meg a MarketSite sajátos légkörét San Joséban.”

A NASDAQ-et eredetileg is olyan decentralizált elektronikus piacnak tervezték, amelyet bárhonnan meg lehet nyitni. Egy átlagos napon a tőzsde közel tizenkétmillió, azaz másodpercenként mintegy húszezer tranzakciót dolgoz fel. A piac nyitása utáni és zárása előtti időszak a legzsúfoltabb, amikor a NASDAQ rendszereinek másodpercenként akár húszezernél is több ügylettel kell megbirkózniuk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés