Connect with us

technokrata

A Cisco Systems nyitotta meg a NASDAQ tőzsdét – virtuálisan, a Szilícium-völgyből

Dotkom

A Cisco Systems nyitotta meg a NASDAQ tőzsdét – virtuálisan, a Szilícium-völgyből

A valós idejű adatfeldolgozáshoz fokozott biztonságú IP-magánhálózaton keresztül továbbították az adatokat a Cisco központjába.

2005. augusztus 10-én a hálózati technológiának köszönhetően a NASDAQ történetében először nem a Time Square-en lévő MarketSite stúdióban szólaltatták meg a kereskedési nap kezdetét jelző csengőt. A nevezetes napon John Chambers, a Cisco Systems vezérigazgatója és kétezer Cisco-alkalmazott 2.500 mérföldes távolságból, a cég San Joséban található központjából nyitotta meg a tőzsdét. A csengőszó nemcsak a kereskedési nap kezdetét jelezte, de egyben záróakkordja volt a Cisco fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő eseménysorozatnak.

Harmincnégy éves története során a NASDAQ minden egyes kereskedési napja ugyanúgy kezdődött. A nyitást jelző csengőt a NASDAQ MarketSite nevű stúdiójában nap mint nap olyan hírességek hozták működésbe, mint Serena Williams teniszcsillag, Jimmy Fallon humorista, vagy John W. Snow amerikai pénzügyminiszter. Augusztus 10-én azonban más volt a forgatókönyv.

A Cisco és a NASDAQ San Joséban közösen létrehozta a tőzsdei nap megnyitásakor és lezárásakor használt ünnepi helyszínt, a MarketSite stúdió tökéletes másolatát, ahol még a kék kijelzőfalat és az elektronikus színpadot is felépítették. A New York-i központból nagysebességű, kettőzött adatútvonalas, fokozott biztonságú IP-magánhálózaton keresztül továbbították az adatokat a Cisco Szilícium-völgyben lévő virtuális MarketSite helyszínére, ahol a kijelzőket meghajtó szerverek végezték el a tőzsdei árfolyamjelző gépek valós idejű adatainak megjelenítéséhez szükséges adatfeldolgozást. Az információ harminckét monitorból álló hatalmas kijelzőfalon jelent meg. Ezzel egy időben a Times Square-en lévő NASDAQ Tower homlokzatára kivetítve, élőben is figyelemmel kísérhető volt a kaliforniai esemény.

John Chambers a Cisco munkatársai és a NASDAQ elnök-vezérigazgatója, Bob Greifeld társaságában San Joséban, helyi idő szerint reggel fél hétkor szólaltatta meg a kereskedési nap kezdetét jelző csengőt. A virtuális megnyitó egyben záróakkordja volt annak az egész éves rendezvénysorozatnak, amellyel húszéves közösségi szerepvállalására, technológiai innovációjára és az iparágban betöltött vezető szerepére emlékezik a vállalat.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a NASDAQ-kel együttműködve elsőként valósíthatjuk meg a tőzsde virtuális megnyitását. Ez az alkalom egyben a Cisco húszéves innovációs eredményeit ünneplő rendezvénysorozat fénypontját is jelenti.” – nyilatkozta az esemény előtt John Chambers, a Cisco Systems elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: „A NASDAQ virtuális megnyitása kiváló példa arra, hogy a Cisco technológiájával miként növelhető az üzleti hatékonyság – ebben a konkrét esetben a vezető vállalatok több millió befektetőjét sikerült helytől és időtől függetlenül összehozni.”

„Az első virtuális tőzsdeként megjelenő NASDAQ már a kezdetektől felkarolta a decentralizáció, a nyíltság és a technológia alkalmazásának alapelveit, hogy a befektetőket a tőzsdei versenyhelyzetben is megfelelő eszközökkel lássa el.” – nyilatkozta Bob Greifeld, a NASDAQ Stock Market, Inc. elnök-vezérigazgatója, majd így folytatta: „A Cisco világosan látja a hálózatok szerepének jelentőségét és azt, hogy a miként válhat a technológia mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé, pénzpiacokon túl is. A NASDAQ MarketSite stúdióján kívül tartott virtuális tőzsdenyitás- és zárás kiválóan mutatja, hogy egy robusztus hálózat miként képes ellátni a befektetőket valós idejű tőzsdei adatokkal, illetve hogyan teremtheti meg a MarketSite sajátos légkörét San Joséban.”

A NASDAQ-et eredetileg is olyan decentralizált elektronikus piacnak tervezték, amelyet bárhonnan meg lehet nyitni. Egy átlagos napon a tőzsde közel tizenkétmillió, azaz másodpercenként mintegy húszezer tranzakciót dolgoz fel. A piac nyitása utáni és zárása előtti időszak a legzsúfoltabb, amikor a NASDAQ rendszereinek másodpercenként akár húszezernél is több ügylettel kell megbirkózniuk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle