Connect with us

technokrata

A HP közzétette 2005 III. negyedévi eredményeit

Dotkom

A HP közzétette 2005 III. negyedévi eredményeit

913 millió dollár GAAP szerint számított üzemi eredmény; 3 cent GAAP szerinti EPS.

A HP közzétette 2005. július 31-én zárt harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 20,8 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A HP nem GAAP szerinti üzemi eredménye 1,2 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 36 dollárcent volt a harmadik negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi 24 centtel. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok nem tartalmazzák a 998 millió dollár (részvényenként 33 cent), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót. (Ez az elsősorban adózási tételekre visszavezethető korrekció annak a harmadik negyedévben hozott döntésnek a következménye, mely szerint a vállalat a harmadik és a negyedik negyedévben 14,5 milliárd dollár, külföldön realizált eredményből származó készpénzt repatriál). Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 913 millió dollár volt a harmadik negyedévben. A GAAP szerinti korrigált EPS 3 centet tett ki – 2004 harmadik negyedévében 19 cent volt ez az érték.

„Jó teljesítményt hoztunk a harmadik negyedévben: kétszámjegyű forgalomnövekedést produkáltunk, erőteljesen javítottuk nyereséghányadunkat a főbb szegmensekben, és a működési cash flow szintjére sem lehet panaszunk.” – nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. „Nagyon örülök az eddigi eredményeknek, és bízom benne, hogy erőfeszítéseink nyomán a jövőben sikerül tovább javítanunk teljesítményünket.”

Régió szerinti megoszlásban az alábbiak szerint alakult a HP árbevétele 2004 és 2005 harmadik negyedéve között: Észak-, Közép- és Dél-Amerika – 8 százalékos növekedés 9 milliárd dollárra, EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) – 10 százalékos növekedés 8,2 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térség – 15 százalékos növekedés 3,5 milliárd dollárra. Az árfolyamhatásokat korrigálva a HP konszolidált árbevétele 7 százalékkal bővült 2004 harmadik negyedéve óta.

Eszközgazdálkodás
A HP 6,6 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet – ez 180 millió dollárral több az előző negyedévi, illetve 101 millió dollárral kevesebb a 12 hónappal ezelőtti értéknél. A vevőkövetelések 8,8 milliárd dolláros állománya 502 millió dollárral alacsonyabb az előző negyedévi, de 299 millió dollárral magasabb az egy évvel korábbi adatnál. A vállalat harmadik negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 231 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 860 millió dollár értékű készpénzért vásárolt vissza papírokat részvényeseitől, és 14,6 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 14,4 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 117 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet.

Finanszírozási Szolgáltatások (HPFS)
A szervezet 489 millió dolláros árbevétele gyakorlatilag nem változott egy évvel korábbi szinthez képest. A finanszírozási volumen – amely a jövőbeni árbevétel fő mutatója – 4 százalékkal, a nettó eszközportfólió pedig 1 százalékkal, 6,9 milliárd dollárra bővült 2004 harmadik negyedéve óta. Az üzemi eredmény 58 millió dollár volt a harmadik negyedévben – ez az árbevétel 11,9 százalékának felel meg, és erősödést jelent az egy évvel korábbi 42 millió dolláros értékhez viszonyítva.

Jövőbeni kilátások
A HP 22,4 és 22,8 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2005. pénzügyi év negyedik negyedévében. A nem GAAP szerinti EPS-becslés 44-47 cent ugyanerre az időszakra. A nem GAAP szerinti EPS-becslés nem tartalmazza a részvényenként mintegy 3 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót, a létszámleépítés 900 millió dolláros (azaz részvényenként 22 centes) kiadásait, valamint az alkalmazotti juttatási rendszer átalakításának finanszírozásához felvett, körülbelül 200 millió dollár (részvényenként 5 cent) értékű egyszeri hitelt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle