Connect with us

technokrata

Microsoft nyilatkozat a Zotob féregvírussal kapcsolatban

Dotkom

Microsoft nyilatkozat a Zotob féregvírussal kapcsolatban

A Microsoft hivatalos közleményt adott ki a Zotob nevű, Interneten terjedő féregvírussal kapcsolatban.

Közlemény
Ügyfeleink és iparági partnereink visszajelzései szerint, a Windows 2000 operációs rendszert futtató felhasználók a múlt hét óta erőteljes vírus inváziónak vannak kitéve. Elemzéseink azt mutatják, hogy a jelentésekben szereplő férgek mind a már ismert Zotob nevű féreg variánsai.

A Microsoft elérhetővé tett egy ingyenes alkalmazást, melynek segítségével az ügyfelek a biztonsági frissítés telepítését követően automatikusan el tudják távolítani a Zotob férget és variánsait a fertőzött számítógépekről. Az eszköz az alábbi címen érhető el: http://www.microsoft.com/hun/security/malwareremove/default.mspx

A Zotob csak a Windows 2000 rendszereket támadja. Azon ügyfelek, akik már frissítettek Windows XP-re, valamint akik már telepítették a Windows 2000 MS05-039 biztonsági frissítését, védve vannak ettől a támadástól. Az MS05-039 biztonsági tájékoztató a http://www.microsoft.hu/biztonsag/2005/ms05-039.mspx címen érhető el. A felhasználók a Windows Update vagy a Microsoft Update használatával is hozzáférhetnek a legújabb biztonsági frissítésekhez.

A Microsoft szorosan együttműködik a bűnüldöző szervekkel, hogy segítsen azonosítani és bíróság elé vinni azokat, akik ezért a rosszindulatú féregvírusért felelősek. Ezzel egyidejűleg a Microsoft a vírusvédelmi közösséggel és más iparági partnerekkel is szorosan együttműködik, hogy segítsen megvédeni az ügyfeleket. A tűzfalat használó ügyfelek jellemzően védve vannak a Zotob féregvírus által jelentett fenyegetéstől.

Más hálózati féregvírusokkal szemben a Zotob mindeddig csak alacsony arányban fertőzött meg számítógépeket. A Microsoft szerint ez az alacsony számarány annak köszönhető, hogy egyre több ügyfél tartja fontosnak a frissítések mielőbbi telepítését, a rendszerek folyamatos karbantartását, és a programok újabb és biztonságosabb verzióinak használatát.

Az a több mint 200 millió ügyfél, akik a http://www.microsoft.hu/security/protect címen leírt lépéseket követve engedélyezte az Automatikus frissítéseket, már védelmet élvez az újonnan felbukkanó fenyegetésekkel szemben, hiszen az MS05-039 frissítést automatikusan meg kellett kapniuk. A Microsoft továbbra is azt javasolja, hogy valamennyi ügyfél keresse fel a http://www.microsoft.hu/security/protect címet, ahol három kulcslépéssel fokozhatják számítógépeik védelmét. Ezek az alábbiak:
• Minden PC-n és hordozható számítógépen legyen használatban internetes tűzfal: Az internetes tűzfalak segítenek megakadályozni, hogy kívülről, az interneten keresztül illetéktelenek férjenek hozzá számítógépéhez. Ha Microsoft Windows XP-t használ, engedélyezze a beépített tűzfalat.
• Frissítse számítógépét: A Windows tartalmazza az automatikus frissítés lehetőségét (Windows Update), amely automatikusan le tudja tölteni a legújabb Microsoft biztonsági frissítéseket, valamint a havi rendszerességű rosszindulatú szoftvereket eltávolító eszközt, amely a rendszeres online biztonsági karbantartás részeként fokozza a védelmet. A Windows 98 SE és a Windows ME az alábbi címen frissíthető: http://update.microsoft.com
• Használjon naprakész vírusvédelmi szoftvert: A megfelelő vírusvédelem telepítése, konfigurálása és karbantartása egyértelműen elengedhetetlen.

Azon ügyfelek, akik úgy vélik, érintve vannak ebben a támadásban, technikai támogatást kaphatnak a Biztonság otthon webhelyen felsorolt módszerek révén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle