Connect with us

technokrata

A vírusírók háborúba kezdtek

Dotkom

A vírusírók háborúba kezdtek

A Windows operációs rendszer biztonsági javításainak múlt keddi megjelenése óta egyfajta háború alakult ki a vírusíró csoportok között – figyelmeztet az F-Secure.

A vírusírók célja, hogy minél több fertőzött számítógépből álló hálózatot vonjanak az irányításuk alá. A világ számos nagy szervezeténél riadókészültséget rendeltek el a napokban megjelent három féregcsalád – a Zotob, a Bozori és az IRCbot – újabb és újabb variánsai miatt.

Augusztus 9-én, kedden adta ki a Microsoft a Windows legújabb biztonsági frissítéseit. Ez a csomag számos kritikus javítást tartalmazott: egyikük a Microsoft Plug-and-Play szolgáltatás sebezhetőségét szüntette meg (MS05-039). Augusztus 10-én, szerdán egy orosz nemzetiségű, Houseofdabus néven ismert személy olyan kódot adott ki, amely a Plug-and-Play sebezhetőségre építve képes a nem frissített Windows 2000 operációs rendszert használó számítógépek feletti irányítás átvételére.

Augusztus 14-én, szombaton észlelték a Zotob.A férget. Egy ismeretlen személy vagy társaság a Houseofdabus által készített kódot beépítette a féregbe, ami így már automatikusan terjed az interneten. A mostani eset kísértetiesen hasonlít a 2004 májusában történtekre, amikor Sven Jaschen vírusíró a LSASS sebezhetőséget kihasználó Houseofdabus-kódot építette be az azóta elhíresült Sasser féregbe.

Augusztus 17-ig, szerdáig az F-Secure kilenc olyan rosszindulatú kódot észlelt, amely ugyanazt a kódot használja a terjedéshez, többek között IRCbot, Zotob és Bozori variánsokat.

E férgek folyamatosan fertőzik azokat a Windows 2000 számítógépeket, amelyekre nem töltötték le a frissítést, a javítás telepítése óta nem indítottak újra, vagy nem védi őket tűzfal. A fertőzésekről folyamatosan futnak be jelentések a nagy szervezetektől, elsősorban az Egyesült Államokból. Ezekben a szervezetekben a fertőzés nagy valószínűséggel olyan fertőzött laptopokról ered, amelyeket bevittek a szervezet tűzfala mögé.

Az új Plug-and-Play férgek csak azokat a Windows 2000 operációs rendszert használó számítógépeket fertőzik meg, amelyeket nem véd tűzfal. E féreg a terjedéshez a számítógépek 445/TCP portját vizsgálja, és megfelelő védelem híján a sebezhetőséget kihasználó kód segítségével FTP protokollon keresztül letölti a fő vírusfájlt. Ezután telepít egy FTP szervert a fertőzött számítógépre, majd további célpontokat keres a terjedéshez.

„Úgy tűnik, hogy botháborúval állunk szemben. Nyilvánvalóan három vírusíró bandáról van szó, akik riasztó sebességgel jelentetik meg az új vírusokat – mintha azért versengenének, hogy ki birtokolja a fertőzött számítógépekből álló legnagyobb hálózatot. A Bozori legújabb variánsai még el is távolítják a konkurens Zotob vírusokat a számítógépekről” – jegyezte meg a történtek kapcsán Mikko Hyppönen, az F-Secure Corporation anti-vírus kutatási igazgatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd