Connect with us

technokrata

Hackerek okoztak inflációt

Dotkom

Hackerek okoztak inflációt

A sokak által kedvelt online szerepjátékban, az Everquest II-ben hackerek egy csoportja egy nap alatt 20 százalékos inflációt idézett elő a játék virtuális gazdaságában.

Chris Kramer, az EQ2-t kiadó Sony Online Entertainment (SOE) PR igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a játékosok egy kis csoportja szombaton nekilátott kihasználni a „duplázó bugot”, aminek révén egy tárgyból kettőt lehet csinálni. Ezt arra használták fel, hogy nagy mennyiségű virtuális platinát hozzanak létre, ami a játék pénzneme. Ezért aztán a Station Exchange-en, az EQ2 hivatalos aukciós oldalán elkezdtek különböző virtuális tárgyakat vásárolni.

„Az Everquest második részében levő pénz mennyisége 24 óra alatt ötödével emelkedett.” – mondta Kramer, aki szerint sok becsületes játékos értesítette a fejlesztőket az abnormális jelenségről. Az MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) gazdaságát a történteket követően gyorsan visszaállították az „inflációs hatást” megelőző szintre, árulta el az igazgató. Érdekesség, hogy a Station Exchange alig egy hónapja működik, és máris megpróbáltak visszaélni vele. Az aukciós oldal egyébként arra is lehetőséget nyújt, hogy valaki valódi USA-dollárokért vásároljon magának virtuális javakat.

Sokan nem kedvelik ezt a lehetőséget, a játékban megszerzett tárgyak nyilvános adásvételét. Éppen ezért a SOE az Everquest II-t különálló szervereken futtatja – az egyik csoporton játszó internetezők előtt nyitva áll az üzletelés lehetősége a többi játékossal, míg a szerverek másik táborát használó játékosok számára nincs ilyen opció. Az ilyen módon két részre választott közösség nem játszhat egymás ellen.

A SOE-nél csak annyit árultak el a támadókról, hogy beazonosították (és törölték) az accountjaikat, de megnevezni nem óhajtották őket. Kramer azonban megnyugtatott minden aggódót, hogy a vállalat rendelkezik olyan eszközökkel, amikkel nyomon lehet követni a megduplázott pénz útját, s a mesterségesen létrehozott fizetőeszközt eltávolították a rendszerből.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp