Connect with us

technokrata

Alacsony feszültségű, olcsó mobil processzor a Via-tól is

Dotkom

Alacsony feszültségű, olcsó mobil processzor a Via-tól is

A tajvani Via Technologies bejelentette új C7-es processzorának mobil változatát.

Leginkább chipkészleteiről ismert a tajvani gyár, amely azonban a processzortervezés és -gyártás területén is évek óta jelen van. Habár CPU-i közel sem értek el olyan sikereket, mint legfőbb riválisainak, az AMD-nek és az Intelnek a termékei, azért nem elhanyagolható szereplője a piacnak a Via Technologies. A vállalat a még májusban bejelentett Via C7 processzor továbbfejlesztésével alkotta meg legújabb, notebookokba szánt lapkáját, amely az előd kiváló energiahatékonyságánál is jobb paramétereket ígér.

Keith Kowal, a Via Chipset Platform Group marketingmenedzsere elmondta, hogy a C7-M árban versenyképes lesz az Intel Celeron M változatával. Kowal úgy nyilatkozott, hogy a teljesítmény is megfelelő lesz azokon az alkalmazásokon, amelyeket megcéloztak. Ebből azt a következtetést le lehet vonni, hogy továbbra sem a játszani vágyókat célozza meg a gyártó a termékével, hanem az olcsó notebookra vágyó, mobil dolgozókat.

No de nézzük, mit is tud a processzor! Összehasonlításul: a C7 2 GHz-en működik és maximálisan 20 wattot fogyaszt. Ehhez képest az órajel szempontjából alig gyengébb C7-M (1,8 GHz) mindössze 15 wattos értékkel rendelkezik, de az átlagfogyasztás mindössze 1(!) watt lesz. A termékpaletta azért ennél változatosabban fog alakulni: a processzorok 1,5 és 2 GHz közötti órajelekkel lesznek majd elérhetők, és a Via V4 Bus megoldását használják, ami akár 800 MHz-es frontoldali buszsebességet is jelenthet. A marketingigazgató szerint először az 1,5 és 1,6 GHz-es példányok jelennek meg, amelyek még 400 és 533 MHz-es FSB-vel rendelkeznek majd.

A hordozható számítógépekben a következő hónapban debütáló processzor, a C7-M a jövő év elején válik teljessé, amikor – a Centrino-hoz hasonlóan – vezetékmentes internetezést biztosító modullal és saját chipkészlettel alkot majd egy egész terméket. A megoldást a vállalat egyelőre a Hannah névre keresztelte, a végleges elnevezés még nem ismert. A Via ezzel olyan szoftveres lehetőségeket kíván felhasználói számára biztosítani, mint például a Strongbox, amely a C7-M Padlock koprocesszorát használja arra, hogy egy titkosított, virtuális meghajtót hozzon létre a noteszgép merevlemezén. Emellett a DVD-lejátszás komoly támogatása, csúcsminőségű hangok és a VoIP támogatása szerepel még a listán.

Végül még pár információ: a VN600 és VN800 chipkészletek révén integrált grafikus vezérlő is jár majd a notebookokhoz, illetve a DDR2 SDRAM-ot is támogatja a vállalat. Kowal véleménye szerint az európai PC-gyártók lesznek az elsők között, akik alkalmazni fogják a C7-M-et.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle