Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alacsony feszültségű, olcsó mobil processzor a Via-tól is

Dotkom

Alacsony feszültségű, olcsó mobil processzor a Via-tól is

A tajvani Via Technologies bejelentette új C7-es processzorának mobil változatát.

Leginkább chipkészleteiről ismert a tajvani gyár, amely azonban a processzortervezés és -gyártás területén is évek óta jelen van. Habár CPU-i közel sem értek el olyan sikereket, mint legfőbb riválisainak, az AMD-nek és az Intelnek a termékei, azért nem elhanyagolható szereplője a piacnak a Via Technologies. A vállalat a még májusban bejelentett Via C7 processzor továbbfejlesztésével alkotta meg legújabb, notebookokba szánt lapkáját, amely az előd kiváló energiahatékonyságánál is jobb paramétereket ígér.

Keith Kowal, a Via Chipset Platform Group marketingmenedzsere elmondta, hogy a C7-M árban versenyképes lesz az Intel Celeron M változatával. Kowal úgy nyilatkozott, hogy a teljesítmény is megfelelő lesz azokon az alkalmazásokon, amelyeket megcéloztak. Ebből azt a következtetést le lehet vonni, hogy továbbra sem a játszani vágyókat célozza meg a gyártó a termékével, hanem az olcsó notebookra vágyó, mobil dolgozókat.

No de nézzük, mit is tud a processzor! Összehasonlításul: a C7 2 GHz-en működik és maximálisan 20 wattot fogyaszt. Ehhez képest az órajel szempontjából alig gyengébb C7-M (1,8 GHz) mindössze 15 wattos értékkel rendelkezik, de az átlagfogyasztás mindössze 1(!) watt lesz. A termékpaletta azért ennél változatosabban fog alakulni: a processzorok 1,5 és 2 GHz közötti órajelekkel lesznek majd elérhetők, és a Via V4 Bus megoldását használják, ami akár 800 MHz-es frontoldali buszsebességet is jelenthet. A marketingigazgató szerint először az 1,5 és 1,6 GHz-es példányok jelennek meg, amelyek még 400 és 533 MHz-es FSB-vel rendelkeznek majd.

A hordozható számítógépekben a következő hónapban debütáló processzor, a C7-M a jövő év elején válik teljessé, amikor – a Centrino-hoz hasonlóan – vezetékmentes internetezést biztosító modullal és saját chipkészlettel alkot majd egy egész terméket. A megoldást a vállalat egyelőre a Hannah névre keresztelte, a végleges elnevezés még nem ismert. A Via ezzel olyan szoftveres lehetőségeket kíván felhasználói számára biztosítani, mint például a Strongbox, amely a C7-M Padlock koprocesszorát használja arra, hogy egy titkosított, virtuális meghajtót hozzon létre a noteszgép merevlemezén. Emellett a DVD-lejátszás komoly támogatása, csúcsminőségű hangok és a VoIP támogatása szerepel még a listán.

Végül még pár információ: a VN600 és VN800 chipkészletek révén integrált grafikus vezérlő is jár majd a notebookokhoz, illetve a DDR2 SDRAM-ot is támogatja a vállalat. Kowal véleménye szerint az európai PC-gyártók lesznek az elsők között, akik alkalmazni fogják a C7-M-et.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés