Connect with us

technokrata

Tajvan uralja a noteszgép piacot

Dotkom

Tajvan uralja a noteszgép piacot

A kis szigetországban gyártják idén az összes forgalomba kerülő notebook több mint négyötödét.

Előzetes becslések szerint 2005-ben hozzávetőleg 47 millió hordozható számítógép kerül leszállításra a tajvani gyártók üzemeiből (ebbe bele kell érteni a már Kínában készített, de tajvani felügyelet alatt létrehozott példányokat is). Ez, a Market Intelligence Center (MIC) jelentése szerint az összes idén forgalomba kerülő tétel mintegy 81,3 százaléka, azaz több mint négyötöde. A teljes notebookipar idén durván 57-58 millió darab eszközt hoz létre, ami éves szinten 25 százalékos emelkedést jelent a korábbi hasonló időszakhoz mérve.

Valószínűleg idén átlépi a bűvös 100 milliárd dolláros (!) határt a szigetországban gyártott IT és kommunikációs termékek értéke (ez az első félévben már elérte a 47 milliárd dollárt), amihez a hordozható számítógépek is jelentős mértékben hozzájárulnak. A noteszgépek eladásai (10,88 millió) a második negyedévben erősebbek voltak, mint az elsőben. Ennek okait többek között abban kell keresni, hogy egyre kisebbé vált az azonos tudású desktop és notebook konfigurációk között az árrés: a korábbi 800 dolláros szintről ez mára már megközelítette a 300 dollárt. Az iskolakezdési szezon pedig már érezteti a hatását, s a karácsonyi bevásárlószezonnal együtt így generál a második félév még nagyobb csúcsot, az eladásokat tekintve.

Nem meglepő tehát, hogy az öt legnagyobb gyártó (Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron, Inventec, és Asustek Computer) részvényei szinte megszakítás nélkül emelkednek. Ez az öt vállalat felel a Tajvanon legyártott összes noteszgép 84,1 százalékáért, így a piac lendületes bővülése ezek üzletmenetére is jótékony hatással van.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd