Connect with us

technokrata

Tajvan uralja a noteszgép piacot

Dotkom

Tajvan uralja a noteszgép piacot

A kis szigetországban gyártják idén az összes forgalomba kerülő notebook több mint négyötödét.

Előzetes becslések szerint 2005-ben hozzávetőleg 47 millió hordozható számítógép kerül leszállításra a tajvani gyártók üzemeiből (ebbe bele kell érteni a már Kínában készített, de tajvani felügyelet alatt létrehozott példányokat is). Ez, a Market Intelligence Center (MIC) jelentése szerint az összes idén forgalomba kerülő tétel mintegy 81,3 százaléka, azaz több mint négyötöde. A teljes notebookipar idén durván 57-58 millió darab eszközt hoz létre, ami éves szinten 25 százalékos emelkedést jelent a korábbi hasonló időszakhoz mérve.

Valószínűleg idén átlépi a bűvös 100 milliárd dolláros (!) határt a szigetországban gyártott IT és kommunikációs termékek értéke (ez az első félévben már elérte a 47 milliárd dollárt), amihez a hordozható számítógépek is jelentős mértékben hozzájárulnak. A noteszgépek eladásai (10,88 millió) a második negyedévben erősebbek voltak, mint az elsőben. Ennek okait többek között abban kell keresni, hogy egyre kisebbé vált az azonos tudású desktop és notebook konfigurációk között az árrés: a korábbi 800 dolláros szintről ez mára már megközelítette a 300 dollárt. Az iskolakezdési szezon pedig már érezteti a hatását, s a karácsonyi bevásárlószezonnal együtt így generál a második félév még nagyobb csúcsot, az eladásokat tekintve.

Nem meglepő tehát, hogy az öt legnagyobb gyártó (Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron, Inventec, és Asustek Computer) részvényei szinte megszakítás nélkül emelkednek. Ez az öt vállalat felel a Tajvanon legyártott összes noteszgép 84,1 százalékáért, így a piac lendületes bővülése ezek üzletmenetére is jótékony hatással van.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle