Connect with us

technokrata

Előtérben az intelligens hálózatok

Dotkom

Előtérben az intelligens hálózatok

A Cisco Systems 2006-os pénzügyi évében a vállalat egyik fő stratégiai iránya a nemrégiben bejelentett alkalmazásorientált hálózati technológia (Application-Oriented Networking, AON) lesz, amely az átfogó Intelligens Információs Hálózati (Inteligent Information Network, IIN) elképzelés részeként az üzleti döntéshozók munkáját segíti.

Az IIN koncepció
Az IIN célja, hogy az intézmények és szervezetek a hálózatok révén hatékonyabban működhessenek, gyorsabban reagálhassanak a környezetük támasztotta elvárásokra, miközben költségeiket alacsonyabb szinten tarthatják. A Cisco intelligens informatikai hálózatok kialakítását célzó kezdeményezése a hálózat „IQ-ját” növelve jobb hibatűrésű, adaptív, integrált kommunikációs keretrendszer létrehozását tűzte ki célul. A Cisco Systems Intelligens Információs Hálózatok stratégiája az informatikai hálózatok fejlődését vetíti előre az elkövetkező 3-5 éves időszakban.

Az Intelligens Információs Hálózatok kiépülése többlépcsős folyamat. Jelenleg a konvergencia szakaszában tartunk, amikor egyetlen, egységes IP alapú hálózaton valósul meg a hang-, adat- és video forgalom. A második szakaszban az erőforrások dinamikus megosztására helyeződik a hangsúly, amely lehetővé teszi a hálózathoz kapcsolódó erőforrások hatékonyabb kihasználását. A harmadik szakaszban az alkalmazások és szolgáltatások virtuálissá válnak, a hálózat egészén, valamennyi felhasználó számára egyszerűen és gyorsan elérhetőek.

Az Intelligens Információs Hálózatok stratégiájára épülő alkalmazás-orientált hálózati megoldások (AON) koncepció lehetővé teszi, hogy a hálózat és az azon futó alkalmazások integrált rendszerként működjenek. Az AON számos előnyt jelent a vállalatok számára. Egyrészt megnövelt biztonságot eredményez, mivel a hálózat képes áttekinteni az alkalmazási üzeneteket, és ki tudja szűrni a rosszindulatú forgalmat, vírusokat és hacker-kódokat. Emellett az AON révén a szervezetek pontosan átláthatják a hálózati forgalmat, és így jobban kézben tarthatják az üzleti folyamatokat is. Szintén fontos tulajdonsága az AON-nek, hogy rugalmasabbá teszi a vállalatokat és intézményeket, így meghatározhatják, hogy az egyes alkalmazások hogyan működjenek együtt és milyen információkat osszanak meg egymással. Végül, de nem utolsó sorban a rendszerrel a hálózati funkciók jobban igazíthatók az üzleti igényekhez.

Az AON technológia a hálózaton közlekedő alkalmazások – megrendelések, pénzügyi tranzakciók, szállítás visszaigazolások – olvasásához a csomagszintű adatkezelésnél magasabb szintet használ: az AON-hálózatok ugyanis „beszélik” az alkalmazások nyelvét. Az AON az első olyan hálózatba ágyazott intelligens üzenetirányító rendszer, amely az alkalmazások kommunikációját átlátható és biztonságos módon integrálja a hálózatba.

Az új hálózati megközelítés garantálja a beruházások értékállóságát, hiszen a meglévő hálózati architektúrára épül, és nem igényli a meglévő alkalmazások módosítását. A Cisco AON-megoldásai egyedi szoftverfejlesztések és kiterjedt rendszerintegráció nélkül is bevezethetők, ami alacsonyabb költségeket és átláthatóbb hálózatokat eredményez, miközben gyorsabb alkalmazástelepítést és fejlettebb változáskezelést biztosít, valamint támogatja a törvényi előírásoknak való megfelelést.

Új alkalmazásorientált hálózati termékcsalád
A Cisco új AON-termékcsaládja – köztük az adatközponti kapcsolókhoz és a fiókiroda szintű útválasztókhoz készült AON-modulok – lehetővé teszi az üzleti alkalmazások és a hálózat integrációját. Korábban a vállalatok nem láttak messzebb a hálózati tűzfalnál, az AON megoldás révén azonban sokkal több és részletesebb információhoz jutnak. Például láthatják, amikor egy üzenet kilép a vállalat rendszeréből, vagy amikor az beérkezik a kereskedőhöz, sőt, az ügylet lezárásához szükséges időt is figyelemmel kísérhetik.

Együttműködésben az iparág vezető vállalataival
Az AON technológia hátterében az iparág más vezető vállalataival való közös erőfeszítések húzódnak. A Cisco többek között az IBM-mel és az SAP-vel együttműködésben olyan hálózatba ágyazott megoldások kialakítását tűzte ki célul, amelyek a vállalati felhasználók számára leegyszerűsítik az üzleti alkalmazások és folyamatok kezelését.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek