Connect with us

technokrata

Webszűrés: 10 millió aktív honlap egy adatbázisban

Dotkom

Webszűrés: 10 millió aktív honlap egy adatbázisban

A „Websense Master Database” már több mint tízmillió aktív weboldalt tartalmaz, köztük rosszindulatú kódokkal, mint például vírusokkal és keyloggerekkel fertőzött oldalakat is.

A Websense központi adatbázisa a legpontosabb, legfrissebb az iparágban. A Websense adatbázisának növekedése az internet folyamatos növekedését tükrözi. A Websense adatbázis 2005 januárjában érte el a 8 millió oldalt, majd néhány hónap alatt 10 milliósra nőtt. Ma az adatbázis több mint 90 kategóriát tartalmaz, mint például, sport, utazás, vásárlás, amelyek segítségével a cégek rugalmas szűrési stratégiákat alakíthatnak ki az alkalmazottak internet-használata során. Visszatekintve, amikor a Websense Beta 1.0 verziója a piacra került 1996-ban, az adatbázis 26 kategóriából állt, és körülbelül 25.000 weboldalt tartalmazott.

Mivel a hackerek legfontosabb támadási felülete továbbra is az internet, a Websense rendkívül intenzív fejlesztéseket végzett a Websense Biztonsági Prémium Csoport (Security Premium Group (PG)) kategóriában, amely a kémprogramokat, jelszóhalász alkalmazásokat, és más egyéb csalásokat, rosszindulatú weboldalakat foglal magában. Egyedül 2005 első negyedévében a Websense több mint 13.000 új rosszindulatú oldalt sorolt be, ezzel jelentősen csökkentve az internet-alapú támadásnak kitett ügyfelek fenyegetettségét. 2004 december óta a kémprogramokkal kapcsolatos oldalak száma 37.800-ról 89.000-re nőtt. Ezenkívül, ugyanebben az időszakban a jelszóhalászattal és más csalásokkal kapcsolatos weboldalak száma megháromszorozódott: 4.500-ról 14.100-ra nőtt. Egyéb kategóriák, amelyekben jelentős növekedést tapasztalhattunk, a játékokkal, szórakozással, MP3-mal, felnőtt tartalommal, szerencsejátékkal és vásárlással kapcsolatos oldalak.

A Websense adatbázisában történt egyéb fontos változások és fejlesztések:
• A játékok 800%-kal növekedtek 2000 év vége óta, 13.500 oldalról 115.000-re.
• A szórakozással kapcsolatos oldalak több mint megnégyszereződtek 2000 óta, 138.000-ről 569.700-ra növekedett a számuk.
• Az MP3 letöltéseket kínáló oldalak száma a 2000 végi 1.100-ról tizenháromszor ennyire növekedett.
• A szerencsejáték-oldalak száma 67.000-re növekedett, amely a 2000 év végi 11.100 oldal több, mint hatszorosa.
• A vásárlással kapcsolatos oldalak száma is meghatszorozódott, 2000 év végén 70.000-ről 445.000-re nőtt.

Az adatbázis pontosságának fenntartása végett a Websense naponta törli a halott linkeket az adatbázisból, eddig körülbelül 3,1 millió halott linket törölve összesen. Ez különösen fontos az olyan internet-kategóriák szempontjából, amelyek biztonsági kockázatokkal járnak, mint például a jelszóhalász vagy más csalás alapú honlapok esetében, amelyek élettartama nagyon rövid. A jelszóhalász oldalak átlagosan kevesebb, mint hat napig találhatóik meg online, és a weboldalhoz kapcsolódó IP címek is gyakran változnak.

A Websense szinte teljesen automatizált eszközök segítségével építi és tarja fenn az adatbázist, amelyek kifinomult rendszerező logaritmusok és emberi ellenőrzés kombinációján alapulnak. Ezenkívül a Websense szabadalmaztatás alatt álló WebCatcher technológiája is elfog oldalakat: a technológia segítségével a ügyfelek alkalmazottai által felkeresett, új, vagy még nem kategorizált oldalak névtelenül beküldésre kerülnek a Websense-hez kategorizálás céljából. Az újonnan besorolt oldalakat ezek után a Websense ügyfelei elérhetik a naponta frissített adatbázis-letöltések segítségével.

„Nem szabad megfeledkezni a magyar oldalak támogatásának kérdéséről sem” – mondta el Dávid András, a RelNet Kft ügyvezetője – „Kutatásaink és összehasonlító elemzéseink szerint a Websense magyar oldalakat tartalmazó adatbázisa a legteljesebb és legpontosabb az összes piacon kapható tartalomszűrő megoldásban használtak közül. A közelmúltban több olyan ügyfelünk is volt, aki kifejezetten emiatt tért át más termék használatáról a Websense-re.”

A Biztonsági Prémium Csoportban (Security Premium Group (PG)) kategorizált weboldalakról az ügyfelek valós idejű frissítéseket (Real-time Security Updates) kapnak. Ezek az adatbázis valós idejű frissítését teszik lehetővé, amint a rosszindulatú weboldalakat vagy eseményeket felfedezik, elemzik és kategorizálják a Websense kutató-laborjában. Ezek a frissítések azzal egészítik ki a hagyományos antivírus megoldásokat, hogy mérséklik a biztonsági fenyegetéseket még az antivírus és az operáció rendszer hibajavítások elérhetősége előtt. Több olyan fenyegetés is van, amelyeket más hagyományos biztonsági intézkedések nem kezelnek megfelelően.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd