Connect with us

technokrata

Hogyan akadhatunk az ellopott notebook nyomára?

Dotkom

Hogyan akadhatunk az ellopott notebook nyomára?

Kinek a hardver, kinek a rajta tárolt adatok hiányoznak, de az biztos: senki sem szereti, ha ellopják a noteszgépét. A Gateway biztonsági megoldásai révén azonban esély nyílik visszaszerezni az eszközt – ha pedig nem járnak eredménnyel, a forgalmazó fizet.

Kedden jelentette be az Egyesült Államok egyik legnagyobb PC-forgalmazója, a Gateway, hogy M250, M460 és M680 típusú noteszgépeiben már alkalmazza az úgynevezett Mobile Theft Protection megoldást. Ez voltaképp az Absolute Software vállalat Computrace technológiájának adoptálását jelenti, azaz a notebookba épített hardveres segítséget igénybe véve igyekszik ráakadni az enyves kezű tolvaj(ok) által eltulajdonított készülékre. Az Absolute ráadásul garanciát is vállal a Computrace használhatóságára: a cég közlése szerint, ha a számítógépet nem tudják a lopást követő 60 napon belül lokalizálni, több száz (akár ezer) dollárral kárpótolják a tulajdonost.

Maga a hardveres védelem egyébként minden fent említett noteszgépbe előre telepített formában bekerül, ám a szolgáltatást igénybe venni kívánók számára még 100 dollárt ki kell fizetni a 3 éves működésért cserébe. A legolcsóbb modell (az M250) még ezzel együtt sem kerül 800 dollárnál (körülbelül 160 ezer forint) többe az USA-ban.

A Gateway emellett további védelmi módszereket kínál a felhasználónak: például az úgynevezett Data Delete funkciót, amely révén távolról letörölhetővé válnak az érzékeny adatok a notebook winchesteréről. Természetesen csak akkor, ha az eszköz felcsatlakozik az Internetre. Ezenkívül a Trusted Platform Module (TPM) 1.2-es változatát is tartalmazzák ezek a noteszgépek. A TPM chip révén titkosított formában kerül tárolásra az adat a hordozható számítógép merevlemezén, illetve a jelszavak kezelésében is segítséget nyújt – biztonságos azonosítást kínál még a vállalati hálózatokban is.

A védekezés – még ha passzív is – nagyon fontos: felmérések szerint a notebooklopások száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Csupán az Egyesült Államokban 6,7 millió dolláros kárt okoztak az elveszett vagy ellopott noteszgépek tulajdonosaiknak 2004 során, olvasható a CSI/FBI számítógépes bűnözéssel és biztonsággal foglalkozó felmérésében. Nem meglepő tehát, hogy egyre nagyobb igény van a kis eszközök és a rajtuk tárolt adatok megóvására. Az Lenovo például Thinkpad T42-es modelljét ujjlenyomat-azonosítóval szerelte fel, de más gyártók is komolyan foglalkoznak a témakörrel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle