Connect with us

technokrata

Hogyan akadhatunk az ellopott notebook nyomára?

Dotkom

Hogyan akadhatunk az ellopott notebook nyomára?

Kinek a hardver, kinek a rajta tárolt adatok hiányoznak, de az biztos: senki sem szereti, ha ellopják a noteszgépét. A Gateway biztonsági megoldásai révén azonban esély nyílik visszaszerezni az eszközt – ha pedig nem járnak eredménnyel, a forgalmazó fizet.

Kedden jelentette be az Egyesült Államok egyik legnagyobb PC-forgalmazója, a Gateway, hogy M250, M460 és M680 típusú noteszgépeiben már alkalmazza az úgynevezett Mobile Theft Protection megoldást. Ez voltaképp az Absolute Software vállalat Computrace technológiájának adoptálását jelenti, azaz a notebookba épített hardveres segítséget igénybe véve igyekszik ráakadni az enyves kezű tolvaj(ok) által eltulajdonított készülékre. Az Absolute ráadásul garanciát is vállal a Computrace használhatóságára: a cég közlése szerint, ha a számítógépet nem tudják a lopást követő 60 napon belül lokalizálni, több száz (akár ezer) dollárral kárpótolják a tulajdonost.

Maga a hardveres védelem egyébként minden fent említett noteszgépbe előre telepített formában bekerül, ám a szolgáltatást igénybe venni kívánók számára még 100 dollárt ki kell fizetni a 3 éves működésért cserébe. A legolcsóbb modell (az M250) még ezzel együtt sem kerül 800 dollárnál (körülbelül 160 ezer forint) többe az USA-ban.

A Gateway emellett további védelmi módszereket kínál a felhasználónak: például az úgynevezett Data Delete funkciót, amely révén távolról letörölhetővé válnak az érzékeny adatok a notebook winchesteréről. Természetesen csak akkor, ha az eszköz felcsatlakozik az Internetre. Ezenkívül a Trusted Platform Module (TPM) 1.2-es változatát is tartalmazzák ezek a noteszgépek. A TPM chip révén titkosított formában kerül tárolásra az adat a hordozható számítógép merevlemezén, illetve a jelszavak kezelésében is segítséget nyújt – biztonságos azonosítást kínál még a vállalati hálózatokban is.

A védekezés – még ha passzív is – nagyon fontos: felmérések szerint a notebooklopások száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Csupán az Egyesült Államokban 6,7 millió dolláros kárt okoztak az elveszett vagy ellopott noteszgépek tulajdonosaiknak 2004 során, olvasható a CSI/FBI számítógépes bűnözéssel és biztonsággal foglalkozó felmérésében. Nem meglepő tehát, hogy egyre nagyobb igény van a kis eszközök és a rajtuk tárolt adatok megóvására. Az Lenovo például Thinkpad T42-es modelljét ujjlenyomat-azonosítóval szerelte fel, de más gyártók is komolyan foglalkoznak a témakörrel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd