Connect with us

technokrata

Blu-Ray lemezek – vége a szoftverkalózkodásnak?

Dotkom

Blu-Ray lemezek – vége a szoftverkalózkodásnak?

A The Blu-Ray Disc Association fogadkozik, hogy az optikai adattárolás következő generációs formájával véget vet a jelenleg fennálló „áldatlan állapotnak”.

Ahogy a DVD-k esetében a Content Scrambling System (CSS) jelentette a kifejezetten erre a platformra kifejlesztett tartalomvédelmet, úgy a Blu-Ray lemezek esetében is külön technológia igyekszik majd a jogvédett tartalmakat megóvni az illegális másolatoktól. A tarrtalommenedzsment rendszer három összetevőből áll. Az első az úgynevezett Advanced Access Content System (röviden: AACS), ami a lemezen levő tartalmak biztonságát hivatott szolgálni hálózati és internetes felhasználás esetén.

Tanulva a DVD-k védelmének relatíve gyors feltöréséből (aminek köszönhetően mára nagyjából hatástalanná is vált a CSS) , az új szabvány felett őrködő szövetség második fegyvere a BD+ lesz. Ezzel a technológiával a másolásvédelmet lehet időről időre szoftveresen megújítani. Terveik szerint a védelem sebezhetővé váló részei erősebbre cserélhetők lesznek, ezzel gátolva meg azt, hogy egy feltörési módszer létrehozásával ki lehessen iktatni az összes, ezután forgalomba kerülő korong védelmét.

A harmadik vonalat a ROM Mark jelenti, ami egy olyan, felhasználói szinten nem érzékelhető jel lesz a filmekbe, zenékbe és játékokba beágyazva, amelyek révén megakadályozható a kalózmásolatok tömegtermelése és értékesítése. A The Blu-Ray Disc Association reményei szerint ez a három megoldás végre megfelelő védelmet biztosíthat a tartalmaknak, és csökkenteni fogja az illegális terjesztés miatt évente több milliárd dollárra becsült jogdíj-kiesés mértékét.

Persze, amit ember alkotott, azt más ember a saját javára is fordíthatja; tökéletes másolásvédelem nincs. Az azonban csak akkor derül ki, mégis mennyire hatékony az új módszer, amikor a Blu-Ray technológia a Sony Playstation 3 konzolgépében megjelenik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle