Connect with us

technokrata

Blu-Ray lemezek – vége a szoftverkalózkodásnak?

Dotkom

Blu-Ray lemezek – vége a szoftverkalózkodásnak?

A The Blu-Ray Disc Association fogadkozik, hogy az optikai adattárolás következő generációs formájával véget vet a jelenleg fennálló „áldatlan állapotnak”.

Ahogy a DVD-k esetében a Content Scrambling System (CSS) jelentette a kifejezetten erre a platformra kifejlesztett tartalomvédelmet, úgy a Blu-Ray lemezek esetében is külön technológia igyekszik majd a jogvédett tartalmakat megóvni az illegális másolatoktól. A tarrtalommenedzsment rendszer három összetevőből áll. Az első az úgynevezett Advanced Access Content System (röviden: AACS), ami a lemezen levő tartalmak biztonságát hivatott szolgálni hálózati és internetes felhasználás esetén.

Tanulva a DVD-k védelmének relatíve gyors feltöréséből (aminek köszönhetően mára nagyjából hatástalanná is vált a CSS) , az új szabvány felett őrködő szövetség második fegyvere a BD+ lesz. Ezzel a technológiával a másolásvédelmet lehet időről időre szoftveresen megújítani. Terveik szerint a védelem sebezhetővé váló részei erősebbre cserélhetők lesznek, ezzel gátolva meg azt, hogy egy feltörési módszer létrehozásával ki lehessen iktatni az összes, ezután forgalomba kerülő korong védelmét.

A harmadik vonalat a ROM Mark jelenti, ami egy olyan, felhasználói szinten nem érzékelhető jel lesz a filmekbe, zenékbe és játékokba beágyazva, amelyek révén megakadályozható a kalózmásolatok tömegtermelése és értékesítése. A The Blu-Ray Disc Association reményei szerint ez a három megoldás végre megfelelő védelmet biztosíthat a tartalmaknak, és csökkenteni fogja az illegális terjesztés miatt évente több milliárd dollárra becsült jogdíj-kiesés mértékét.

Persze, amit ember alkotott, azt más ember a saját javára is fordíthatja; tökéletes másolásvédelem nincs. Az azonban csak akkor derül ki, mégis mennyire hatékony az új módszer, amikor a Blu-Ray technológia a Sony Playstation 3 konzolgépében megjelenik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd